Faktet dhe trillimet në lidhje me çështjen e mbylljes kundër HDP

Dëshiroja të shkruaja për ndonjë gjë tjetër përveç kësaj çështjeje. Si një person, i cili, në përgjithësi, nuk e miraton shpërbërjen e partive politike, është një ditë e trishtuar për mua. Sikur të mos kishim ardhur në këtë pikë transmeton Gazeta e Re.

Por, nga ana tjetër, unë jam i vetëdijshëm se raportet e njëanshme mbi dosjen e kryeprokurorit publik të Turqisë Bekir Şahin më 17 mars që kërkojnë shpërbërjen e Partisë Demokratike të Popujve (HDP) tashmë janë shkruar dhe kanë filluar të qarkullojnë në mediat ndërkombëtare.

Ndoshta, të ashtuquajturit “ekspertë të Turqisë” do të përfundojnë me opsionet e tyre ndërsa unë sapo kam filluar të shtyp. Meqenëse tani kam hedhur një argument të fortë, ndalem për një moment për të bërë një kërkim të shpejtë në internet. Dhe po, është kudo, por duke anashkaluar arsyet ose përmbajtjen e aktakuzës.

Për shembull, France24, një rrjet ndërkombëtar i lajmeve në pronësi të shtetit francez, i dha lajmit duke zgjedhur një titull të njëanshëm: “HDP-ja pro-kurde e Turqisë lufton ‘grusht shtetin politik’ derisa qeveria lëviz për të ndaluar partinë”.

Nuk e di se ku të filloj ta korrigjoj. Nuk është partia qeverisëse, por Gjykata e Lartë e Apelit aplikoi në Gjykatën Kushtetuese duke ngritur një padi për mbylljen e HDP. Pra, lëvizja erdhi nga një prej gjykatave më të larta në sistemin gjyqësor që zbaton ligjin në emër të shtetit.

Pse France24 përdori shkurtesën “govt”, që në të vërtetë nënkupton sistemin për të qeverisur një shtet ndërsa interpretohet më së shpeshti si partia në pushtet (qeverisëse)? Unë e lë përgjigjen për ju.

Një paragjykim tjetër në titull është, natyrisht, të thuash, “HDP lufton grusht shtetin politik” sikur të jetë një fakt. Çfarë e bën aktakuzën e prokurorit të lartë kundër HDP një “grusht shteti politik”? Deklarata e parë zyrtare e bashkëkryetarëve të HDP Pervin Buldan dhe Mithan Sancar pas lëvizjes ishte: “Çështja e mbylljes kundër partisë sonë është një grusht shteti kundër demokracisë dhe ligjit të vendit”.

Duke vërejtur se Buldan dhe Sancar nuk mund të thonë as “vendi ynë” në vend të “vendit”, ndërsa pretendimi i vetëm “grusht shteti” në lidhje me procesin gjyqësor në fjalë erdhi nga të paditurit deri tani në Turqi, si ndodhi që France24 kaq shpejt përfundoi se është një “grusht shteti politik”?

Duke hartuar titullin dhe duke filluar me “HDP-ja pro-kurde e Turqisë lufton grusht shtetin politik”, është e qartë se France24 po i jep një manovër, ose për të qenë më të qartë një manovër të poshtër. Seriozisht, pse nuk rrjeti francez thjesht nuk e lëshoi ​​macen nga çanta pasi ata e kanë bërë atë shumë herë gjatë operacioneve të Turqisë kundër PKK-së së jashtëligjshme, e cila vrau mbi 40,000 shtetas turq përfshirë mijëra kurdë dhe degën e saj siriane PYD?

Thjesht pështyje përsëri, duke qëndruar si një qilim: “Qeveria turke e udhëhequr nga Presidenti Rexhep Tajip Erdogan i sheh Kurdët si një armik”. Por ata nuk munden sepse nuk është e vërtetë. Ata thjesht mashtrojnë audiencën e tyre dhe manipulojnë opinionin publik me formulime të heshtura, por të afta. Pastaj ata pretendojnë se janë një rrjet objektiv dhe i paanshëm.

Meqenëse vetëm zbërthimi i titullit zgjati kaq shumë, unë nuk do të analizoj trupin e të ashtuquajturit raport të lajmeve. Nga ana tjetër, stilet e raportimit të shumicës së rrjeteve mediatike anti-Erdogan nuk

janë të ndryshme. Megjithëse këto rrjete batologjizojnë se HDP nuk ka lidhje me PKK, e vërteta është e hidhur.

Kur Partia e Agimit të Artë të djathtë ekstrem të Greqisë, e cila u rrit për t’u bërë partia e tretë më e madhe e vendit gjatë krizës së saj të fundit financiare, u zbulua të ishte një grup kriminal jo shumë kohë më parë, ishte një “ditë me të vërtetë historike për Greqinë” dhe “fitore të demokracisë”. Nuk ka dyshim për këtë.

Detajet në dosje

Duke u kthyer në Turqi, të paktën 955 nga 1336 raportet e hetimit të policisë të përgatitura për deputetët dhe të dërguara në Parlamentin Turk deri më tani, përfshijnë jo vetëm akuzat “prishjen e unitetit, integritetin e shtetit” por gjithashtu “vrasjen”, “përpjekjen për vrasje”, ” plaçkitje” dhe më shumë, janë kundër anëtarëve të HDP.

Për më tepër, ndërsa lidhjet e drejtpërdrejta midis HDP dhe grupit terrorist PKK po lundrojnë në detin e lajmeve të rreme për PKK në internet, duke qëndruar krah për krah me HDP pa dyshim, vetëm sepse partia argumenton se ajo përfaqëson të gjithë kurdët në arenën politike turke, e cila nuk është e vërtetë, është hipokrizi.

Po kështu, PKK gjithashtu pretendon se është përfaqësuesi i Kurdëve, gjë që është pa dyshim një gënjeshtër dhe simpatizantët e PKK-së, si dhe qarqet anti-Erdogan, po i injorojnë lehtësisht faktet.

Nëse akuzat në dosjen e përgatitur nga prokurori i lartë i Gjykatës së Lartë kundër drejtuesve të HDP dhe anëtarëve të saj për të vepruar në një mënyrë që kërcënon demokracinë e Turqisë, rregullat e ligjit, integritetin dhe unitetin e shtetit provohen, atëherë, për fat të keq, meriton të shpërbëhet.

Unë nuk dua të përsëris krimet e PKK dhe anëtarëve të saj, si dhe lidhjet me HDP këtu në këtë kolonë pasi i kam shkruar ato shumë herë. Por vetëm një nga shembujt shumë të fundit mund të japë një ide të re. Pas ekzekutimit të 13 shtetasve turq, të cilët më parë ishin marrë peng nga PKK, në Gara, Iraku i Veriut nga anëtarët e grupit terrorist, Ministri i Brendshëm Süleyman Soylu tha se deputeti i Ak Partisë Öznur Çalık kishte thirrur bashkëkryetarin e HDP Pervin Buldan duke u përpjekur të kthejë pengjet përsëri në Turqi.

Soylu deklaroi se Buldan së pari i tha Çalikut, “Unë do të shoh nëse i kanë rrëmbyer apo jo”, dhe më pas ajo thirri përsëri në përgjigje dhe tha, “Ata do t’i presin pak, pastaj do t’i lirojnë”. Seriozisht, nëse kjo nuk është një lidhje e drejtpërdrejtë me një grup terrorist, atëherë çfarë është?

Nëse grupi terrorist Daesh do të kishte lidhje të drejtpërdrejta me një parti politike në ndonjë vend të botës, cili do të ishte argumenti juaj? A do t’i “bënit thirrje qeverisë së vendit në fjalë të respektojë lirinë e shprehjes në përputhje me mbrojtjen në kushtetutën turke dhe me detyrimet ndërkombëtare të Turqisë” ashtu si bëri Zëdhënësi i Departamentit të Shtetit të ShBA Ned Price më 17 mars për të mbrojtur HDP?

Batasuna dhe HDP

Pasi partia politike nacionaliste Baske (Batasuna) ishte ndaluar në 2003 për shkak të një vendimi gjykate që shpall lidhjet e provuara me ETA separatist – një akronim për Euskadi ta Askatasuna ose “Atdheu dhe Liria e Baskëve” në gjuhën Baske dhe klasifikuar si një organizatë terroriste nga Spanja , Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut (ECHR), më 2009, mbështeti ndalimin e gjykatave Spanjolle jo vetëm të Batasuna-s por edhe të autorizuarve të saj, palët të cilat u përdorën nga Batasuna për të organizuar radhët e saj.

Sipas KEDNJ, ndalimi i këtyre partive ishte një përgjigje “ndaj një nevoje të ngutshme shoqërore” për shkak të lidhjeve të tyre me ETA.

ECHR gjithashtu kishte deklaruar, “Duke pasur parasysh situatën në Spanjë për disa vjet në lidhje me sulmet terroriste, këto lidhje mund të konsiderohen objektivisht si një kërcënim për demokracinë”, duke shtuar se këto parti “kundërshtuan konceptin e një “shoqërie demokratike” dhe prezantoi rrezik për demokracinë e Spanjës”.

Midis 1968 dhe 2010, ETA kishte vrarë 829 njerëz, përfshirë 340 civilë dhe plagosur mijëra të tjerë.

Siç thashë më lart, është e njohur gjerësisht se PKK vrau më shumë se 40,000 qytetarë që nga themelimi i saj. Si mund të argumentojë dikush që një parti politike me lidhje të provuara me PKK është e pafajshme dhe po përballet me një “grusht shteti politik” për hir të Zotit?

Unë tashmë e thashë atë në fillim, “sikur të mos kishim ardhur në këtë pikë”. Për mua, si një qytetar i Turqisë, një vend me një histori të gjatë të ndalimit të partive politike, është një ditë shumë e trishtuar. Por asgjë nuk po e kërcënon demokracinë më shumë sesa terrorizmi. Pra, apologjetët e PKK-së, ju lutem, një here e mirë, mos e fyeni inteligjencën tonë. /Gazeta e Re.

Kategoritë
BotaLajme