Franca e alarmuar nga rrezatimi, një trashëgimi koloniale që ende mbetet në Algjeri

Një erë e shkretëtirës pranverore e lidhur me pluhur radioaktiv ka goditur Francën, por nuk është asgjë në krahasim me atë që algjerianët janë përballur si rezultat i testimit të armëve bërthamore të Francës në ish-kolonitë transmeton Gazeta e Re.

E lënë e pashprehur është trashëgimia e Francës në ish kolonitë që vazhdojnë të vuajnë nga nivele shumë më të larta të rrezatimit deri më sot.

Raportime alarmante të një kulmi rrezatimi u shfaqën në Francë, pasi efektet e testeve bërthamore të saj të kaluara të kryera në Algjeri po kthehen në shtëpi.

Pluhuri u gjet që përmban nivele jonormale të rrezatimit, për ironi të shkaktuara nga testet bërthamore franceze në Algjeri në fillim të viteve 1960. Në një kthesë të mëtejshme, qytetarët francezë komentuan perëndimet e bukura të diellit me gjak portokalli që pluhuri bllokues ka shkaktuar.

Studiues të shumtë algjerianë kanë gjetur nivele jashtëzakonisht të larta të rrezatimit të ambientit, shumë më tepër se kulmi i rrezatimit që alarmoi Francën.

Në vitin 1993, një studim i marrjes së mostrave të tokës gjeti 8 përbërje të ndryshme të mbetjeve radioaktive. Kjo ishte mbi rrezatimin natyror të radonit në ajër, shumë më lart se nivelet fillestare normale. Për vende si Franca, rrezatimi që ndodh natyrshëm nuk është problem. Marrë me rrezatimin nga provat bërthamore megjithatë, Algjeria e gjen veten afër rrezikshmërisë pranë niveleve të ekspozimit helmues.

Për të konfirmuar këtë, Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike dërgoi një mision për gjetjen e fakteve në Algjeri për të hetuar shqetësimet e rrezatimit të vonuar.

Sondazhi zbuloi se dikush mund të merrte 120 sievertë (efekti biologjik i rrezatimit jonizues) rrezatimi për tre ditë në rajone të caktuara. Standardet ndërkombëtare të sigurisë për punonjësit e rrezatimit vendosin një kufi maksimal prej 100 sievertëve për 5 vjet. Banorët e larguar të Çernobilit ishin të ekspozuar ndaj 350 sievertëve dhe ndërsa nuk përbënte një dozë vdekjeprurëse, qyteti dhe pasardhësit e tij vazhdojnë të luftojnë me defektet e lindjes dhe keqformimet deri në ditët e sotme.

Rryma e fortë e shkretëtirës që shpërtheu pluhurin radioaktiv nëpër Mesdhe, në Francë ka më pak distancë për të mbuluar kur bëhet fjalë për shpërndarjen e pasojave radioaktive në brendësi të Algjerisë.

Ekspertët vlerësojnë se 17 vendet e provës bërthamore të Francës vranë pothuajse 42,000 algjerianë dhe rrezatuan mijëra të tjerë përgjatë harkut të 6 viteve.

Abdul Kahdim al Aboudi, profesor i fizikës bërthamore algjeriane, raporton se midis 27,000 deri 60,000 algjerianë ishin prekur nga nivelet e rrezatimit.

Për t’i bërë gjërat edhe më keq, Franca nuk ka lëshuar arkiva të klasifikuara se ku ka varrosur material radioaktiv, megjithë kërkesat këmbëngulëse nga Algjeria.

Franca gjithashtu fshehu nivelet aktuale të rrezatimit nga ish-kolonia e Polinezisë Franceze, ku testimi bërthamor filloi pasi eksperimentet e saj në Algjeri përfunduan më 1966 deri më 1996.

Një raport konkludon se “e gjithë popullsia” e vendit është prekur.

Për vetëm një provë bërthamore të kryer në korrik 1974, grupi thotë “sipas llogaritjeve tona, bazuar në një rivlerësim shkencor të dozave të marra, rreth 110,000 njerëz ishin infektuar, pothuajse e gjithë popullata polineziane në atë kohë”.

Deri në ditët e sotme, vetëm 63 civilë polinezianë kanë marrë kompensim. Për Algjerinë, Franca ka refuzuar të kërkojë falje ose të njohë gabimin e saj.

Pas provave bërthamore, Algjeria ishte shtëpia e një rritje të anomalive mjekësore që u shfaqën një brez më vonë në 1970, të cilat vazhdojnë deri më sot.

Fëmijët e lindur me gjymtyrë të shkurtuara, kancer dhe verbëri nuk janë të rralla.

Një fondacion i defektit të lindjes raporton se Algjeria renditet në të tretën e sipërme të kombeve që vuajnë një shkallë të lartë të defekteve të lindjes./Gazeta e Re.

Kategoritë
BotaLajme