E vogël por vdekjeprurëse! Specie të vogla helmuese kungulli të zbuluara në Brazil

Mund të duket bukur dhe të shkëlqejë një portokall i ftohtë fluoreshent, por një specie e sapo-identifikuar e bretkosave në Brazil është shumë helmuese, zbulojnë shkencëtarët.

Bretkosa, e quajtur Brachycephalus rotenbergae, është pak më pak se një inç në gjatësi, por ka mjaft helm, të transmetuar nga gjëndrat në lëkurën e saj, për të sëmurë një njeri.

Ajo gjithashtu ka pllaka kockore në kafkë dhe shpinë që shkëlqejnë jeshile përmes lëkurës nën dritën ultraviolet (UV) – por studiuesit nuk janë të sigurt pse.

Është një lloj zhabe e re e vogël kungulli (Brachycephalus ephippium), i cili është një grup speciesh të lidhura me bretkosa fluoreshente, me ngjyra të ndezura, të ngjashme me hijet e kungullit që i japin emrin.

Speciet e identifikuara rishtas janë helmuese dhe potencialisht fatale për gjitarët dhe zogjtë e vegjël – por kërcënimi i tyre për njerëzit është minimal, sipas autorit të studimit Ivan Nunes në Universidade Estadual Paulista.

Njerëzit mund t’i prekin ata me duar të zhveshura, por nuk duhet t’i prekin sytë ose gojën më pas për rrezik sëmundjeje.

‘Speciet janë shumë helmuese, por vetëm për kafshët që përpiqen t’i hanë ato,’ tha Nunes për MailOnline.

‘Grabitqarët (zogjtë, gjitarët, bretkosat më të mëdha) mund të vdesin nëse hanë Brachycephalus.

‘Ne mund t’i manipulojmë me duart tona të zhveshura, pa doreza, nuk ka problem me këtë – thjesht nuk mund t’i prekim sytë ose gojën pas kësaj.

‘Nëse e bëjmë atë, mund të ndihemi pak keq [por] larja e duarve mund të zgjidhë problemin. ”

Bretkosat e tjera në të njëjtën gjini mbajnë një helm jashtëzakonisht të rrezikshëm në lëkurën e tyre të quajtur tetrodotoksina, dhe ka të ngjarë të bëjë edhe B. rotenberga.

Tetrodotoksinat ndërhyjnë në sinjalet e transmetuara midis nervave dhe muskujve, duke bërë që muskujt të paralizohen.

Ato gjenden gjithashtu në peshkun vdekjeprurës Fugu, i cili është i famshëm për përgatitjen posaçërisht në restorantet japoneze për konsum, kështu që nuk është më vdekjeprurës.

Është e mundur që pamja ultra e ndritshme të veprojë si një paralajmërim për grabitqarët se ata mbajnë helm, por gjithashtu mund të ketë evoluar kështu që bashkëshortët e mundshëm mund të gjejnë njëri-tjetrin në dritë të zbehtë.

Ose, pamja e tyre thjesht mund të përdoret si një maskim efektiv, sugjerojnë autorët e studimit.

Studiuesit thonë se B. rotenbergae mund të dallojë nga zhabat tjera kungull nga karakteret e saj morfologjike (sidomos struktura e kockave dhe formën e kokës), thirrjen vokale dhe sekuencat e gjeneve ADN.

Por ata ende nuk janë shumë të sigurt pse ai lëshon një shkëlqim kaq mbresëlënës fluoreshent nën dritën UV, megjithatë.

“Ekziston një ide që fluoreshenca vepron si sinjale për bashkëshortët e mundshëm, për të sinjalizuar te meshkujt rivalë ose ndonjë rol tjetër biologjik,” i tha Nunes Smithsonian.

Studiuesit kishin udhëtuar vetëm në jug të malit Mantiqueira disa herë për të mbledhur zhabat kungull.

Ekipi mblodhi 276 ekzemplarë të zhabave kungull (të ndihmuar pjesërisht nga përdorimi i dritës fluoreshente), të cilat i morën përsëri në laboratorin e tyre për analiza, përfshirë testet e ADN-së.

Analiza zbuloi se disa nga bretkosat kishin karakteristika të reja të dukshme, duke përfshirë njolla të errëta të venitura në kafkë dhe një feçkë të rrumbullakosur që ishin ndryshe nga speciet e tjera që mblodhën.

Kjo lajmëroi zbulimin e një specie të re, të cilën ata e quajtën B. rotenbergae pas një konservatori brazilian të quajtur Elise Laura K. Rotenberg.

Rotenberg është themelues i OJQ-së Braziliane Projeto Danis, një projekt që punon për të ruajtur pyjet ku jetojnë zhabat.

Speciet janë detajuar më tej në PLOS One.

 

Kategoritë
Të ndryshme