Drejt provave të jetës antike në Mars

Muzeu i Historisë Natyrore të Londrës instalon një model të madh të Marsit krahas pjesës së tij të famshme të balenës blu për të festuar uljen e afërt të NASA në Planetin e Kuq transmeton Gazeta e Re.

Perseverance Rover do të mbërrijë në Mars më vonë, sot, pas një udhëtimi shtatë muajsh nga Toka dhe do të fillojë kërkimin e tij për gjurmët e jetës së kaluar të mikrobeve.

Shkencëtarët nga muzeu po punojnë me NASA dhe kolegë nga Agjencia Evropiane e Hapësirës për të këshilluar mbi mbledhjen e mostrave të shkëmbinjve dhe tokës.

Pjesë e misionit është mbledhja e mostrave nga toka marsiane dhe ruajtja e tyre, gati, për një mision të përbashkët të mëvonshëm ESA dhe NASA për t’i mbledhur ato dhe për t’i kthyer mostrat në Tokë, ku shkencëtarët e muzeut do të ndihmojnë në studimin e materialit.

Perseverance Rover është udhëtimi i parë që dërgohet në Mars me objektiv të qartë të kërkimit të gjurmëve të jetës së kaluar mikrobike, në krahasim me jetën, aktualisht, në planet.

Shkencëtarët e Muzeut të Historisë Natyrore Caroline Smith dhe Keyron Hickman-Lewis bëjnë pjesë në Ekipin Shkencor të NASA Mars 2020.

Ata do të ndihmojnë për të marrë vendime në lidhje me marrjen e mostrave dhe analizave gjatë gjithë misionit, dhe për të festuar këtë lidhje të ngushtë, muzeu ka vendosur Marsin përpara dhe në qendër të sallës së tij të famshme, të qujtur Hintze.

Vepra e artit u krijua me përmasa shtatë metra, nga artisti britanik Luke Jerram.

Ajo tregohet në një shkallë prej 1:1 milion me secilin centimetër të skulpturës që përfaqëson 10 km të sipërfaqes së Marsit, sipas Jerram.

“Çdo luginë, krater, vullkan dhe mal është i zhveshur që ne ta inspektojmë. Veprat e artit na transportojnë në këtë djerrinë të shkretëtirës, për të imagjinuar se si është të shkelësh në këtë planet të pabesueshëm“, tha artisti.

Prof. Caroline Smith, Kryetare e Koleksioneve të Shkencave të Tokës në Muze dhe anëtare e ekipit të NASA Mars thotë: “Rover Perseverance është krijuar posaçërisht për të kërkuar prova të jetës antike në Mars”.

Ajo ka aftësinë të mbledhë mostra interesante për kthim të mundshëm në Tokë, duke u dhënë shkencëtarëve shansin më të mirë deri më tani për t’iu përgjigjur më në fund pyetjes së madhe të “A kishte jetë në Mars?”

Smith tha nëse do të gjenin prova të jetës së kaluar do të ishin ‘zbulimet më të rëndësishme shkencore në histori’.

Perseverance Rover do të zbresë në kraterin Jezero, një ulje prej 28 miljesh e gjerë që përmban sedimente të ndryshme të një delta të lumit antik dhe paraqet mjedisin më të përshtatshëm në të cilin mund të ishte ruajtur jeta e kaluar.

Për të mbledhur mostra, rover do të shpojë 7 cm shkëmbinjtë në sipërfaqen e planetit, para se të vulosë mostrat në tuba të veçantë që do të ruhen në rover.

Kur rover arrin një vend të përshtatshëm, tubat do të vendosen në sipërfaqen e planetit për t’u mbledhur nga një mision i ardhshëm rikuperimi i planifikuar për fillimin e viteve 2030.

Dr Hickman-Lewis tha: “Krateri Jezero ofron një dritare të shkëlqyer në historinë e hershme të Marsit, kur planeti mund të ketë pritur një biosferë.”

“Gjurmët e kësaj biosfere, e cila ka të ngjarë të ishte mikrobiale, mund të jetë sfiduese për t’u identifikuar, kështu që ne do të mbështetemi në instrumentet e roverit për të na ndihmuar të marrim vendime se ku dhe çfarë duhet të marrim në provë.”

“’Sapo të kthehemi në Tokë, ky grup unik i mostrave do të na japë një kuptim të thellë të gjeologjisë së Marsit.”

Rover gjithashtu mbart helikopterin Ingenuity Mars, i cili do të fluturojë në distanca të shkurtra dhe shënon përpjekjen e parë për fluturim të mundësuar dhe të kontrolluar në një planet tjetër.

Muzeu i Historisë Natyrore aktualisht është i mbyllur për shkak të kufizimeve si pasojë e koronavirusit, por ekspozita do të jetë në dispozicion për t’u parë pasi të lehtësohet situata, ku muzeu edhe mund të rihapet.

Perseverance Rover pritet të fillojë zbritjen e saj në sipërfaqen e Marsit rreth orës 19:55 GMT.

Parashikimet u kryen nga toka dhe helikopteri, në distanca deri në 8 km dhe dimensione deri në 2.2 km në lartësi./Gazetaere

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji