Ekspertët u dërguan në Sri Lanka për të ndihmuar në ruajtjen e rrjedhjes së naftës nga anija që po fundoset

MV X-Press Pearl u dogj për 13 ditë, duke përmbytur plazhet e ishullit me fishekë plastikë, duke bërë që ambientalistët të kenë frikë nga një derdhje e naftës që mund të shkaktojë degradim edhe më të madh të jetës së brishtë detare.

Ekspertë të huaj janë vendosur për të ndihmuar Sri Lanka të përmbajë një rrjedhje të mundshme të naftës nga një anije kontejnerësh të djegur pjesërisht e zhytur në Colombo.

Përfaqësues nga Federata Ndërkombëtare e Ndotjes së Pronarëve të Tankerëve (ITOPF) dhe Përgjigja e Derdhjes së Naftës (OSR) ishin në breg për të monitoruar MV X-Press Pearl, tha të premten operatori i anijes X-Press Feeders.

“Ata vazhdojnë të koordinojnë me MEPA (Autoriteti i Mbrojtjes së Mjedisit Detar) dhe marina e Sri Lankës mbi një plan të vendosur për të trajtuar çdo derdhje të mundshme të naftës dhe ndotësve të tjerë,” tha kompania.

Shefi ekzekutiv i saj, Shmuel Yoskovitz, i kërkoi falje Sri Lanka për katastrofën, e cila pa anijen të digjej për 13 ditë dhe përmbyti plazhet e ishullit me sasi të mëdha fishekësh plastikë.

“Unë do të doja të shprehja keqardhjet dhe ndjesat e mia të thella për njerëzit e Sri Lankës për dëmin që ky incident i ka shkaktuar mjeteve të jetesës dhe mjedisit të Sri Lanka,” tha Yoskovitz.

Me pjesën e ashpër të anijes tani në shtratin e detit dhe harkun që po fundoset ngadalë, ambientalistët kanë frikë se një rrjedhje e naftës mund të shkaktojë degradim edhe më të madh të jetës detare.

Deti i paqartë dhe shikimi i dobët i penguan zhytësit e marinës të kontrollonin trupin për një ditë të dytë të premten, tha zëdhënësi i marinës së Sri Lanka Indika de Silva.

Ai tha se një ekip arriti në anijen që po mbytej dhe bëri një inspektim të përkohshëm të enjten, por nuk mund të kryente misionin e tyre për shkak të shikimit të dobët.

Ndërkohë, MEPA ka vendosur shpërndarës vaji dhe aparate që shpërndajnë shkumë nëse anija rrjedh 350 tonë karburant në bord.

Një anije roje bregdetare indiane në zonë ka pajisje për t’u marrë me çdo njollë nafte, sipas marinës së Sri Lankës, e cila ka kërkuar ndihmë me operacionin.

https://youtu.be/60iIzhoBwyc

Mjeshtri i Portit të Sri Lanka, Nirmal Silva tha të enjten se asnjë vaj nuk kishte rrjedhur deri më tani.

“Duke parë mënyrën e djegies së anijes, mendimi i ekspertëve është se vaji i bunkerit mund të jetë djegur, por ne jemi duke u përgatitur për skenarin më të keq,” tha Silva.

Anija mbante 81 kontejnerë me “ngarkesë të rrezikshme” duke përfshirë acide dhe kallëpe plumbi.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme