Gjykata e Francës hedh kufizime në përdorimin e imazheve të policisë

Dispozita ligjore do ta kishte bërë të paligjshme publikimin e imazheve të punonjësve të policisë në detyrë, duke parandaluar njerëzit nga kapja e fotove dhe videove të oficerëve për të provuar abuzimin dhe diskriminimin e policisë.

Gjykata e lartë e Francës ka vendosur që një dispozitë ligjore që kufizon botimin e imazheve të oficerëve të policisë në detyrë është antikushtetuese.

Këshilli Kushtetues tha se masa, e cila u përfshi në një projekt-ligj të gjerë sigurie, është shumë e paqartë.

Dhjetëra mijëra protestues marshuan në Paris në nëntor për të denoncuar formulimin origjinal të dispozitës, e cila do ta bënte të paligjshme botimin e imazheve të punonjësve të policisë me qëllim të dëmshëm.

Ligjvënësit francezë që atëherë kishin riformuluar gjuhën për të thënë që ndihma për të identifikuar oficerët e policisë në detyrë me qëllim “të dukshëm” të dëmshëm ishte një vepër e dënueshme me deri në 5 vjet burg.

Qeveria e Presidentit Emmanuel Macron argumentoi se masa ishte e nevojshme për të mbrojtur më mirë oficerët, veçanërisht nga veprimet e urrejtjes në internet.

Aktivistët e të drejtave civile dhe grupet e gazetarëve kishin denoncuar propozimin e rishikuar si subjekt i interpretimit nga oficerët e policisë dhe për këtë arsye të rrezikshëm për liritë civile. Ata gjithashtu thanë se kjo do të frikësonte njerëzit që kapnin foto dhe video të oficerëve që të përpiqeshin të luftonin abuzimin dhe diskriminimin e policisë.

Kategoritë
BotaLajme