Facebook synon të legalizojë përdorimin ose shitjen e të dhënave të përdoruesve të WhatsApp

Duke përshkruar të dhënat si asete të vlefshme, ekspertët besojnë se kjo mund të përdoret për ndërtimin e menaxhimit të perceptimit.

Duke i përshkruar të dhënat si pasurinë më të vlefshme në botën e sotme, ekspertja e medias digjitale, Nabat Garakhanova, tha se nuk ka siguri të plotë në internet për sa i përket çështjeve të privatësisë, shkruan Anadolu Agency (AA).

Duke cituar rregullat e reja të privatësisë të aplikacionit të popullarizuar të mesazheve WhatsApp, ajo rekomandoi që njerëzit të zgjedhin aplikacione jofitimprurëse me burim të hapur sesa ato që vijnë nga ndërmarrjet.

Javën e kaluar, shërbimi i mesazheve WhatsApp detyroi shumë përdorues të bien dakord për rregulla të reja të privatësisë për ndarjen e të dhënave personale me kompaninë Facebook. Përdoruesit nuk do të jenë në gjendje të përdorin shërbimin e aplikacionit nëse nuk i pranojnë kushtet.

Duke iu përgjigjur pyetjeve nga AA, Garakhanova, doktore e shkencës së komunikimit digjital, tha se ndërsa platforma e mediave sociale Facebook nuk zbaton këtë lloj detyrimi në shumë vende, të tilla si në BE, kompania përpiqet të zbatojë mbledhjen e të dhënave, kështu që ndoshta ajo nënvlerëson Turqinë dhe ligjet e saj.

Ajo theksoi se Facebook ka vendosur rregulla të reja të privatësisë për përdoruesit komercialë.

“Ka pasur shumë diskutime në lidhje me përdorimin e të dhënave që ata kanë pasur më parë, por si një kërkesë e Rregullores së Përgjithshme të Mbrojtjes së të Dhënave në vendet e BE-së dhe Ligjit për Mbrojtjen e të Dhënave Personale në vendin tonë, WhatsApp duhej të merrte leje për përdorimin e të dhënave”, tha Garakhanova, e cila gjithashtu drejton kompaninë këshilluese “Mezo Digital”.

Platforma e mediave sociale tashmë ka të dhëna të përdoruesve, por tani po përpiqet të përdorë edhe në mënyrë shesë të dhënat për reklama në mënyrë të ligjshme, shtoi ajo.

Duke kujtuar se Facebook u akuzua për manipulim të votave në zgjedhjet e mëparshme në SHBA, ajo tha se të dhënat personale mund të përdoren për ndërtimin e menaxhimit të perceptimit.

Ajo tha se Facebook nuk po zbaton të njëjtat rregulla në BE nga frika se mos sanksionohet për shkak të saktësisë së grupeve për mbrojtjen e të drejtave personale.

Më parë, Franca dhe Britania kishin parandaluar qytetarët e tyre të përdorin të dhënat e WhatsApp nga Facebook, tha ajo.

Ajo shtoi se Turqia duhet gjithashtu të veprojë fuqishëm në drejtim të ndryshimit të rregullave të privatësisë nga këto kompani të mediave sociale.

Ndërkohë, Autoriteti Turk i Konkurrencës ka pezulluar rregullat e reja të WhatsApp për ndarjen e të dhënave dhe ka hapur një hetim ndaj aplikacionit të mesazheve dhe Facebook.

Në këtë kontekst, Facebook duhet të pezullojë ndarjen e të dhënave dhe të njoftojë hapat e tij për të gjithë përdoruesit, tha autoriteti turk.

– Alternativat

Duke theksuar se nuk ka siguri të plotë në internet, ajo tha se aplikacionet alternative do të kenë gjithashtu disa shkelje të të dhënave personale.

Garakhanova rekomandoi që njerëzit të zgjedhin aplikacione jofitimprurëse me burim të hapur në vend të atyre që vijnë nga ndërmarrjet.

“Zakonisht nuk i lexojmë rregullat e paraqitura nga aplikacionet, për fat të keq. Shumë aplikacione kërkojnë leje të parëndësishme në pajisjet tona dhe ndajnë të dhënat tona”, tha ajo.

Duke kujtuar se Google gjithashtu ka bazën e të dhënave më të madhe në gjithë botën, ekspertja theksoi se përdoruesit duhet të jenë të kujdesshëm gjatë dhënies së lejeve.

Pas rregullave të reja të WhatsApp, disa përdorues turq kanë kaluar në alternativa, të tilla si Telegram, Signal, dhe aplikacioneve të zhvilluara në vend Bip dhe Dedi.

Kompania kryesore turke e mbrojtjes Havelsan ka zhvilluar gjithashtu një program autokton dhe të sigurt të mesazheve, të quajtur ileti, i projektuar për komunikim të korporatave me kriptografinë White-box për herë të parë në botë. Ky lloj kriptografie kombinon metodat e kriptimit dhe ngatërrimit për të vendosur çelësat sekretë brenda kodit të aplikimit, e cila vështirëson qasjen në të dhënat për sulmuesit.

– Shfrytëzimi

Ekspertja tjetër e komunikimit Berrin Kalsin, tha se përdoruesit e WhatsApp janë të detyruar të pranojnë rregulla të reja në mënyrë të paligjshme. Ajo tha se keqpërdorimi i të dhënave është bërë një formë tjetër e shfrytëzimit në botën aktuale.

Ajo shtoi se Elon Musk, drejtor i përgjithshëm i disa kompanive teknologjike, përfshirë Tesla dhe SpaceX, ka ofruar një aplikacion alternativ – Signal.

Zyrtarët turq, përfshirë presidentin Recep Tayyip Erdoğan, u kanë kërkuar qytetarëve që të mos përdorin më WhatsApp.

“Për sa i përket privatësisë së të dhënave, dallimi midis BE-së dhe vendeve të tjera është i papranueshëm”, tha Ali Taha Koc, kreu i Zyrës Turke të Transformimit Digjital.

Zyrtarët rusë gjithashtu kanë paralajmëruar qytetarët lidhur me pranimin e rregullave të WhatsApp dhe kanë propozuar fshirjen e aplikacionit.

Kategoritë
BotaLajme