“Ende qëndron era e kufomës së djegur dhe ka gjurmë torturash” gazetari përshkruan burgun amerikan në Afganistan

Ekipi i mediave “Yeni Şafak”  hyri në burgun Bagram, i njohur si qendra e torturës e CIA -s në Afganistan. Gjëja e parë që tërheq vëmendjen në burg, të cilën ushtarët amerikanë e braktisën me nxitim, është era e kufomës së djegur. Në çdo cep të burgut ka gjurmë torturash, e cila është e mbushur me pranga, pajisje goditjeje elektrike dhe qelitë e errëta prej 2 metrash katrorë.

Burgu në Bagram Base, selia kryesore amerikane në Afganistan, njihej si qendra torture e CIA -s. Njerëz nga i gjithë vendi mbaheshin këtu për vite me radhë, me arsyetimin se ata ishin padyshim “terroristë”. Askush nuk e di se sa njerëz kanë gjetur rrugën e tyre në këto burgje deri më tani.

“Kështu shkuam në Bagram për të gjetur torturat. Ne jemi përshëndetur nga anëtarët talebanë në hyrje të bazës, të cilën e mbërrijmë 3 orë pas nisjes nga Kabuli me leje speciale. Ne hyjmë me talebanët e armatosur, duke treguar lejen tonë. Skena që shohim nuk është asgjë si ajo në Aeroportin e Kabulit” tha gazetari.

Gazetari njoftoi se ushtarët amerikan plaçkitën gjithë vendin derisa u larguan nga Afganistani

“Ushtarët amerikanë plaçkitën të gjithë vendin derisa po largoheshin.  Kur ecim përpara me hapa hezitues nëpër rrënojat, gjëja e parë që hasim janë kontejnerët e vegjël në të cilët merren në pyetje të burgosurit e sjellë në burg. Procesverbalet e deklaratave të marra nga të burgosurit dhe qindra raporte që u përkisnin atyre u shpërndanë përreth. Dokumentet plot informacion kozmik janë kudo. Një dosje që kemi marrë përmban mijëra faqe informacioni nga një i burgosur i vetëm. Rrobat, orët, paratë, gotat dhe shumë sende që u përkisnin të burgosurve ishin ruajtur në një dhomë të vogël. Ka pranga të panumërta dhe pajisje torture në këtë dhomë.”  tha ai

Ende ka një erë kufome që digjet në burg. Nuk ka energji elektrike dhe asnjë sistem ndriçimi në lagjet prej disa metrash katrorë. Numri i të burgosurve në burg, ku u morën vetëm 7,500 njerëz që i përkisnin milicisë talibane, nuk dihet. Dyert e reparteve nuk mund të hapeshin sepse ushtarët amerikanë shkatërruan çelësat e burgut së bashku me pajisje të tjera gjatë kohës që ata po largoheshin. Muret e bëra me pllaka hekuri u prenë dhe të burgosurit u nxorën jashtë. Talibanët, të cilët morën bazën, thonë se trupat mund të gjenden brenda pjesëve sekrete ku ata nuk mund të arrijnë.

Kategoritë
BotaLajme