Euro dixhitale: Një eksperiment i ri nga Banka Qendrore Evropiane

Banka Qendrore Evropiane po eksperimenton me një euro dixhitale që mund të harxhohet kudo, pa pasur frikë se dikush do të gjurmojë blerjen tuaj.

Institucioni me qendër në Frankfurt lëshoi ​​një pyetësor të hënën në mbrëmje për të zbuluar se çfarë i duhen publikut për një formë të re pagese, pasi njoftoi në 2 tetor se mund të prezantonte euron dixhitale.

BQE nuk është e vetme në këtë përpjekje. Bankat qendrore në të gjithë botën po zhvillojnë versione virtuale të monedhave të tyre ndërsa përdorimi i parave të gatshme po bie.

Institucionet monetare janë të vendosura të mos humbin hapin me trendet dixhitale të shekullit 21, duke parë forma private të parave në zhvillim siç është Peshorja.
Një euro thjesht elektronike nuk do të vinte pa rrezik. Kjo do të ndryshonte industrinë financiare siç e njohim sot dhe do të ushtrojë presion mbi ligjvënësit për të zhvilluar një formë pagese që është e sigurt dhe tërheqëse për qytetarët.

Këto janë pesë çështje kryesore në lidhje me euron dixhitale.

Cila është euro dixhitale

Një euro dixhitale do të rimbushë portofolin tuaj, nuk do të zëvendësojë asgjë që është tashmë në të.

Pronarët e dyqaneve mund ta pranojnë atë si një alternativë ndaj kartave dhe parave të gatshme. Miqtë mund të huazojnë njëri-tjetrin euro dhe t’i kthejnë në çdo kohë, kudo, raporton B 92.

Mendojeni si para elektronike të ruajtura në një aplikacion si një portofol, në smartphone-in tuaj dhe BQE garanton që një euro dixhitale do të ketë gjithmonë të njëjtën vlerë me një monedhë prej një euro.

Gjithashtu, ju nuk mund t’i humbni këto para. BQE do të mbante raportet tuaja, duke ju mbrojtur në rast se humbni telefonin tuaj, shkruan Politico.
Një model i tillë do të ishte shumë i ndryshëm nga kriptovalutat si Bitcoin, vlera e të cilave ndryshon dhe përdoruesit e të cilave kanë qenë viktima të mashtrimit kibernetik. Ai gjithashtu do të ndryshonte nga monedhat e qëndrueshme, të cilat synojnë të parandalojnë luhatjet e vlerës, por gjithsesi varen nga mbështetja nga monedhat konvencionale.

Si do të funksiononte?

Euro dixhitale mund të mos duket shumë ndryshe nga gjendja në llogarinë që po kontrolloni përmes telefonit. Një firmë financiare do të ofronte një aplikacion që ju tregon sa euro dixhitale keni.

Sidoqoftë, procesi i pagesës do të ishte i ndryshëm.

Në transferimin e sotëm elektronik të parave, banka e dërguesit dërgon një mesazh në bazën e të dhënave, duke kërkuar që të transferojë paratë në llogarinë bankare të marrësit dhe për disa shuma të mëdha parash, kjo mund të shkojë direkt në BQE.
Baza e të dhënave duhet të verifikojë detajet dhe të “rregullojë” që paratë nga llogaria e dërguesit të shkojnë në llogarinë e marrësit. Kjo procedurë ndonjëherë mund të zgjasë deri në dy ditë para se paratë të shkojnë në llogarinë e marrësit.

Euro dixhitale, në teori, mund të thjeshtojë transaksionet, me çmime më të ulëta. BQE mund ta mbajë këtë në “librat” e saj, duke gjurmuar automatikisht pronarët e secilës cent dixhital. Ose mund të vendoste rregulla për të tjerët, në sistemet e decentralizuara, ndoshta të ngjashme me atë që është tashmë rasti me bitcoin, i cili gjurmon çdo transaksion duke përdorur teknologjinë e blockchain.

Nuk keni një sinjal në telefonin tuaj? Mund të aktivizoni edhe Bluetooth dhe të dërgoni një shenjë, si një lloj fature, e cila do të azhurnonte statusin në momentin që jeni përsëri në internet.

Pse tani?

Për dy arsye. E para është që pagesat elektronike kanë përjetuar një bum të vërtetë për shkak të shqetësimeve që paraja mund të marrë pjesë në transmetimin e koronavirusit. Së dyti, industria e teknologjisë po zhvillon monedhat e veta.

Peshorja është më shpesh në mendjet e zyrtarëve. Shoqata, e themeluar nga Facebook dhe disa kompani të tjera, po dizajnon një shërbim pagese duke përdorur staincoins, një lloj produkti dixhital që BE dëshiron të rregullojë.
Ligjvënësit ishin të frikësuar se Libra mund të bëhet e disponueshme për të gjithë përdoruesit e Facebook, që është rreth 2.7 miliardë njerëz sepse mund të “dëmtojë” euron, duke i lënë financat e qytetarëve të prekshme, si për “forcat” e huaja ashtu edhe për kompanitë. të cilat mbledhin të dhëna për zakonet e tyre konsumatore.

Euro dixhitale e Bankës Qendrore Evropiane do të synonte të zbuste ato rreziqe.

Ku është ngërçi?

Nevojiten disa veprime sigurie përpara se BQE ta bëjë euron dixhitale të arritshme për publikun. Pa të, bankat mund të jenë në telashe të mëdha.

Për fillestarët, ata që kursejnë mund të shohin më shumë përfitime në euro dixhitale sesa në mbajtjen e parave në bankat, të cilat ngarkojnë tarifat e ruajtjes së parave dhe nuk paguajnë norma të larta interesi. Sidoqoftë, ulja e depozitave mund të ketë anët e këqija për shoqërinë.

Bankat varen nga depozitat si një burim jetësor i të ardhurave dhe mund të duhet të kërkojnë më shumë për hua, gjë që do të ngadalësonte aktivitetin ekonomik.
Ata që kursejnë do të “drejtonin” dixhital në kohë krize, gjë që do të dëmtonte sistemin financiar edhe më shpejt sesa është rasti me bankat konvencionale.

BQE po punon për të kuptuar se si të parandalohen këto skenarë. Idetë përfshijnë kufizimin e shumës së parave dixhitale që çdokush mund të zotërojë ose fillimin e procedurave kundër njerëzve që zotërojnë shuma të mëdha.

Çfarë tjetër duhet të merret parasysh?

Privatësia dhe politika.

Ju mund të shpenzoni para në mënyrë që askush të mos dijë çfarë keni blerë. Sidoqoftë, kjo është disi ndryshe kur bëhet fjalë për pagesa në internet dhe me kartë, ku regjistrohet çdo pagesë.

Euro dixhitale mund të përfitojë sa më shumë nga të dyja, duke krijuar një identitet elektronik (gjurmë gishtash) që vetëm autoritetet mund të kenë qasje.

Kjo mund të mbrojë të dhënat e njerëzve, dhe gjithashtu të parandalojë kriminelët nga lëvizja e parave në këtë mënyrë. Kjo mund të nënkuptojë kufizimin e transfertave të mëdha dixhitale të parave dhe ndjekjen e modeleve të shpenzimeve që duken të dyshimta.
Shkyçja e identitetit të përdoruesit mund të përfshijë disa agjenci që mbajnë pjesë të ndryshme të çelësit të deshifrimit, të cilat do të duhet të punojnë së bashku për të zbuluar identitetin e palës që qëndron pas transaksionit.

BQE do të kryejë eksperimente për gjashtë muajt e ardhshëm dhe në mes të vitit 2021 do të marrë një vendim nëse do të nisë euron dixhitale. Sidoqoftë, pasi Libra po vjen këtë vit, nuk ka gjasa që bankat qendrore të qëndrojnë duarkryq.

Kategoritë
BotaEkonomiLajme

Të ngjajshmet