FETO vazhdon të ndikoj në SHBA përmes shkollave

Shkollat (charter schools) të financuara nga qeveria federale në SHBA po vazhdojnë të jenë si burim kryesor i të ardhurave për organizatën terroriste (FETO) ku me një strategji po përpiqen të ndikojnë edhe në politikën e SHBA-së me strukturimin e organizatave,biznesmenëve të ndryshme.

Organizata në fjalë i cili ka humbur autoritetin e tij në Turqi qysh nga viti 2013 dhe të ardhurat financiare pas përpjekjes së grushtetit të pasuksesshëm, këndvështrimin e ka kthyer në shkollat e SHBA-së ku i sheh si burim kryesor për të ardhurat financiare.

Në të njëjtën kohë, organizata, e cila i sheh shkollat ​​e kontraktuara si një material të dobishëm për të pasur një ndikim pozitiv në politikën dhe opinionin publik të SHBA, përqendrohet në strategjinë e zgjerimit dhe institucionalizimin në vend duke i vendosur këto shkolla në qendër.

Dy shkollat ​​private, të quajtura Amity School (New York) dhe Pioneer Academy (New Jersey), në pjesën lindore të vendit, në rajonet ku shoqëria turke jeton intensivisht, janë ndër shkollat ​​simbolike të hapura për komunitetin turk në lindje

Këto shkolla kanë filluar të mësojnë turqisht fëmijëve të familjeve turke që jetojnë në anën lindore të “shkollave turke” po hapen të përdorura për propagandë, megjithëse pas 15 korrikut për më shumë fëmijë të familjeve që u larguan në SH.B.A. nga Turqia fëmijët e tyre u regjistruan në këto shkolla

Përveç kësaj, organizata, e cila ka institucione arsimore si kopshte kurse përgatitore, megjithëse numri i tyre është i vogël, përpiqet të fitojë fëmijët e zgjuar të komunitetit turk dhe mysliman që jetojnë në SHBA me trajnime “Kodim” për parashkollorët fëmijët, kurset e përgatitjes së shkollës së mesme dhe universitetit.

Përveç shumë organizatave joqeveritare të krijuara në fillim të viteve 2000 në SH.B.A., FETO, ku  thuhet se ka një rrjet prej qindra shkollave themelore, tha se ka parregullsi, korrupsion dhe shkelje ligjore në tenderë në përdorimin e 10 milionëve dollarë pagesa të bëra nga SHBA për këto shkolla çdo vit.

Sipas informacionit në faqen e internetit të Perandorisë së Mashtrimit(Emperie of Deceit), i cili kontrollon me kujdes shkollat ​​e kontraktuara të FETÖ në SHBA, 79 mijë e 681 studentë po studiojnë në 218 shkolla kontraktuese të operuara nga FETÖ në të gjithë vendin.

Ndërsa qeveria federale paguan 7-10 mijë dollarë për student çdo vit, sigurohen më shumë se 766 milion dollarë mbështetje financiare në vit, ndërsa numri i mësuesve të sjellë nga FETÖ nga jashtë SHBA me viza pune H-1B është 7 mijë e 14 .

Organizata, e cila gjen mundësinë e tregtimit pozitivisht të familjeve të SH.B.A.-së, administratorëve lokalë dhe medias përmes shkollave të saj të kontraktuara, merr fuqinë e këtyre shkollave për t’iu drejtuar politikanëve federalë dhe për të përcjellë dëshirat e tyre.
Rrjeti i shkollave të kontraktuara të FETÖ, i cili përfshin 28 shtete të SHBA, është gjithashtu ndër faktorët kryesorë që forcojnë strukturën e tregtarëve në atë rajon.

Ersin Konkur, i cili punoi si mësues në shkollat ​​e kontraktuara të lidhura me FETÖ në SHBA, por më vonë u largua nga organizata dhe paditi shkollat ​​FETÖ, bëri deklarata që administratat e shkollës ua frynë pagat dhe transferuan paratë e rritura organizatës.

Konkur pranoi që organizata transferoi burime në shkolla duke blerë pajisje dhe materiale të panevojshme nga institucionet e tjera që i përkisnin FETO, dhe në vend që të blinin ndërtesat e shkollës, ata dhanë shumë më shumë para sesa vlera e ndërtesës si qira.Konkur deklaroi se ai u dha të gjitha informacionet përkatëse autoriteteve brenda fushës së padisë që ai ngriti kundër shkollave FETO; shkolla, hotelieri, ndërtim, rinovim, kompjuter, aparat fotografik, audio, etj. Ai deklaroi se të gjitha llojet e tenderëve, nga sistemet te transporti dhe pastrimi, iu dhanë kompanive të organizatës.

Kohët e fundit, Shtetet e Bashkuara kundër fushatës reklamuese të Turqisë me presidentin e organizatës ASTA në rendin e ditës Mehmet Murat Kavala ku partneri që Feton i përkiste kompanisë TECHNOTIME për themelimin e shkollave të lidhura me organizatën në bregun lindor prej 655 mijë dollarësh në materiale teknike bën shitje dhe është e paligjshme për këto shitje

Akuza, hetime dhe gjykime të ndryshme, përfshirë korrupsionin dhe ngacmimet seksuale që ndodhën në shkollat ​​themelore të lidhura me FETÖ, shpesh reflektoheshin në mediat amerikane.

Në janar, u raportua në mediat lokale të shtetit se A.Y, drejtori i FETÖ-pronë e Orlando Science Charter School në Orange County, u arrestua për fshehjen e ngacmimit të policisë ndaj telefonit celular të një punonjësi të shkollës nga policia.

Sipas dokumenteve të Gjykatës Supreme të New Jersey, JR, i cili punoi si oficer këshillues në një tjetër “Art and Science Charter School” të lidhur me FETO në qytetin Paterson, u bë paditës në Shkurt 2019 nga drejtori i shkollës, DN, i cili kishte përsëritur deklaroi se ai e kishte abuzuar verbalisht dhe fizikisht; J.R u pagua 450,000 dollarë më 16 maj 2019 për të tërhequr çështjen e tij, ndërsa D.N. Wasshtë raportuar se një çështje e dytë e ngacmimit po vazhdonte kundër tij.

Shumë e mundshme që ky kompensim, i cili është deri në 450 mijë dollarë (3 milion 650 mijë TL), i cili nuk mund të paguhet nga buxheti i një shkolle me kontratë të menaxhuar nga një fond shtetëror, të jetë paguar nga donacionet e mbledhura nën emrin ” Himmet “nga baza e organizatës.
Sipas të dhënave gjyqësore të mësuesit LH, i cili punon në Akademinë Shkencore Horizon, e cila operon nën sistemin shkollor Concept Schools në Illinois, në procesin gjyqësor të ngritur me akuzat e “diskriminimit seksual”, “ngacmim seksual” dhe “hakmarrje” , drejtori i shkollës DS ‘Ai e fajësoi atë.

Në peticionin e ankesës, u shpreh se në incidentin që ndodhi midis 2014-2015, administrata e shkollës e lidhur me FETÖ largoi L.H dhe menaxheri i shkollës D.S.

Sipas informacionit që përmbahet në peticionin e ankesës të paraqitur në Departamentin e Edukimit të Ohajos nga KK, i cili jep mësim në shkollën me bazë FETO të quajtur Horizon Science Academy Dayton High School në Ohio, administrata u përpoq të mbulonte imazhet e papërshtatshme të dy studentëve të pasqyruar në kamera sigurie në një festival të mbajtur në shkollë.

K.K, i cili u detyrua të linte shkollën FETO në 2013 për shkak të problemeve që ai përjetoi, deklaroi se atij iu tha që çështja ishte mbyllur dhe se ai bëri shumë pyetje kur kaloi incidentin.

Abramson Charter School, e cila vepron nën institucionin arsimor FETO të quajtur Fondacioni Arsimor Pelikan në shtetin Louisina, u hetua gjithashtu nga administrata e arsimit e shtetit për skandalet e korrupsionit dhe ryshfetit në 2011.

Sipas lajmit të botuar në Times-Picayune, një nga mësuesit e shkollës, GR, raportoi ngacmimin seksual midis nxënësve në klasën e tij dy herë në kohë të ndryshme, shkolla FETO u përpoq të mbulonte skandalin dhe për këtë arsye, Pelikan Fondacioni i Arsimit kishte përfshirë informacionin se ai ishte tërhequr nga shkolla.

Shumë nga shkollat ​​charter të lidhura me FETO, megjithë incidentet e ngacmimit seksual, si dhe shumë korrupsion dhe parregullsi, vazhdojnë të rrisin numrin e degëve dhe studentëve dhe të marrin miliona dollarë nga shteti federal.

Kategoritë
BotaLajme