Erdoganit iu dorëzua flamuri i ushtarëve osmanë të sjellur nga Anglia

Flamuri  osman, i cili u soll personalisht në Turqi nga ministri i Kulturës dhe Turizmit Mehmet Nuri Ersoy, iu dorëzua Presidentit Erdogan në Çanakale.

Sot është 107 vjetori i Fitores së Çanakales…

Në Monumentin e Dëshmorëve në Çanakala u mbajt një ceremoni dhe u shpjegua kuptimi dhe rëndësia e ditës.

Flamuri i ushtarëve osmanë iu dorëzua presidentit Recep Tayyip Erdoğan, i cili mori pjesë në këtë ceremoni.

Presidenti Erdogan, i cili mori flamurin e ushtarëve osmanë që u sollën në Turqi nga ankandi në Angli me kontributet e Ministrit të Kulturës dhe Turizmit Mehmet Nuri Ersoy dhe që shkuan për të ndihmuar në kështjellën osmane në Katar më 25 mars 1893. e puthi dhe e vendosi ne balle.

Një nga shtyllat më të rëndësishme të luftës osmane për pushtet në Gjirin Persik ishte bregu i Gadishullit Arabik dhe Katari ishte një nga këto pika të rëndësishme.

Forcat osmane në Katar luftuan kundër portugezëve dhe britanikëve, dhe më vonë arabëve vehabitë, nga mesi i viteve 1500 e tutje.

Herë pas here lindnin mosmarrëveshje midis administratës qendrore osmane dhe kësaj qarkoreje.

Në raste të tilla, mosmarrëveshjet që nuk mund të zgjidheshin me negociata zgjidheshin me ndërhyrje ushtarake.

Një ndërhyrje e tillë u bë në vitin 1893.

Një njësi osmane prej 400 vetësh nën komandën e majorit Jusuf Beu, i cili shkoi për përforcime në kalanë osmane në Katar, u sulmua më 25 mars 1893 në vendin e quajtur Vecbe dhe dha shumë dëshmorë.

Pas atij sulmi, në Angli u shfaq flamuri i kuq mëndafshi, për të cilin u mësua se i përkiste trupave osmane në Katar.

Në banderolën 150×162 cm ka vargje nga sure të ndryshme.

Turqia, flamuri i lartpërmendur i luftës së mëndafshit u nxor në shitje nga Salla e Ankandit CHRISTIE’S Londër-Angli më 28 tetor 2021 nën titullin “Arti i botës islame dhe indiane përfshirë qilimat dhe qilimat orientale” dhe u prokurua përmes blerjes.

Kategoritë
BotaLajme