‘Ekzorcizëm Islamik’: Kështu e ka quajtur terapinë hixhamin një e përditshme franceze

Megjithëse origjina e terapisë u shfaq për herë të parë në Kinë, e përditshmja franceze, Le Figaro, disi e lidh atë me Islamin transmeton Gazeta e Re.

Gazeta franceze Le Figaro të Dielën mbarti një artikull rreth terapisë së kupës dhe e përshkroi atë si “ferri i ekzorcizmit islamik, i cili po përhapet në Francë”.

Megjithëse është një trajtim popullor në shoqëritë myslimane, rrënjët e tij mund të gjenden në kulturat e lashta të Azisë Lindore.

Metoda e terapisë ka qenë një pjesë integrale e shumë sistemeve mjekësore të Azisë Lindore. Sipas historianëve, Ge Hong, një zyrtar jugor i shkallës së mesme që i shërbeu dinastisë Jin, ishte një nga pionierët e hershëm të kësaj teknike. Alkimisti dhe baristi Taoist shkroi rreth kupës rreth vitit 300 pas Krishtit dhe ai ka mbetur i njohur që nga ajo kohë.

Ge Hong besonte se me akupunkturën dhe kupat, “më shumë se gjysma e sëmundjeve” mund të shërohen.

Metoda gjeti rrugën e saj përmes Azisë dhe Evropës. Më 1465, Serefeddin Sabuncuoglu, një kirurg turk, gjithashtu rekomandoi këtë teknikë. Ai e quajti atë “mihceme”.

Në Japoni, kupimi (kyukaku) përdoret akoma së bashku me disa teknika të akupunkturës dhe masazhit.

Terapia me kupë përdoret akoma gjerësisht në mjekësinë tradicionale kineze. Ai konsiston në krijimin e thithjes lokale në lëkurë duke përdorur nxehtësi (zjarr) ose pajisje mekanike (pompa dore ose elektrike). Besohet gjerësisht se kjo metodë nxjerr toksina, mobilizon rrjedhën e gjakut, qetëson dhimbjen e muskujve dhe, në disa raste, ndihmon në kurimin e pagjumësisë.

Metoda përfundimisht u bë e njohur dhe fitoi vëmendjen nga bota e jashtme. Edhe gjigandi letrar anglez George Orwell shkruajti për marrjen e trajtimit si ilaç për pneumoninë në një spital francez më 1929.

Në esenë e tij, “Si vdesin të varfërit”, Orwell thotë se ishte i befasuar kur pa se kupat praktikoheshin si një metodë e trajtimit në një spital në Paris.

Orwell shpjegoi se si ai fillimisht ishte tharë dhe pastaj u përgjak me kupë të lagur. Ai e përshkroi procesin si “një trajtim për të cilin mund të lexoni në tekstet e vjetra mjekësore, por që deri atëherë unë kisha menduar në mënyrë të paqartë si një nga ato gjëra që u bëjnë kuajve”, duke reflektuar popullaritetin në rënie të kupave në kohën e tij.

Gjatë viteve të fundit, terapia është përdorur gjerësisht nga atletë, njerëz të famshëm, të tillë si Madonna, Justin Bieber, dhe gjithashtu kampionë të njohur si notari Michael Phelps, po kështu shoqëria muslimane.

Sidoqoftë, duke injoruar rrënjët dhe të vërtetat kryesore në lidhje me terapinë, e përditshmja franceze në artikullin e saj, “Në ferrin e ekzorcizmit islamik që përhapet në Francë” e quajti kupën një “ilaç profetik mysliman” që është zhvilluar në “fshehtësinë më të rreptë për disa vjet”.

Në artikullin e Le Figaro, ndërsa i referohej “migrenës, depresionit, syrit të keq, magjisë, autori Steve Tenri thotë: “Ka shumë sëmundje që ky ekzorcizëm islamik pretendon të shërojë”, shtoi ai, ndërsa pohoi se krijuesit e terapisë së kupave promovojnë “vetë-shërimin” përmes “besimit tek Allahu”.

Duke e quajtur praktikën një shkak shqetësimi për autoritetet franceze, trajtimi i diskutueshëm i çështjes nga Le Figaro ka shkaktuar kritika masive, me theksimin e përditshëm se terapia është krijuar “nën maskën e ashpërsisë”.

I njohur gjithashtu si ‘Hacamat’ që rrjedh nga fjala arabe “hacm”, kupimi ishte gjithashtu një nga Sunnet (praktikat) e Profetit Muhamed, por metoda u përdor për herë të parë nga shoqëritë e Azisë Lindore./Gazeta e Re.

 

 

Kategoritë
BotaLajme