Ekspozimi i fëmijëve ndaj duhanit shkakton presion të lartë të gjakut

Përqindja e lartë e fëmijëve të ekspozuar është shqetësuese, tha Dr. Karen Wilson, kryetar i konsorciumit të duhanit të Akademisë Amerikane të Pediatrisë, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

“Ne mendojmë se pirja e duhanit po zvogëlohet, kur në fakt, shkalla e rritur e duhanpirësve po zvogëlohet, por fëmijët ka ende të ngjarë të ekspozohen”, tha Wilson, i cili është gjithashtu shefi i Debra dhe Leon Black i sektorit të pediatrisë së përgjithshme në Shkollën e Mjekësisë Icahn në malin Sinai dhe spitalin e fëmijëve në Malin Sinai Kravis.

Ky ekspozim mund të krijojë një efekt të pasojave negative që vazhdojnë deri në moshën e rritur, tha autorja e studimit Dr. Rebecca Levy, studiuese në nefrologjinë e të rriturve dhe pediatrisë në Montefiore Medical Center në Bronx, New York.

Fëmijët që janë pranë prindërve dhe të rriturve që pinë duhan kanë më shumë të ngjarë të fillojnë të pinë duhan vetë, tha Levy.

“Presioni i lartë i gjakut mund të jetë gjithashtu një faktor rreziku për sëmundjet kardiovaskulare dhe sëmundje të tjera që shfaqen më vonë në jetë. Një nga mënyrat për të adresuar presionin e lartë të gjakut tek fëmijët është t’u jepni ilaçe, por kjo nuk është e dëshirueshme”, shtoi ajo.

Studimi gjithashtu zbuloi se 16% e fëmijëve që ishin të ekspozuar ndaj tymit të duhanit kishin presion të lartë të gjakut në krahasim me 11% të fëmijëve që nuk ishin të ekspozuar.

Që kur filloi pandemia, Wilson tha se ajo ka dëgjuar raporte për pirjen e duhanit dhe marihuanës në ambiente të mbyllura. Kjo mund të rrisë numrin e fëmijëve që janë të ekspozuar, tha Wilson, si nga prindërit ashtu edhe nga fqinjët e tyre, nëse ata jetojnë afër të tjerëve.

“Nëse dikush nuk mund të shkojë jashtë për të pirë një cigare sepse është në karantinë, ka më shumë të ngjarë të pi duhan në banesën e tyre ose në shtëpinë e tyre”, shtoi Wilson.

Levy tha se shpreson që lagjet e afërta t’i bëjnë prindërit më të vetëdijshëm se sa shpesh po pinë duhan rreth fëmijëve të tyre.

Prindërit duhet ta përdorin këtë kohë si një mundësi për të edukuar fëmijët e tyre për efektet negative të pirjes së duhanit dhe për t’i inkurajuar ata që t’i rezistojnë presionit të bashkëmoshatarëve, tha Levy.

Wilson tha se prindërit që duan të mbrojnë fëmijët e tyre nga tymi i duhanit duhet të marrin në konsideratë lënien e duhanit sepse është “gjëja më e mirë që ata mund të bëjnë për shëndetin e tyre dhe për shëndetin e fëmijëve të tyre”.

Ka një mori burimesh për duhanpirësit që duan të lënë duhanin, si terapia zëvendësuese e nikotinës dhe ilaçe të tjera. Ajo tha se beson se çelësi për të ndihmuar fëmijët të mos ekspozohen në të ardhmen është ulja e nivelit të përgjithshëm të pirjes së duhanit.

Nëse ju ose fëmija juaj keni presion të lartë të gjakut, Wilson ju rekomandon të konsultoheni me një mjek të kujdesit parësor për udhëzime mbi trajtimin./Gazetaere

Kategoritë
FamiljeShëndetësi