Fotot e njëjta me mbishkrime të ndryshme, dalin në pah mashtrimet me donacionet për bunare dhe çeshme

Individë dhe shoqata nga Bosnja dhe Hercegovina, me mbështetjen e ligjëruesve pseudo-Salafi, kanë ngritur miliona marka në vitet e fundit për të ndërtuar puse dhe xhami në Afrikë, por më shumë se një duzinë njerëzish kanë konfirmuar në Rrjetin Ballkanik të Kërkimit të Bosnje dhe Herzegovinës (BIRN BiH) në të holla ose të paguara në llogari të një personi privat, i cili, sipas ekspertëve ekonomikë, është një mënyrë jo transparente e mbledhjes së ndihmës humanitare. Një sondazh i BIRN BiH zbuloi se disa nga më shumë se 2,300 botime postuan foto “të fotoshopuara” të puseve të ndërtuara, të cilat në Afrikë nuk kanë një çmim fiks si ai i kërkuar në BiH.

Nadžida Čano nga kopshti “Kids Corner Sarajevo” thotë se, sipas fesë, sigurimi i ujit është një veprim për të cilin “një person do të ketë një shpërblim edhe pas vdekjes”. Prandaj, pas vdekjes së prindërve të saj, ajo dhe motra e saj donin të ndërtonin një pus në një zonë me ujë të pakët.

“Pastaj dëgjuam nga disa njerëz se ishte e mundur të ndërtohej një pus në Afrikë. Ne pyetëm dhe zbuluam përvojat pozitive të njerëzve, në mënyrë që pas dy ose tre muajsh, pas pagesës në Facebook, të mund të shihnim fotografi të pusit të emëruar pas prindërve tanë “, thotë Čano.

Më vonë, me prindërit e fëmijëve nga kopshti, ajo mblodhi 1000 euro secili për dy puse të tjera në Nigeri.

“Unë i kam paguar paratë për pusin e fëmijëve të parë, si dhe për pusin që unë dhe motra ime kemi ndërtuar për prindërit pak më parë, tek z. Aldin Kajmaković dhe kam fletë pagese. Për pusin e dytë, ia kalova paratë përmes shokut të tij, ”thotë ajo.

Sipas postimeve të analizuara në profilin në Facebook të Kajmaković, i cili u vlerësua me mirënjohje për punë humanitare, nga tetori 2016 deri në mars 2020, ai ndihmoi në ndërtimin e të paktën 2,300 puseve në Afrikë. Në një nga “postimet” e tij në Facebook dhe në një bisedë, ai tha se numri ishte rreth 2,500, por BIRN BiH zbuloi se njoftime të caktuara u përsëritën.

Sipas çmimeve dhe numrit të deklaruar të puseve që u botuan në profilin e tij në Facebook, të paktën katër milion marka u mblodhën në tre vjet e gjysmë. Kajmaković thotë se ai nuk ka të dhëna veçanërisht të hollësishme përveç atyre në profilin e tij në Facebook sepse ai dhe Haris Heisimović, Adla Abazović dhe mjeku i Zenica Anel Okić janë një “grup joformal”.

Në një bisedë të mëvonshme, Kajmaković tha se ai nuk postoi fotografi të të gjitha puseve të ndërtuara në profilin e tij në Facebook sepse donatorët nuk e donin atë dhe se ai kishte një arkiv të të gjitha puseve.

Mënyra e regjistrimit dhe mbledhjes së parave për këtë projekt të vlefshëm është e ndryshme nga mënyra se si e bëjnë organizatat e tjera humanitare. Për më tepër, BIRN BiH analizoi botimet me fotografi dhe të dhëna mbi puset e ndërtuara dhe përcaktoi se fotografitë e dy puseve ishin ndryshuar ose në një rast ishte një pus identik në të cilin u ndryshua mbishkrimi, gjë që u konfirmua nga një ekspert ndërkombëtar në forenzikën dixhitale.

Njoftimi i parë nga shteti i Togo-s, më 3 shtator 2019, i referohej një pusi të quajtur “Mujić Ilijas Anes G. Sepak” dhe njoftimi i dytë nga një vend identik një ditë më vonë i referohej emrit “Hadži Šerif dhe Hadži Ziba”.

Në dy shembuj nga Bregu i Fildishtë, BIRN BiH zbuloi se këto ishin të njëjtat puse, në të cilat emri ishte “fotoshop”, kështu që në vend të dy, katër puse u duk se ishin ndërtuar.

Njëra nga fotot e publikuara në profilin e A. Kajmaković nga shteti i Togo-s. Foto: Pamja e ekranit, Facebook

Vendndodhja identike, por mbishkrim tjetër. Epo edhe nga profili i Aldin Kajmakovi. Foto: Pamja e ekranit, Facebook

Bregu i Fildishtë. Foto: Pamja e ekranit, Facebook

 

Bregu i Fildishtë, e njëjta foto, mbishkrim i ndryshëm. Pusi është gjithashtu nga profili i Aldin Kajmakovi. Foto: Pamja e ekranit, Facebook

Bregu i Fildishtë. Foto: Pamja e ekranit, Facebook

Bregu i Fildishtë, e njëjta foto, mbishkrim i ndryshëm në pus nga postimi i Aldin Kajmakovi. Foto: Pamja e ekranit, Facebook

Kajmaković mohon se ai manipuloi me fotot e pusit që postoi në profilin e tij në Facebook. Ai shpjegon se ai ishte përgjegjës për botimin e këtyre fotografive dhe se Hećimović komunikoi me njerëz në Afrikë sepse nuk din arabisht.

“Ata do t’i dërgonin fotografi Harrisit, Harris do të më dërgonte fotografi, atëherë unë rendisja dhe botoja. Nëse ka ndonjë gabim, është çështje e fotove që kemi marrë. Pra – me të vërtetë, unë e dëgjoj atë nga ju tani – nëse është vërtet kështu, unë jam i befasuar “, tha Kajmakoviç.

Haris Hecimovic nuk donte të fliste për ndërtimin e puseve në Afrikë.

Para në Llogaritë private

Çmimet e puseve u morën nga profili i Aldin Kajmakovi dhe numri i puseve u vendos nga BIRN BiH sipas të dhënave nga njoftimet. Infografitë: BIRN BiH

Sipas postimeve në profilin e Kajmakoviç për të cilat gazetarët e BIRN BiH ishin në gjendje të përcaktonin vendndodhjen, shumica e puseve u ndërtuan në Nigeri (të paktën 600), më pas në Gambia (më shumë se 500) dhe në Bregun e Fildishtë (më shumë se 400).

Sipas një postimi nga Facebook në 2018, puset kushtojnë 800 euro secili në Gambia, Bregu i Fildishtë, Mali, Gana dhe Togo dhe 1000 euro në Nigeri dhe Burkina Faso.

“Çmimet janë fillimisht, çifti i parë i puseve, kur kemi punuar me Ganën, ato puse pa rezervuarë, pa një rezervuar shtesë ishin 800 deri në 900 euro, në varësi të vendit. Pas kësaj pusi që bëmë më së shumti në Nigeri, sepse Nigeria ishte më e organizuara për ne për sa i përket puseve, pastaj këtyre vendeve të tjera, atëherë vendosëm një çmim të vetëm prej 1000 eurosh. Ky është çmimi standard “, tha Kajmaković.

Sipas këtyre çmimeve, të paktën katër milion marka u mblodhën nga BiH për Afrikën. Prej tyre, rreth një milion i referohet Nigerisë.

Kajmaković thotë se nuk është e vërtetë që njerëzit i jepnin para me para në dorë.

“90-95 përqind kaluan përmes faturës. Sidoqoftë, ndërsa projekti u zgjerua, ne nuk mund të merrnim më para përmes llogarisë, sepse në një moment – veçanërisht në Ramazan, kur njerëzit japin më shumë – do të ishte një shifër që tejkalon një shifër normale që mund të merret gjatë muajit. , tha Kajmaković, por gjithashtu shtoi se arsyeja nuk ishte “evazioni fiskal”.

Shoqata e alpinizmit “Azimuth 135” dha gjithashtu para në dorë për pusin. Disa njerëz gjithashtu konfirmuan për BIRN BiH se ata kishin ndërtuar një pus në Afrikë përmes Kajmakoviç, por dëshironin të mbeteshin anonim.

Në një bisedë të mëvonshme, Kajmakoviç tha se “kah fundi i projektit, njerëzit e sollën atë pasi ishte më lehtë për kë” dhe se ata që ishin në Zenica i dhanë para. Ai nuk u përgjigj në llogarinë e kujt njerëzit paguanin para për puset, por tha se ata bashkëpunuan me disa organizata. I pyetur nëse ai dërgonte para në Afrikë apo Hecimoviç, ai tha se nuk mund t’i mbante mend detajet dhe paratë u ishin paguar shoqatave në Afrikë, por se ai nuk e dinte se cila.

Në njoftimet për mbledhjen e llojeve të ndryshme të ndihmës, Adla Abazović dhe Kajmaković vetë bënë thirrje për pagesa në llogarinë e tij private bankare. Kajmaković dikur shkroi se kur njerëzit paguajnë disa para për një pjesë të një pusi, dhe jo për tërë pusin, ata mund ta bëjnë atë në kurriz të Shoqatës së Qytetarëve për Afirmimin e Ideve Njerëzore “AHI”.

Shoqata AHI nuk iu përgjigj pyetjes së BIRN BiH përmes postës elektronike, por Aida Jasarevic, e cila ishte renditur si administratore në faqen e shoqatës në Facebook, u përgjigj se ata ishin vetëm ndërmjetës dhe “pagesat kaluan përmes llogarisë sonë”.

Shoqata “AHI” kishte, sipas Agjencisë Financiare dhe të Informacionit të Federatës së Bosnjës dhe Hercegovinës (FIA BiH), të ardhura vjetore për vitin 2017 në vlerë prej 69,000 markave të konvertueshme (KM), për vitin 2018 103,000 KM, ndërsa të ardhurat për vitin 2019 arritën në 299,640 KM

Këto sasi janë shumë më të ulëta se ato të mbledhura, sipas numrit të puseve, nga një grup njerëzish që ndërtojnë puse dhe xhami në Afrikë. Mbledhja e parave jashtë llogarisë së shoqatës nuk është e zakonshme për punën e organizatave humanitare.

Tre ekspertë ekonomikë i thanë BIRN BiH se në rastin e ndonjë veprimi humanitar dhe mbledhjes së fondeve, duhej të kishte një shoqatë të regjistruar, si dhe fatura për marrjen ose pagimin e parave.

Eksperti ekonomik Abaz Esad thotë se nuk lejohet të paguhet në llogari private për qëllime humanitare. Ekspertja Edina Habibija ndan mendimin se pagesat në llogari private janë të paligjshme dhe thotë se puna e shoqatës duhet të jetë transparente dhe se duhet të ketë regjistra të fondeve të mbledhura.

“Shpesh ndodh që ato të shfaqen, ndërsa mbledhin fonde në mënyrë humanitare, të shëtisin nëpër shtëpi, dhe kjo nuk është as e ligjshme dhe as nuk duhet të bëhet,” shtoi ajo.

“Sipas mendimit tim, gjithçka do të ishte më e ligjshme nëse do të ishte në një shoqatë,” konfirmon ekspertja Asima Pračić.

Organizata të shumta humanitare në BiH dhe në të gjithë botën janë të përfshirë në ndërtimin e puseve në Afrikë. Elvir Karalić nga Pomozi.ba thotë se ata insistojnë në pagesa përmes bankave, dhe kur paratë merren në para, ato joshen dhe depozitohen në llogarinë bankare të Shoqatës.

Shoqata “Solidariteti” këmbëngul gjithashtu për pagesa përmes bankave, të cilat ndërtuan 113 puse në shtatë vjet përmes Fondacionit të Ndihmës Humanitare të IHH. Nga ky fondacion, ata thonë se në periudhën nga 2016 deri në 2019, çmimi i pusit ishte 3,500 euro dhe ndërtimi i njërit zgjat gjashtë deri në 12 muaj.

