Ekspertët të habitur: Si ndodhi “shpërthimi më i madh” i variantit P1 të coronavirusit, në vendpushimin e skive në Kanada?

Për vendpushimet e skive, pranvera normalisht shënon një shans të fundit për vizitorët për të kapur ndonjë para, para se të fillojë rrezatimi i fortë i diellit dhe para se të mbarojë sezoni.

Por në vendpushimin më të famshëm të skive në Kanada, gondolat janë ndalur dhe shpatet janë qetësisht të qeta, shkruajnë mediat e huaja, përcjell Telegrafi.

Sipas mediave të huaja, bëhet fjalë për pushimin e skive Whistler Blackcomb që u mbyll nga autoritetet provinciale në fund të marsit pasi ata kuptuan që P1, varianti shumë infektiv i coronavirusit që ishte aktiv në Brazil, po përhapej me shpejtësi në të gjithë komunitetin.

Dhe ndërsa provincat në të gjithë Kanadanë thyejnë rekorde për raste të reja të virusit, ekspertët janë shqetësuar gjithnjë e më shumë nga përhapja e shpejtë dhe e fshehtë e varianteve.

Me 877 raste të konfirmuara të P1, provinca e British Columbia është tani qendra e shpërthimit më të madh në botë të variantit jashtë Brazilit – dhe gati një e katërta e atyre rasteve janë lidhur me Whistler.

P1 besohet të jetë një mutacion shumë infektiv i virusit që duket të jetë më fatal në mesin e të rinjve dhe ka aftësinë për të ri-infektuar njerëzit.

Kështu, në Brazil, varianti P1 – së bashku me dështimet e panumërta të politikave – ka çuar në një kolaps total të sistemit të kujdesit shëndetësor të vendit.

Por ai është shpërndarë gjithashtu në vendet fqinje të Amerikës së Jugut. Por ekspertët u tronditën kur panë një grumbull të madh në Whistler, një vendpushim alpin, duke e vlerësuar si një “mister”: askush nga 84 personat fillimisht të regjistruar në fillim të shpërthimit të Whistler nuk raportoi ndonjë udhëtim jashtë Kanadasë.

Kategoritë
BotaLajme