Dodik i shkroi OKB-së përmes misionit rus dhe pretendoi se BiH ishte neutrale për luftën në Ukrainë

Anëtari i Presidencës së BiH Milorad Dodik krijoi një precedent skandaloz në politikë kur u përpoq të ndërhynte në Kombet e Bashkuara (OKB) përmes një vendi tjetër – Misionit të Federatës Ruse, mëson Klix.ba.

Këtë e konfirmon një letër e ambasadorit rus në OKB Vassily Nebenzi, i cili më 28 shkurt ia përcjell letrën e Dodik Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së Antonio Guterres, në të cilën ai deklaronte se “Bosnja dhe Hercegovina është neutrale për konfliktin në Ukrainë”. Ai përfitoi gjithashtu nga rasti për të kritikuar ambasadorin e BiH Sven Alkalaj.

“Për sa i përket situatës në Ukrainë, theksoj se ambasadori i BiH në OKB Sven Alkalaj bën thirrje për një lëvizje personale, të njëanshme dhe të paautorizuar në deklaratën se BiH do të jetë sponsor i rezolutës amerikano-shqiptare që dënon veprimet e Rusisë kundër Ukrainës”, tha Dodik.

Ai shkruan më tej se “për shkak të qëndrimit të prerë të Republika Srpska, institucionet përkatëse të BiH-së përgjegjëse për politikën e jashtme, nuk është mbajtur asnjë qëndrim unanim për ngjarjet në Ukrainën lindore në drejtim të dënimit të Rusisë.”

“Duke mbështetur plotësisht të gjitha marrëveshjet në lidhje me ndërprerjen e menjëhershme të dhunës dhe armiqësive midis Ukrainës dhe Rusisë, Bosnja dhe Hercegovina, e cila vuajti në të gjitha luftërat gjatë shekullit të 20-të, dhe veçanërisht gjatë shekullit të fundit, nuk duhet të zgjedhë një anë,” tha ai.

“Bosnja dhe Hercegovina duhet të jetë e paanshme dhe neutrale dhe të mos mbështesë asnjë palë në këtë konflikt, por të mbështesë paqen dhe zgjidhjen paqësore në këtë situatë”, ka shkruar Dodik.

Më tej ai thekson se të gjithë aktorët kombëtarë dhe madje edhe ndërkombëtarë duhet të jenë të vetëdijshëm për këtë fakt dhe të veprojnë me përgjegjësi për hir të stabilitetit dhe paqes, jo vetëm në Ukrainën lindore, por edhe në Bosnje-Hercegovinë.

“Nëse marrëveshja nuk arrihet dhe letra të tilla shpërfillen, atëherë kemi një situatë të përfaqësimeve të paligjshme, bazuar në pretendime të rreme vetëm për qëllimin e përhapjes së dezinformatave që nuk pasqyrojnë situatën reale në BiH,” tha Dodik.

Në fund, ai thekson se çdo lëvizje e bashkësisë ndërkombëtare, e cila nuk e respekton faktin e përmendur për strukturën e brendshme të qeverisë në BeH, paraqet rrezik për stabilitetin, sigurinë dhe paqen e Bosnjë-Hercegovinës.

“Në lidhje me këtë, i lutem Shkëlqesisë suaj, si President i OKB-së, të sigurojë që të gjitha organet përkatëse në sistemin e OKB-së të informohen për mungesën e autoritetit që normalisht i lejohet çdo zyrtari për të folur në emër të vendit të tij, por jo Sven. Alkalaj, të cilin vazhdimisht po keqpërdor pozitën e tij për të rrezikuar procesin e pajtimit dhe reformat e arritura deri më tani në Bosnje dhe Hercegovinë”, ka shkruar Milorad Dodik.

Lideri i SNSD-së, i cili tani konsiderohet nga shumë njerëz si njeriu i parë i Putinit në Ballkan, nuk e dënoi agresionin dhe pushtimin e Ukrainës nga Rusia.

Kujtojmë se mbrëmë në seancën urgjente të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara u miratua rezoluta që dënon agresionin rus kundër Ukrainës. Pro votuan 141 shtete, kundër 5, abstenuan 35. Ndër vendet që votuan “për” janë edhe Bosnja dhe Hercegovina, por edhe Serbia./Gazetaere

Kategoritë
LajmeRajoni