“Duhet të kemi frikë nga ftohja, jo nga ngrohja globale”

Eksperti i klimës dhe i mjedisit Prof. Dr. Doğan Yaşar argumentoi se ftohja globale përjetohet për shkak të rënies së ndezjeve diellore, akullnajat u kthyen në gjerësinë e tyre në 2008 dhe ftohja shkaktoi thatësirë.

Ndërsa shkrirja e akullnajave përshpejtohet për shkak të ndryshimeve klimatike, pra ngrohjes globale, nga ana tjetër, reshjet e tepërta dhe thatësira për shkak të përkeqësimit të ekuilibrit klimatik e vështirësojnë jetën si për njerëzit ashtu edhe për gjallesat e tjera.

Megjithatë, disa shkencëtarë argumentojnë se rreziku më i madh në ndryshimet klimatike globale është ftohja e botës dhe thatësirës ia atribuojnë kësaj.

Anëtari i fakultetit të Institutit të Shkencave dhe Teknologjisë Detare të Universitetit Izmir Dokuz Eylul, shkencëtari i klimës Prof. Dr. Doğan Yaşar tha se kishte një ftohje globale për shkak të rënies së ndezjeve diellore dhe se akullnajat u kthyen në gjerësinë e tyre në 2008.

Duke treguar situatën e fundit në grafik, Prof. Dr. Yaşar tha se dita më e ftohtë e 82 viteve të fundit është përjetuar në Izmir me minus 4 gradë. Duke vënë në dukje se ishte një mars shumë i ftohtë, Prof. Dr. Doğan Yaşar tha: “Është një nga muajt më të ashpër të marsit të përjetuar ndonjëherë. Për shembull, temperatura në mars në İzmir theu një rekord me minus 3.8 gradë më 4 mars 1940. Sipas të dhënave meteorologjike, matja e temperaturës në rrethin Konak ishte minus 4 gradë një ditë më parë (të dielën). u zbulua.” tha.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme