Gjyqtari refuzon kërkesën e mbrojtjes së Veselit

Gjykatësi i procedurës paraprake, Nicolas Guillou, ka refuzuar kërkesën e mbrojtjes së Kadri Veselit, me anë të së cilës ishte kërkuar që të dorëzohet dosja paraprake e Zyrës së Prokurorit të Specializuar (ZPS) deri më 1 qershor 2021.

Në këtë vendim, shpjegohet historiku i çështjes së kësaj kërkesë, ku thuhet se më 12 mars 2021, gjyqtari i procedurës paraprake ka marrë “Vendimin për Kategorizimin e Provave sipas Rregullës 109 (c) dhe Çështjet e Ndërlidhura” (“Vendimi për Kategorizim”).

Në këtë vendim për kategorizim të provave, thuhet se ndër të tjera, gjyqtari i procedurës paraprake ka refuzuar kërkesën nga mbrojtja e Kadri Veselit, për të urdhëruar Prokurorinë e Specializuar të paraqesë dosjen paraprake në përputhje me Rregulloren 95 (4) të Rregullores deri në Prill 2021.

Tutje, thuhet se më 24 mars 2021, gjatë konferencës së katërt të statusit në këtë rast, mbrojtja e Veselit ka kërkuar që gjyqtari i procedurës paraprake të urdhërojë ZPS-së  të paraqesë  dosjen paraprake deri më së voni me 1 qershor 2021.

Me 6 prill, ZPS thuhet se ka dhënë përgjigjen e saj për këtë kërkesë, e se me 12 prill mbrojtja ka dhënë kundërpërgjigjen.

Në vendim thuhet se gjyqtari i procedurës paraprake kujton se në Vendimin për Kategorizim, ka deklaruar se kategorizimi specifik i çështjeve që do të zbatohej në “Legal Workflow”, programi i caktuar elektronik për zbulimin e materialit që ofron udhëzime adekuate për Mbrojtjen kur lexon Rregulloren 102 (1) (b ).

“Prandaj, Gjyqtari i Procedurës Paraprake nuk gjeti asnjë arsye për të urdhëruar ZPS-në që të paraqesë dosjen e saj paraprake që nga Prilli 2021”, thuhet në këtë vendim.

Tutje, në vendim thuhet se duke marrë parasysh që kategorizimi dhe zbulimi i materialit të Rregullit 102 (1) (b) supozohet të vazhdojë deri më 23 Korrik 2021 dhe se zbulimi i materialit të Rregullit 102 (3) ka të ngjarë të zgjatet deri në Shtator 2021, gjykatësi paraprak e gjen të parakohshme, në këtë fazë, të caktojë ndonjë datë për dosjen paraprake të ZPS-së dhe materialin përkatës, transmeton “BetimipërDrejtësi.

Ndryshe, më 9 nëntor, në paraqitjet e tyre të para, Jakup Krasniqi e Hashim Thaçi janë deklaruar të pafajshëm për akuzat që u vihen në barrë.

Njëjtë është deklaruar edhe Veseli në paraqitjen e tij me 10 nëntor, sikurse edhe Selimi me 11 nëntor.

Aktakuza ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit dhe Jakup Krasniqit është konfirmuar më 26 tetor 2020.

Sipas akuzës së ngritur, së paku midis marsit 1998 deri në shtator 1999, Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi, Jakup Krasniqi dhe anëtarë të tjerë të ndërmarrjes kriminale të përbashkët kishin qëllimin e përbashkët për të siguruar dhe ushtruar kontroll mbi të gjithë Kosovën përmes metodave që përfshinin frikësimin, keqtrajtimin, ushtrimin e dhunës dhe eliminimin e paligjshëm të atyre që konsideroheshin si kundërshtarë.

Kategoritë
LajmeVendi