Erdogan: Turqia ka hyrë në mesin e 10 vendeve të Unionit Ndërkombëtar të Botuesve

Presidenti Recep Tayyip Erdogan deklaroi se “Turqia ka arritur një vend në top 10 të unionit ndërkombëtar të botuesve për sa i përket prodhimit të librit dhe madhësisë së sektorit”.

Presidenti Recep Tayyip Erdogan deklaroi se “Turqia ka arritur një vend në top 10 të unionit ndërkombëtar të botuesve për sa i përket prodhimit të librit dhe madhësisë së sektorit”.

Presidenti Erdogan foli në ceremoninë e hapjes së Muzeut të Qytetërimeve Islame të Pallateve Kombëtare në Stamboll.

Erdogan u shpreh i kënaqur që panairet, të cilat mbahen prej 2 vitesh për shkak të epidemisë së llojit të ri të koronavirusit, kanë nisur sërish.

“Shpresojmë që ne po hapim muzeun tonë nën Xhaminë tonë të Madhe Çamlica dhe të gjitha objektet që kemi do të ekspozohen një ose dy herë në vit në këtë muze. Do të jetë në shërbim të kombit tonë”, tha ai.

“Një nga rezultatet më të mira të përparimit të madh të demokracisë dhe zhvillimit të vendit tonë në 20 vitet e fundit është se ky zhvillim i ka hapur rrugën kombit tonë për të lexuar dhe shkruar së bashku me fusha të tjera. Sot, Turqia ka arritur në mesin e 10 vendeve të unionit ndërkombëtar të botuesve për sa i përket prodhimit të librit dhe madhësisë së sektorit. Studimet e kompanive tona kryesore kërkimore tregojnë se shkalla e leximit është më shumë se dyfishuar në 14 vitet e fundit. Fakti që kjo rritje po ndodh më së shumti tek të rinjtë tanë na jep shpresë për të ardhmen tonë”, deklaroi Presidenti Erdogan.

Duke theksuar se veprat që do të ekspozohen në Muzeun e Qytetërimeve Islame përfaqësojnë akumulimin mijëvjeçar të qytetërimit islam, Erdogan tha se seksionet tematike të muzeut do të përfshijnë 650 vepra nga muzetë e përzgjedhur në Stamboll, duke përfshirë vepra të vlefshme nga sendet e Profetit Muhamed e deri te kopjet e para të Kuranit, nga shembujt e artit turk të thurjes deri te sendet arkitekturore dhe dekorative, e deri te shembuj të pllakave të qerqamikës nga arti i kaligrafisë.

“Pamundësia e shkrimit të historisë botërore duke injoruar qytetërimin islam dhe duke kuptuar sesi ai ka arritur nivelin e sotëm në shkencë do të kuptohet edhe një herë falë veprave të ekspozuara në muzeun tonë. Stambolli ynë, i cili ka qenë djepi i besimeve të ndryshme, kulturave të ndryshme dhe mënyra të ndryshme të jetesës në shekuj, do ta bartë këtë punë me krenari”, bëri të ditur Presidenti Erdogan.

Kategoritë
BotaLajme