Francis Fukuyama: Dronët pa pilot kanë kontribuar në ngritjen e Turqisë si një fuqi rajonale

Shkencëtari politik i SHBA Francis Fukuyama thotë se dronët e armatosur në vitin 2020 kanë dhënë një kontribut të rëndësishëm në ngritjen e Turqisë si një fuqi rajonale.

Duke komentuar faktin se Turqia ka ndryshuar metodat e sotme luftarake me dronë të armatosur të prodhuar në vitet e fundit, shkencëtari politik amerikan Francis Fukuyama tha se “dronët e armatosur në vitin 2020 kanë kontribuar ndjeshëm në ngritjen e Turqisë si një fuqi rajonale”.

Artikulli i Fukuyama “Gumëzitja në Lindjen e Mesme”, botuar në gazetën American Purpose, flet për ndikimet e forta të dronëve turq në këtë zonë, raporton Anatolia.

Ai vuri në dukje faktin se në fillim të viteve 2010, teknologjia e dronëve kontrollohej kryesisht nga Shtetet e Bashkuara (SH.B.A.) dhe Izraeli, por që vitet e fundit Turqia është bërë një lojtar i rëndësishëm në këtë fushë.

“Pamja globale është ndryshuar nga dronët ushtarakë dhe Turqia është një lojtar kryesor në këtë fushë,” tha Fukuyama, i cili kujton se dronët e zhvilluar nga Turqia u përdorën në Libi, Siri, Nago-Karabak dhe brenda kufijve të saj kundër anëtarëve të Punëtorëve ‘Partia. Kurdistani (PKK).

“Në këtë proces, Turqia, me aftësinë për të prodhuar më shumë zgjidhje, është rritur në një nivel më të lartë krahasuar me Shtetet e Bashkuara, Kina ose Rusia,” tha Fukuyama.

Për shembuj të dronëve të prodhuar në Turqi, Fukuyama citoi Bayraktar TB-2 dhe Anku. Ai kujtoi se Turqia nuk mund të siguronte dronë amerikanë Predator dhe Reaper në atë kohë, dhe më vonë prokuroi dronë Heron nga Izraeli, gjë që çoi në probleme në marrëdhëniet midis dy vendeve. E gjithë kjo e shtyu Turqinë të fillojë të prodhojë dronë më vete.

Dronë efikasë

Një shkencëtar politik amerikan vuri në dukje se si dronët turq janë jashtëzakonisht efikasë.

“Dronët e fundit turq janë jashtëzakonisht efikasë, për shembull, TB2 mund të kalojë 24 orë në ajër dhe mund të kryejë kërkime, si dhe sulme,” tha Fukuyama.

Shpallje
Ai vuri në dukje se dronët e armatosur turq u vunë në përdorim më të gjerë për herë të parë pasi 36 ushtarë turq u vranë në Siri në Mars 2020. Ai shtoi se të gjithë elementët ushtarakë sirianë, përfshirë sistemet e mbrojtjes ajrore, u shkatërruan nga dronët.

Ai gjithashtu vuri në dukje performancën befasuese të hulumtimit të dronëve turq në Libi, dhe pastaj në Nago-Karabak. Ai theksoi se vëmendja e veçantë tërhoqi fakti që avioni i përmendur u shkaktoi dëme elementeve ushtarake të Armenisë.

“Më duket se përdorimi i dronëve të Turqisë do të ndryshojë natyrën e forcave tokësore dhe do të lëkundë strukturën aktuale të forcës”, tha Fukuyama. Ai kujtoi se ky ndryshim të kujton anijen luftarake Dreadnaought, e cila i bëri klasat e hershme të vjetruara, ose kur transportuesit e avionëve tejkaluan anijet luftarake në fillim të Luftës së Dytë Botërore.

Ai beson se në të ardhmen e afërt, dronët do të jenë në qendër të luftës dhe konfliktit, dhe ai gjithashtu iu referua avionëve turq.

“Automjetet ajrore pa pilot kanë shkaktuar ndryshime rrënjësore në këtë situatë, sepse ato janë të lira, të vështira për tu rrahur dhe nuk rrezikojnë jetën e pilotëve. Tani ushtritë nëpër botë po mendojnë se si të mbrohen nga dronët dhe nuk është e qartë se kush do të fitojë garën e armatosur të dronëve dhe masave kundër dronëve. Automjetet ajrore pa pilot kanë kontribuar ndjeshëm në ngritjen e Turqisë në vitin 2020 si një fuqi rajonale. Vendi ka përcaktuar rezultatin e tre konflikteve dhe premton të bëjë më shumë, ”tha Fukuyama.

Në artikull, Fukuyama kujton betejat në Luftërat e Gjirit të 1991 dhe 2003 në të cilat njësitë tokësore ishin pozicionuar prapa tankeve, dhe se për shumë vite një tank mund të shkatërrohej vetëm nga një tank tjetër. Sidoqoftë, edhe pse zhvillimi i teknologjisë e bën më të lehtë shkatërrimin e tankeve, gjithsesi kërkon shumë përpjekje dhe kosto.

Kategoritë
BotaLajme