Organizata botërore Water Wells për Afrikën ndërtoi 23 puse në 2019, kohëzgjatja e puseve që ata po ndërtojnë duhet të jetë 20 vjet.

Sipas numrit të puseve të përmendura nga Kajmaković, kjo do të nënkuptojë se ata, si një grup joformal qytetarësh pa përvojë të mëparshme në ndërtimin e puseve, ndërtuan më shumë se 50 puse në Afrikë në muaj.

Elvir Baçiç nga Sarajeva gjithashtu mblodhi para për disa puse. Ai i tha BIRN BiH se kishte mbledhur para për ndërtimin e puseve në Afrikë dhe ia dha paratë Kajmakoviç për katër puse.

“Ai erdhi kryesisht në Sarajevë, ne takohemi në xhaminë e Fahd ose diku, unë i dorëzoj paratë. As ai nuk është për një pus, por disa nga miqtë e tij, dhe ne i dhamë para direkt, “tha ai, duke shtuar se He thatimović gjithashtu punoi me të, kur ai tha se ai jeton në Arabinë Saudite.

“Ata kurrë nuk kanë dhënë fatura dhe as nuk do të japin fatura sot. Keni dëgjuar për w Sanduiçët e Shkollës ’, një projekt, e njëjta gjë kalon edhe tek ai djalë nga Zenica, ku unë kam një fletëpagesë që e kam paguar në llogarinë e tij. Por pastaj kur taksa erdhi në një shumë të madhe, përmes llogarisë, atëherë ata thanë se nuk mund të paguhej më direkt përmes llogarisë, kështu që do të ishte më mirë ta jepnin atë direkt në duar, sepse nuk ishin regjistruar ose kishin shoqatën e tyre ”, pohon Basic .

Në vitin 2019, kompania e kamionëve Admir Dugalija e akuzoi atë në rrjetet sociale për “fotoshop” fotografi nga profili i Kajmaković dhe lënien e parave për vete dhe tha që ai e raportoi atë në Administratën Federale të Policisë (FUP). FUP konfirmoi për BIRN BiH se ata nuk kishin marrë një raport kundër Basic dhe ai tha se ai u kishte kthyer paratë njerëzve për të cilët nuk ishte ndërtuar asnjë pus.

Dugalija mblodhi para për puset përmes Kajmaković, duke thënë se donatorët u paguan atyre para Shoqatës “Sadaka dhe punë e mirë”, dhe ata vazhduan përmes llogarisë.

“Ka pasur disa shembuj – njerëzit janë të shtrenjtë, siç është terapia fizike nga Stari Grad, njerëzit janë të shtrenjtë me 1,800 për një pus dhe 2,000 nga një pus, dhe ne shtojmë 200 të tjerë dhe ia japim ato para Aldin,” tha Dugalija.

Kajmaković dikur shkroi në profilin e tij se paratë për puset do t’i transferonte në haxh.

“Kur të shkonim, ne do të sillnim aq sa lejohet ligjërisht – deri në 10,000 euro lejohen përtej kufirit. Ne bartëm disa sasi më të vogla, vetëm për t’i blerë ëmbëlsirat poshtë ”, tha Kajmaković.

Sipas rregulloreve ligjore, të gjithë pasagjerët që sjellin ose marrin para më shumë se 10,000 euro kërkohet ta raportojnë atë. Rregulloret nuk përcaktojnë një kufi vjetor. Kur u pyetën me e-mail nga Western Union, ata nuk donin të tregonin shumën e kufirit mujor që mund të dërgohet nga BiH jashtë vendit, por me ftesë të një gazetari në një nga degët e Sarajevës të kësaj kompanie, u konfirmua se kufiri është 2,500 euro.

Për numrin e puseve të pretenduara nga Kajmaković, mesatarisht, më shumë se një milion marka duhej të dërgoheshin në Afrikë çdo vit. Kjo do të thotë që mesatarisht, çdo muaj që nga tetori 2016, rreth 100,000 marka duhej të dërgoheshin në Afrikë për të ndërtuar një pus.

Autoriteti i Taksave Indirekte (ITA) është i detyruar të njoftojë Agjencinë Shtetërore të Hetimit dhe Mbrojtjes (SIPA) për çdo raport të heqjes ose hyrjes së parave efektive të huaja ose të brendshme dhe parave të gatshme prej 20,000 KM ose më shumë brenda tre ditësh.

Për shkak të mashtrimit të mundshëm në katër vitet e fundit, SIPA veproi në raportet bankare në lidhje me transaksione të dyshimta kundër vendeve afrikane, u konfirmua për BIRN BiH. Një nga raportet kishte të bënte me dërgimin e parave në Afrikë në bazë të aktiviteteve humanitare, por u përcaktua se nuk kishte elementë të dyshimit për kryerjen e një krimi.

Prokuroria e BiH nuk u përgjigj nëse ka një hetim kundër personave që morën pjesë në transaksionet e parave drejt Afrikës për ndërtimin e xhamive dhe puseve.

BiH ishte më parë në listën gri të vendeve me rrezik të lartë Moneyval përsa i përket transaksioneve të parave. Përveç hetimeve dhe kontrolleve të transaksioneve të parave, Zëvendës Ministri i Drejtësisë i Bosnjë dhe Hercegovinës dhe kreu i delegacionit Moneyval të BiH, Nezir Pivić, thonë se autoriteteve iu kërkua të përmirësojnë mbikëqyrjen mbi financimin e organizatave joqeveritare.

“Kjo [parandalimi i pastrimit të parave] theksohet veçanërisht përsa i përket shoqatave dhe fondacioneve, në mënyrë që të rritet niveli i ndërgjegjësimit në lidhje me ndalimin e këtyre akteve në një nivel më të lartë. Detyrimi ligjor i shoqatave dhe fondacioneve në nivelin e Bosnjë dhe Hercegovinës është të dorëzojnë raporte financiare që janë të publikuara në faqen e internetit të Ministrisë së Drejtësisë “, thotë Pivić.

Në bisedën e tij të parë me BIRN BiH, Kajmakoviç tha se ata po ndërtonin puse përmes miqve dhe kur u pyet se si të kontaktonin kontaktet e tyre në Afrikë, ai u përgjigj se Haris Hecimovic ishte në krye.

Hećimović deklaron në profilin e tij se që nga janari 2019, ai ka qenë “i vetëpunësuar në ‘Keremmont – zdrukthtari PVC”, për të jetuar në Arabinë Saudite. Hecimovic, i cili ka studiuar në Mekë dhe quhet “Shejh”, nuk ka dashur t’i përgjigjet pyetjes dhe ftesës për të biseduar.

Në Nigeri, puset nuk kanë më karakteristikat dhe emrat e dhuruesve

Në 27 qershor, një person me një profil “Prince Richard” shtoi një gazetar të BIRN BiH te miqtë e tij në Facebook. Profili tregon atë person që gërmon një pus në Nigeri.

“Princi Richard” tha se ai kurrë nuk hapi puse për njerëzit nga BiH dhe kur iu dërguan disa fotografi nga profili i Kajmaković, ai mohoi se i kishte parë ato më parë.

Ai më vonë dërgoi një mesazh që lexonte, “Ajo më dërgoi disa fotografi”, dhe më pas shkruajti: “Na vjen keq, ky mesazh nuk është për ty”.

Pasi gazetarët nga Nigeria të cilët bashkëpunuan me BIRN BiH në këtë hulumtim vizituan vendet e puseve në Nigeri, “Prince Richard” kontaktoi përsëri gazetarin.

Duke vizituar disa vende në jug të Nigerisë ku u ndërtuan puse me para bh. BIRN BiH zbuloi se, ndryshe nga fotografitë e botuara nga Kajmakoviç, puset nuk kishin më mbishkrime, informacione se kush i ndërtoi ato ose emrat e dhuruesve.

“Puset janë ndërtuar dy vjet më parë, ata vendosën kanavacë, nëse ajo kanavacë ishte shqyer, shqyer ose ndonjë gjë tjetër. Unë po ju them, është Afrika, ata e bënë atë në këtë mënyrë, “tha ai.

Puset janë të vendosura në dhe përreth Ibadan. Popullata lokale kryesisht jeton në shtëpi të rrënuara, në kushte të këqija dhe respekton ata që sigurojnë ujë, pasi që edhe sot shumë sëmundje përhapen për shkak të mungesës së ujit të pijshëm.

Sipas postimeve në Facebook, Abdullateef Surau, me nofkën “Abu Sultan”, duket se është personi kryesor për ndërtimin e pusit para Fondacionit “Muassasat al-Hassan al-Islamiyyah”, Organizata e së Mirit të Islamit, emri i të cilit është në mbishkrimet nga të gjitha fotot nga Kajmakovic. botuar nga Nigeria. Gazetarët e BIRN BiH nuk mund të gjenin informacion në lidhje me fondacionin në Internet.

“Abu Sultan” u tha gazetarëve në një bisedë në Nigeri se çmimet e puseve variojnë nga 390 deri në 800 dollarë, gjë që varet nga lista e kursit të këmbimit dhe faktorë të tjerë. Ai nuk mund t’u jepte gazetarëve më shumë informacion në lidhje me financimin, sepse, siç tha ai, nuk i mori ato nga Arabia Saudite, ku pretendohet se është selia e organizatës, përfaqësuesi i së cilës është në Nigeri.

Thirrjet për ndërtimin e puseve dhe xhamive në Afrikë shpesh ndaheshin nga Salafi daiya Elvedin Pezic, i cili ka studiuar në Arabinë Saudite dhe faqja e të cilit në Facebook ka pothuajse 200,000 ndjekës. Ai vetë “pajisi” pusin për prindërit e tij. Ai nuk iu përgjigj thirrjes së BIRN BiH për bisedime.

Elvir Bašić beson se Pezić kryesisht reklamonte puse dhe xhami në Afrikë.

“Njerëzit e ndjekin, i besojnë, çdo veprim që ai fillon, do të realizohet me sukses. Kur ai thotë diçka, në fakt është një urdhër – ekzekutim ”, thotë Basic.

Kajmakovic thotë se Peziç ndau vetëm telefonata.

“Nëse Peziç” ndau “një ose dy ose pesë herë, njerëzit e tjerë gjithashtu” ndanë “dhe ndanë fotografi të puseve dhe të ftuar në projekt dhe u organizuan dhe u mblodhën për të punuar mirë dhe për të ndihmuar ata njerëz,” shtoi ai.

Peziç vizitoi shkollat ​​e Kur’anit në Afrikë dhe në një nga videot në faqe ai deklaroi se kishte biseduar me daisët vendas për përhapjen e fesë.

Sipas informacionit nga profili i Kajmakoviç, më shumë se 50 xhami janë ndërtuar në Afrikë, nga të cilat më shumë se dhjetë u ngritën me mbështetjen e Peziç. Njëra nga xhamitë mban emrin e Shejh Jusuf Barçiç, i cili vdiq në një aksident automobilistik dhe konsiderohet si një pionier në promovimin e Salafizmit në BiH. Në disa raste, ai sulmoi verbalisht hoxhallarët e Komunitetit Islamik (IS).

Autori i librit “Thirrje – Brenda Projektit Global Fetar Saudit” Krithika Varagur, i cili punoi në Nigerinë veriore, i tha BIRN BiH se Salafizmi (Vehabizëm) është një lëvizje transnacionale dhe se lidhja e mundshme midis Afrikës dhe BiH mund të jetë Arabia Saudite.

“Arabia Saudite e sheh veten me të vërtetë si djepi i Islamit dhe qendra e botës Islame dhe ka atë lloj fokusi ndërkombëtar, veçanërisht nëse jeni duke studiuar në një universitet atje, “tha ajo.

Sipas informacionit të botuar nga Kajmaković, çmimet e xhamive varionin nga 10,000 në 16,000 euro. Sipas numrit të xhamive të botuara të ndërtuara në Afrikë, të paktën një milion marka u mblodhën për këtë aktivitet.

Ndër projektet e Hecimovic, Kajmakovic dhe Adle Abazovic, me të cilët BIRN BiH nuk ra në kontakt, janë sakrificat për Afrikën. Peziç gjithashtu mbështeti projektin, duke deklaruar se “këta njerëz hanë mish vetëm një herë në vit.” Njoftimet nuk përfshijnë një faturë për pagesë, por një shënim që për të gjitha informatat, ata që duan të kontaktojnë Heimović, Kajmaković ose Abazović.

Në të njëjtën kohë, organizata më e lartë zyrtare fetare e muslimanëve në BiH mbledh donacione në një mënyrë krejtësisht të ndryshme dhe për qëllime të ndryshme. Arnaut Vehid nga Komuniteti Islamik në BiH thotë se mbledhja e sakrificave bëhet në BiH dhe kështu ndihmon ekonominë e vendit, prodhuesit dhe të kthyerit.

“Ne përdorim burimet e brendshme, mishin dhe produktet e sakrificës për të ndihmuar kategoritë më të prekshme në shoqërinë tonë, duke mbyllur kështu, të thuash, rrethin brenda BiH,” thotë Arnaut, duke shtuar se zekati përmes Komunitetit Islam është i vetmi i rekomanduar dhe i saktë.

Në gusht 2018, Kajmaković shkruajti në Facebook se projektet për Afrikën ishin përfunduar dhe se pagesat për projektet e tjera i ishin bërë Shoqatës “AHI”, por ndërtimi i pusit vazhdoi.

Pothuajse 15 muaj më vonë, Hecimovic njoftoi në Facebook se ata ishin “të detyruar të ndërpresin ndërtimin e puseve dhe xhamive në Afrikë për shkak të mundësive teknike”.

“Në një moment, disa njerëz me qëllime të mira na tërhoqën vëmendjen për faktin se mund të jetë, jo, nëse dikush dëshiron që ajo të jetë problematike, jo se është problematike, por që mund të jetë problematike. Kur ata na e thanë atë dhe na tërhoqën vëmendjen, ne e ndaluam projektin ”, thotë Kajmakovi.

Përveç Hećimović dhe Adla Abazović, Dr. Anel Okić, me të cilin ata vizituan Afrikën disa herë, ishte shënuar në postimet në profilin e Kajmaković në Facebook. Ai tha në telefon se nuk kishte asgjë me puset dhe nuk donte të komentonte paraqitjen e tij të ftuar në televizionin N1 me He1imović dhe Kajmaković në lidhje me ndërtimin e puseve në Afrikë.

Kajmaković thotë se Okić drejton grupin “Ndihmë për Familjet në Gambia” në Facebook. Grupi është një tip i mbyllur dhe kur u pyet pse është kështu, ai tha se “kushdo që dërgon një kërkesë nuk e di dhe do të pranohet”.

Një gazetar i BIRN BiH dërgoi një kërkesë për t’u bashkuar me grupin, e cila nuk është miratuar deri më tani.

Në një bisedë telefonike, Okiç tha se ishte një “projekt privat” dhe se “fotografitë intime të atyre njerëzve që kanë nevojë për ndihmë” po shpërndaheshin në grup.

“Ne e ndajmë atë me njëri-tjetrin dhe me të vërtetë nuk është diçka publike,” thotë Okić.

Një nga anëtarët e këtij grupi në Facebook paraqiti një fletëpagesë në BIRN BiH, e cila tregon se paratë po paguhen në llogarinë private të Okić.

“Po, ishte më parë, tani nuk është,” i tha Okiç BIRN BiH.

Një nga anëtarët e këtij grupi – i cili dëshironte të mbetej anonim – i dha BIRN BiH një fotografi të një njoftimi të 6 shtatorit në të cilin Okiç shkruajti se ai nuk mund t’i merrte më paratë përmes llogarisë dhe se ato mund t’i dorëzoheshin atij, Kajmakovic dhe Hecimovic. , Abazović dhe një person tjetër, dhe pagesat nga jashtë bëhen përmes Western Union, MoneyGram dhe të ngjashme.

Ambasada e SHBA në Gambia lëshoi ​​një paralajmërim këtë vit në lidhje me raste të shumta mashtrimi në lidhje me mbledhjen e parave për të ndihmuar familjet e varfra.

 

 

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet