EUFOR po rrit forcat e tij në BiH, me 500 trupa të reja do të vendoen në Bosnje

Si masë paraprake, katër kompani me rreth 500 anëtarë të forcës rezervë të EUFOR të stacionuar jashtë Bosnje dhe Hercegovinës do të vendosen në Bosnje dhe Hercegovinë gjatë dy javëve të ardhshme si përforcime për forcat ekzistuese, tha EUFOR në një deklaratë.

“Përkeqësimi i situatës së sigurisë në nivel ndërkombëtar mund të shkaktojë paqëndrueshmëri në Bosnjë dhe Hercegovinë. Vendosja e këtyre forcave është një masë paraprake, e marrë për të forcuar stabilitetin në BiH, duke pozicionuar një numër të mjaftueshëm forcash të afta në vend për të mbështetur BiH. institucionet duke ruajtur një mjedis të sigurt dhe të qëndrueshëm”, thuhet në një deklaratë të EUFOR-it.

Detyra e trupave do të jetë të tregojnë vendosmërinë e BE-së për të ruajtur stabilitetin në Bosnje dhe Hercegovinë.

“Kjo është një masë e kujdesshme dhe e përshtatshme që pasqyron angazhimin e qartë të BE-së dhe EUFOR-it për ruajtjen e integritetit territorial dhe sovranitetit të Bosnjë dhe Hercegovinës,” tha EUFOR.

Forca e EUFOR-it është dislokuar në Bosnje dhe Hercegovinë që nga viti 2004 dhe përbëhet nga afërsisht 3,500 anëtarë, nga të cilët rreth 600 janë aktualisht të dislokuar në Bosnje dhe Hercegovinë. Me trupat që do të vendosen së shpejti, numri i anëtarëve të EUFOR-it të vendosur në BiH do të jetë rreth 1,100.

Forcat rezervë do të vendosen, siç thuhet nga EUFOR, për shkak të mbështetjes më efektive të BiH. partnerë në ruajtjen e një mjedisi të sigurt dhe të qëndrueshëm.

Ushtarët vijnë nga Austria, Rumania, Sllovakia dhe Bullgaria.

EUFOR vlerëson se aktualisht nuk ka asnjë kërcënim për një mjedis të sigurt dhe të qëndrueshëm që do të kërkonte mbështetjen e EUFOR-it.

“Situata monitorohet vazhdimisht dhe mund të sillen përforcime shtesë nëse është e nevojshme,” tha EUFOR.

Kategoritë
LajmeRajoni