Franca synon përsëri hixhabin ndërsa mohon se ekziston ‘Islamofobia’

Një grup marramendës i politikave anti-muslimane tani po bëhet një tipar i rregullt i politikës franceze transmeton Gazeta e Re.

Parlamenti francez është vendosur të ndalojë gratë myslimane të ndjekin udhëtimet shkollore të fëmijëve të tyre ndërsa mbajnë hixhab, një simbol që e sheh si një kërcënim për të gjitha gjërat për të cilat Republika përfaqëson.

Kaluar në fillim të kësaj jave, si pjesë e “Ligjit Separatist”, i cili po hap rrugën përmes parlamentit, ndryshimi mund të shohë një pengesë tjetër të vendosur në jetën e grave muslimane dhe pjesëmarrjen e tyre në shoqëri dhe madje edhe arsimimin e fëmijëve të tyre.

Shteti francez, mbase natyrshëm, nuk e sheh aq mirë në atë mënyrë. Ai beson se në stigmatizimin e hixhabit nga të gjitha fushat e jetës publike, ajo do të çlirojë gratë muslimane nga Islami.

“Gratë muslimane janë njëkohësisht të shtypura dhe të nënshtruara, por edhe kërcënuese për status quo-në franceze, të dyja si rezultat i myslimanizmit të tyre,” thotë Dr. Amina Easat-Daas nga Universiteti De Montfort.

Në librin e saj “Pjesëmarrja politike e grave muslimane në Francë dhe Belgjikë”, East-Daas zbuloi se gratë muslimane në Francë përballeshin me pengesa të qëllimshme për të marrë pjesë në politikë, shpesh për shkak të përkatësive të tyre fetare.

Kjo mungesë shpesh e pacipë e vetë-ndërgjegjësimit ose ajo që disa mund të thonë se mënyra franceze për të bërë gjërat u shfaq të hënën kur një llogari zyrtare e qeverisë e lidhur me Ministrinë e Brendshme Franceze bëri njëmbëdhjetë pastime në Twitter kundër përdorimit të fjalës Islamofobia për të përshkruar ndjenjën anti-muslimane.

Termi është një “imponim nga islamisti” për të heshtur kritikën ndaj Islamit, duke thënë se rrëfimi që po vazhdon lidh në mënyrë të rreme përdorimin e tij me nxitjen e vrasjes.

“Mohimi dhe refuzimi i qeverisë franceze të termit Islamofobi dhe evokimi i një ideje shumë më të paqartë të funksioneve të” Islamizmit “për të demonizuar dhe përndryshe muslimanizmin Francez në nivele të shumëfishta”, thotë East-Daas.

Viti i fundit ka qenë i ashpër për 5.4 milion pakicë myslimane të vendit, madje edhe nga standardet franceze.

Çdo javë sjell sulme të reja ndaj komunitetit Mulim ndërsa zgjedhjet presidenciale po afrohen më 2022.

Qeveria e Presidentit Francez Emmanuel Macron është gjithnjë e më e rrethuar dhe e etur për të drejtuar bisedën drejt politikës së identitetit. Keqmenaxhimi i vendit i pandemisë Covid-19 dhe një përhapje e gabuar e vaksinave ka sjellë një dëm në vlerësimet e tij të sondazheve që mund ta shohin atë të humbasë nga udhëheqësi i ekstremit të djathtë Marie Le Pen.

Në të kaluarën, Macron ka pohuar se dëshiron të luftojë racizmin dhe diskriminimin anti-musliman. Megjithatë, ka qenë më shumë se e gatshme të zhyten në frikësimin dhe stigmatizimin e muslimanëve, një shënjestër e lehtë në Francë, ku ndjenjat anti-myslimane janë të përhapura.

Paradoksi i dëshirës për të luftuar “diskriminimin ndërkohë që në të njëjtën kohë nxit dhe mban drejtpërdrejt praktikat legjislative diskriminuese…(që) synon myslimanët dhe gjithashtu (një) ligjërim socio-politik që diskriminon drejtpërdrejtë dhe përndryshe muslimanët francezë është jokoherent”, thotë East-Daas.

‘Ata nuk duan të adresojnë realitetin e racizmit’

Sidoqoftë, ai nivel i mospërputhjes duhet të hapë rrugën për përshtatshmërinë politike të llojit që vetëm politikanët që kapin panikun për të ardhmen e tyre mund të sjellin në mendje. Vetëm javën e kaluar, Ministri i Brendshëm i krahut të djathtë të Francës Gerald Darmanin sulmoi kundër një xhamie që po ndërtohej në Strasburg pasi mbështeti ndërtimin e saj më 2017.

Në atë kohë, Franca ishte në modë zgjedhore, dhe Macron po kandidonte si një fytyrë e freskët e pa ngarkuar nga partitë e vjetra politike të ngecura të Francës. Shumë gjëra kanë ndodhur që nga ajo kohë.

Ndërsa popullata franceze është lodhur dhe e zhgënjyer me Macron, vlerësimet e tij të mosmiratimit qëndrojnë në 58 përqind, kabineti i tij ka filluar një sulm shumëvjeçar ndaj muslimanëve të vendit.

Ministri i Arsimit të Lartë të Francës, Frederique Vidal, në të kaluarën ka deklaruar se shteti do të hetojë se deri ku “Islamo-majtizmi” ka depërtuar në universitetet Franceze.

Për të mos u lënë anash, Ministri Francez i Arsimit, Jean-Michel Blanquer, ka stigmatizuar në mënyrë përçmuese akademikë si “islamo-të majtë” për të folur kundër racizmit të udhëhequr nga shteti.

Nuk do shumë kohë në ditët e sotme për të hyrë në mes të qeverisë, siç zbuloi aktivisti i të drejtave të njeriut Marwan Muhamed kur llogaritë e qeverisë franceze filluan ta tundnin atë në Twitter.

Muhammed, një aktivist i profilit të lartë në vend, ka sfiduar dhe shprehur rregullisht kundër diskriminimit të udhëhequr nga shteti, një realitet që shoqëria e gjerë franceze e ka pasur të vështirë të kuptohet.

“Unë jam në shënjestër për punën time mbi racizmin dhe islamofobinë,” thotë Muhamed kur TRT World e zgjati dorën pas tij pas fushatës qeveritare kundër tij.

“Ata nuk mund të pranojnë që një person si unë mund t’i flasë me të vërtetë pushtetit. Qeveria Franceze synon dhe përpiqet të frikësojë çdo person ose organizatë që nuk pajtohet me politikën e tyre,” shtoi ai.

Kur në janar Këshilli Francez i Besimit Mysliman (CFCM), i cili është afër shtetit, botoi një dokument të quajtur “Karta e Imamëve”, disa organizata myslimane nxituan ta dënonin atë.

Dokumenti, një projekt i përkëdhelur i Macron, përshkruan një sërë parimesh që do të përcaktonin një Islam të Francës. Ata që nuk regjistrohen në statut, i cili, ndër të tjera, ndalon imamët të flasin për racizmin e drejtuar nga shteti, do të konsiderohen ekstremistë.

“Ata nuk duan të adresojnë realitetin e racizmit dhe islamofobisë në Francë”, thotë Muhamed.

“Racizmi në Francë nuk do të zhduket vetëm sepse qeveria e thotë kështu. Edhe më shumë kur ata e falin atë dhe janë përgjegjës për vazhdimësinë e tij,” shtoi ai./Gazeta e Re.

 

 

Kategoritë
BotaLajme