Eshtrat me pluhur po e mbajnë Solar Orbiter të freskët falë një fillimi irlandez

Londër (CNN Business) – Kur Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA) projektoi një anije kozmike për të fluturuar më afër diellit sesa çdo sondë tjetër në histori, ajo u përball me një problem të madh: si ta mbrojë sondën nga nxehtësia dhe rrezatimi ekstrem transmeton Gazata e Re.

Një mision i përbashkët me NASA, Orbiter Diellor filloi në Shkurt 2020 dhe kohët e fundit doli nga kalimi i tij i parë pas diellit. Ajo duhet të jetë në gjendje të përballojë temperaturat mjaft të nxehta për të shkrirë plumbin, si dhe 13 herë rrezatimin që arrin sipërfaqen e Tokës.

Në fillim, agjencia kërkoi zgjidhje konvencionale, të bazuara në metale dhe fibra karboni, por ato nuk ishin mjaft të mira, tha menaxheri i projektit i ESA për Solar Orbiter. Në vend të kësaj, agjencia e gjeti përgjigjen në një material që daton që nga Epoka e Gurit.

Një pigment antik

Pasi ESA bëri një ftesë për zgjidhje, asaj iu drejtua kompania irlandeze e bioteknologjisë ENBIO. Kjo kishte zhvilluar një teknikë për të aplikuar veshje sintetike të kockave në implantet ortopedike dhe dentare, për t’i bërë ato më lehtë të pranueshme nga trupi i një pacienti. Për shkak se teknika zvogëloi peshën dhe parandaloi çështje si leskërimi, ENBIO mendoi se mund të ishte e dobishme për sipërfaqet e titanit të Solar Orbiter.

Por kocka sintetike ishte me ngjyrë të çelur dhe testimi tregoi se do të errësohej pas ekspozimit të zgjatur në rrezet e diellit, duke ndryshuar sasinë e nxehtësisë që thithi dhe reflektonte. Një shtresë e

“Unë u përpoqa të ngjyrosja pluhurin e kockave për ta bërë atë të zezë, por nuk funksionoi shumë mirë,” kujton John O’Donoghue, themeluesi i ENBIO.

Në vend të kësaj, ai filloi të kërkonte një pluhur kockash të zezë natyrale. “Më kujtoi të kisha lexuar si fëmijë që në artin e shpellave, njerëzit përdornin qymyr dhe, në disa raste, kocka kafshësh [të djegura], sepse fundi i tij do të ishte si një laps dhe ata mund të vizatonin në mure,” tha ai.

Pasi O’Donoghue siguroi disa pluhur kockash të kafshëve të djegura, ESA zbuloi se ishte ideale për misionin diellor. Përveç se është e zezë, në material nuk mbetet asgjë e djegshme, kështu që kur nxehet, nuk lëshon gazra që mund të dëmtojnë anijen, shpjegoi Garcia Marirrodriga.

Veshja që rezulton, e quajtur SolarBlack, mbulon rreth një të pestën e sipërfaqes së Orbiterit Diellor dhe mban pjesët e saj më delikate që veprojnë në temperaturën e dhomës ndërsa thithin nxehtësinë deri në 1.000 gradë Fahrenheit. ENBIO, në bashkëpunim me Airbus (EADSF), gjithashtu zhvilluan SolarWhite, një shtresë të bardhë që mbulon pjesë të tjera të satelitit, ku rrezet e diellit duhet të reflektohen sesa të absorbohen.

Qëllimi i hapësirës

Interesimi i O’Donoghue për teknologjinë e veshjes filloi ndërsa studionte për inxhinieri biomjekësore në Trinity College në Dublin. Ai themeloi ENBIO më 2006 dhe më 2015, kompania hapi një strukturë industriale të veshjes me vlerë 1.5 milion € (1.8 milion dollarë) në Clonmel, rreth 100 milje në jugperëndim të Dublinit. Solar Orbiter i ka dhënë kompanisë disa miliona euro, sipas O’Donoghue, dhe ESA ka vendosur SolarBlack në misione të tjera.

O’Donoghue tha se veshjet dhe procesi i veshjes mund të gjejnë zbatime në industrinë e automobilave, metalit, ngrohjes dhe energjisë, ndër të tjera, por fokusi aktual qëndron përtej këtij planeti. “Ne synojmë sektorin e hapësirës sepse ndiejmë se nëse shkojmë në majë të piramidës dhe [bëjmë mirë atje], pjesa tjetër e industrisë do ta pranojë më shumë atë,” tha ai.

Megjithëse misioni i tij kryesor nuk do të fillojë deri në nëntor, korrikun e kaluar Solar Orbiter dërgoi imazhet më të afërta të diellit të marra ndonjëherë.

Gjatë viteve të ardhshme, misioni prej 1.5 miliardë eurosh (1.8 miliardë dollarë) do të përdorë gravitetin e Tokës dhe Venusit për të goditur veten më afër diellit, duke arritur përfundimisht një kalim më të afërt të yllit brenda orbitës së Mërkurit.

“Qëllimi është të kuptohet me të vërtetë fizika se si dielli krijon dhe kontrollon heliosferën (zona përreth diellit), dhe pse aktiviteti diellor ndryshon me kalimin e kohës”, tha Garcia Marirrodriga./Gazeat e Re.

 

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji