Foshnja nga Kosova trajtohet me sukses në Turqi

Sëmundja e foshnjës i cili ka lindur në Kosovë, ku nuk mund të kuptohet në Kosovë , ka gjetur zgjidhje në Turqi. Shëndeti i foshnjës, i cili ka pasur atak pasi ka ngrënë, ka qenë në rrezik. Diar i vogël, i cili lindi me ezofagun dhe trakenë të bashkuar, u shërua nga mjekët turq.

Diar Ademaj 8,5 muajsh, i cili po lufton me një sëmundje të padiagnostikuar që nga lindja në Kosovë, pas ushqyerjes po përjetonte gulçim me sulme të kollitjes.

Fonshnja që qëndroi në reanimacionin e të porsalindurve për 2 muaj, u dërgua në shtëpi pasi i thanë se ishte mirë, por problemet i ripërsëriteshin vazhdimisht.

Duke kuptuar se gjendja e foshnjës së tyre të padiagnostikuar po përkeqësohej, familja Ademaj më në fund vendosi të vinte nga Kosova në Turqi për mjekim.

Këtu, Kirurgjia Pediatrike Prof., i cili përcaktoi lidhjen midis ezofagut dhe trakesë. Dr. Melih Tugay tha se Diar ka një gjendje shumë të rrallë në botë dhe se e ka rifituar shëndetin pas operacionit të vështirë por të suksesshëm.

Vogëlushi Diar, i cili u operua, për rreth 10 ditë e rifitoi shëndetin dhe u bë i ushqyeshëm.

prof. Dr. Tugay tha, “Atresia e ezofagut është një formë shumë më e rrallë e çrregullimit strukturor anatomik kongjenital. Ekziston një lidhje midis ezofagut dhe traktit respirator. Por duke qenë se edhe ezofagu është i bllokuar, foshnja nuk mund të ushqehet fare sapo të lindë. Diagnostifikimi i këtyre pacientëve është i lehtë. Kjo gjendje vërehet në 40-50 nga njëqind mijë lindje. Në llojin e atrezisë së ezofagut të parë në Diar, kishte një lidhje të vogël midis ezofagut dhe traktit respirator. Kjo është shumë më e rrallë. Dhe është e dukshme në 4 përqind të atrezisë ezofageale.

Duke thënë se vunë re një problem në mushkëritë e tij kur bënë një endoskopi në Diar të vogël, Prof. Dr. Melih Tugay tha se është trajtuar nga pediatria për të qenë gati për operacion.

prof. Dr. Tugay tha: “Para së gjithash, ne duhej të zbulonim se ku ishte rruga e kësaj lidhjeje. Sepse fillon nga goja dhe shkon deri në stomak. Me fjalë të tjera, mund të jetë kudo nga qafa në zgavrën e gjoksit deri në brendësi të kafazit të kraharorit. Duke qenë se Diar është 8 muajsh, tubi i tij i frymëmarrjes është shumë i vogël. Pra as gishtin e madh. Kur zbuluam lidhjen, e shkëputëm atë. Ne vendosëm ezofagun dhe trakenë në vende të veçanta. Operacioni përfundoi me sukses”, tha ai.

Duke thënë se gjendja shëndetësore e Diarit pas operacionit ishte shumë e mirë, mjeku tha se ai mund të hante lehtësisht që nga dita e katërt e operacionit. Duke u shprehur se vazhdojnë kontrollet, Prof. Dr. Melih Tugay tha: “Pa operacionin, ndoshta mushkëritë e tij do të ishin përkeqësuar dhe dëmtuar rëndë. “Gjatë ushqyerjes, ai mund të ishte mbytur dhe të vdiste kur ushqimi i futej në grykën e tij,” tha ai.

Nëna 27-vjeçare e Diarit të vogël, Liridona Ademaj, ka deklaruar se kanë pasur vështirësi që nga ardhja në jetë e vogëlushit të saj dhe se fëmija i saj ka pasur gjithmonë probleme dhe ato nuk ikin kurrë.

Duke thënë se kanë ardhur në Turqi për t’u trajtuar më mirë, Ademaj tha: “Fëmija ime luftoi me shumë vështirësi. Por tani ai është mirë. Tani mund ta ushqej me dorë. Ne ishim shumë të kënaqur me shërbimin shëndetësor në Turqi. Djali ynë e ka rifituar shëndetin, jemi shumë të lumtur. Faleminderit shumë mjekut tonë”, tha ai.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme