Erdoğan përuron Medresenë Ajasofja Fatih në Stamboll

“Pas çlirimit të Stambollit, ky vend u vu në shërbim si medreseja e parë e qytetit, pranë Ajasofjes”, tha presidenti turk.

Presidenti i Turqisë, Recep Tayyip Erdoğan, përuroi Medresenë Ajasofja Fatih në Stamboll, raporton Anadolu Agency (AA).

Shkolla fetare e ka marrë emrin nga Fatih, titulli i dhënë Sulltan Mehmetit II, i cili çliroi Stambollin në vitin 1453.

“Ne kemi ndërmarrë një hap shumë të rëndësishëm për të bartur të kaluarën tonë madhështore në të tashmen dhe të ardhmen dhe për ta bashkuar atë me popullin tonë”, tha presidenti Erdoğan në ceremoninë e inaugurimit.

“Pas çlirimit të Stambollit, ky vend u vu në shërbim si medreseja e parë e qytetit, pranë Ajasofjes”, shtoi Erdoğan.

Ai tha se shkolla vazhdoi të funksiononte deri në vitin 1924 me mirëmbajtje, riparime dhe ndërtime gjatë periudhave të ndryshme, por më vonë u shkatërrua nga “ata që donin të fshinin historinë e pasur të vendit”.

Erdoğan tha se medreseja do të jetë përsëri një qendër arsimore, e operuar nga Universiteti Fatih Sultan Mehmet.

“Medreseja Ajasofja Fatih, e cila ka qenë e rëndësishme në trajnimin e dijetarëve të panumërt për gati katër shekuj e gjysmë, do të shërbejë si qendër arsimore tani e tutje. Shpresoj që studiuesit, intelektualët, shkencëtarët dhe studiuesit e së nesërmes të trajnohen këtu”, tha presidenti turk.

Ajasofja u ndërtua në vitin 532 të erës sonë dhe u shndërrua në një xhami pas çlirimit nga sulltani i shtatë, i cili më vonë krijoi një themel xhamie.

Në kuadër të ndërtesës, ai urdhëroi gjithashtu ndërtimin e një minberi, mihrabi dhe biblioteke.

Ajasofja shërbeu si kishë për 916 vjet dhe 86 vjet si muze. Por nga viti 1453 deri në vitin 1934, ose gati 500 vjet, ajo shërbeu si xhami. Në vitin 1985, ajo u shtua në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

Ajasofja është ndër destinacionet kryesore turistike të Turqisë dhe mbetet e hapur për vizitorët vendas dhe të huaj.

Kategoritë
BotaLajme