Dodik: U mashtruam në lidhje me prokurimin e vaksinave përmes COVAX

Kryetari i Presidencës së BiH, Milorad Dodik, tha sot se BiH u mashtrua nga historia në lidhje me prokurimin e përbashkët të vaksinave përmes mekanizmit COVAX.

“Ne jemi mashtruar fjalë për fjalë nga historia e prokurimit të përbashkët përmes COVAX. Tani ne shohim se BE synon ose përpiqet t’i tregojë publikut se do të mbyllë furnizimet derisa të plotësojë nevojat e saj. Ne do të shohim se si shkon kjo,” tha ai.

Dodik tha se RS po zhvillon një marrëveshje me Serbinë për këtë.

“Përdorimi i vaksinave është shumë kompleks dhe në ditët në vijim do të duhet të diskutojmë përsëri temën se si të lëvizim përmes këtij problemi,” tha Dodik, raporton Srna, duke shtuar se Republika Srpska pagoi gjashtë milion euro për koordinimin e përbashkët për prokurimin, asnjë prej të cilave ajo nuk e mori atë.

Dodik shtoi se RS po negocion sasi të caktuara të vaksinës ruse dhe ai gjithashtu beson në blerjen e një kineze. Kjo bh Njësia ekonomike është regjistruar gjithashtu për prokurim të drejtpërdrejtë përmes Ministrisë së Punëve Civile të BiH, si dhe Federatës së BiH dhe Rrethit Brcko.

Aleanca Globale për Vaksinat (GAVI), me të cilën BiH ka nënshkruar një kontratë për furnizimin e 1.2 milion dozave të vaksinave përmes programit COVAX, i tha Klix.ba dje se fillimi i shpërndarjes së vaksinave mund të fillojë vetëm muajin tjetër, por që madje atëherë të gjitha gjendjet nuk do të përfshihen në dërgesa. Disa do të presin për vaksinat në muajt e ardhshëm.

GAVI tregon se qëllimi i tyre është që të shpërndajnë të gjitha vaksinat e porositura në 92 vende të botës deri në fund të vitit 2021, përfshirë tonën.

Kur u pyetën nëse BiH do të marrë vaksina kundër Covid-19 nga prodhuesi Pfizer, GAVI na tha që qëllimi i tyre në javët e ardhshme është të botojnë kërkesat e vendeve për sasitë e dozave të vaksinave dhe të planifikojnë ndarjen sipas vendeve.

“Qëllimi i COVAX është të fillojë dërgimin e vaksinave në vendet më të përgatitura, ndoshta që në shkurt, me këstin e parë të mjaftueshëm për të mbrojtur 3% të popullsisë së secilës ekonomi pjesëmarrëse në gjysmën e parë të vitit, duke u mbështetur në qëllimin tonë të mbrojtjes të paktën 20% të popullsisë. deri në fund të vitit 2021. isshtë e rëndësishme të theksohet se e gjithë kjo pret rezultate të favorshme rregullatore dhe gatishmërinë e sistemeve shëndetësore dhe sistemeve rregullatore kombëtare në vendet individuale pjesëmarrëse “, thanë ata.

Sipas parashikimeve të COVAX dhe supozimeve të disponueshmërisë, afër 1.8 miliardë doza pritet të jenë në dispozicion për 92 vende nën këtë mekanizëm, përfshirë BiH.

“Parashikimi ynë tregon se duhet të plotësojmë kërkesat e vaksinës të përcaktuara nga pjesëmarrësit (shtetet) e vetë-financuar në gjysmën e dytë të vitit 2021”, thotë COVAX.

Duhet të kujtohet se BiH investoi 1.2 milion doza përmes COVAX dhe 892,000 doza vaksine u porositën përmes mekanizmit të BE.

Kategoritë
LajmeRajoni