Google i ofroi një profesori 60,000 dollarë, por ai e refuzoi. Ja pse?

Kur Luke Stark kërkoi para nga Google në nëntor ai nuk e kishte idenë se do të refuzonte 60,000 dollarë nga gjigandi i teknologjisë në muajin mars transmeton Gazeta e Re.

Stark, një profesor asistent në Universitetin Perëndimor në Ontario, Kanada, studion ndikimet sociale dhe etike të inteligjencës artificiale. Në fund të nëntorit, ai aplikoi për një çmim Google Research Scholar, një grant kërkimi pa lidhje me deri në 60,000 dollarë për të mbështetur profesorët që janë në fillim të karrierës së tyre.

Ai vendosi për çmimin, tha ai, “për shkak të sensit tim në atë kohë që Google po ndërtonte një ekip me të vërtetë të fortë, potencialisht udhëheqëse në industri”.

Shpejt pas kësaj, kjo ndjenjë filloi të shpërndahej. Në fillim të dhjetorit, Timnit Gebru, bashkë-udhëheqësja e ekipit etik të Google dhe një grua e zezë e shquar në një fushë kryesisht të bardhë, mashkullore, u largua papritmas nga Google. Të mërkurën, 2 Dhjetor, ajo shkroi në Twitter se ishte “shkarkuar menjëherë” për një email që i dërgoi një liste të brendshme postare.

Në email ajo shprehu zhgënjim për mungesën e vazhdueshme të diversitetit në kompani dhe zhgënjimin për një proces të brendshëm në lidhje me rishikimin e një dokumenti hulumtues të papublikuar në atë kohë rreth rreziqeve të ndërtimit të modeleve gjithnjë e më të mëdha të gjuhës AI – një lloj i zhurmshëm i AI që është gjithnjë e më e rëndësishme për biznesin e madh të kërkimit të Google.

Në atë kohë, Gebru tha se udhëheqja e Google AI i tha asaj të tërhiqte letrën nga shqyrtimi për prezantim në një konferencë, ose të hiqte emrin e saj prej saj. Google tha se pranoi dorëheqjen e Gebru mbi një listë të kërkesave që ajo kishte dërguar me email që duheshin plotësuar që ajo të vazhdonte të punonte në kompani.

Përmbysja e Gebru nisi një krizë disa mujore për kompaninë, duke përfshirë largimet e punonjësve, një rivendosje të lidershipit dhe një falje nga CEO i Google për mënyrën se si rrethanat e largimit të Gebru bënë që disa punonjës të vinin në dyshim vendin e tyre atje.

Google kreu një hetim të brendshëm për këtë çështje, rezultatet e të cilit u njoftuan në të njëjtën ditë që kompania shkarkoi udhëheqësen e ekipit të Gebru, Margaret Mitchell, e cila kishte qenë vazhdimisht kritike ndaj kompanisë në Twitter pas daljes së Gebru. (Google citoi “shkelje të shumta” të kodit të saj të sjelljes.) Ndërkohë, studiuesit jashtë Google, veçanërisht në UA, janë bërë gjithnjë e më mosbesues ndaj bursave të vlerësuara historikisht të kompanisë dhe janë zemëruar për trajtimin e saj të Gebru dhe Mitchell.

E gjithë kjo erdhi në fokus të mprehtë për Stark të Mërkurën, 10 Mars, kur Google i dërgoi një shënim urimi, duke i ofruar 60,000 dollarë për propozimin e tij për një projekt kërkimor që do të shikonte se si kompanitë po nxjerrin AI që përdoret për të zbuluar emocionet. Stark tha se ai menjëherë ndjeu se kishte nevojë të refuzonte çmimin për të treguar mbështetjen e tij për Gebru dhe Mitchell, si dhe ata që ende qëndrojnë në ekipin etik në AI në Google.

“Mendimi im i parë ishte, “Unë duhet ta refuzoj atë”, tha Stark.

Stark është midis një numri në rritje të njerëzve në akademi që po citojnë daljet e Gebru dhe Mitchell për vendimet e fundit për të humbur fondet ose mundësitë e ofruara nga kompania. Disa organizatorë të konferencës AI po rimendojnë duke pasur Google si sponsor. Dhe të paktën një akademik i cili ka marrë një kontroll të madh nga Google në të kaluarën ka deklaruar që atëherë ai nuk do të kërkojë mbështetjen e tij financiare derisa të bëhen ndryshimet në kompani.

“Me ndërgjegje të mirë, nuk mund të pranoj më fonde nga një kompani që i trajton punonjësit e saj në këtë mënyrë,” tha Vijay Chidambaram, një asistent profesor në Universitetin e Teksasit në Austin i cili studion sistemet e magazinimit. Chidambaram më parë ka marrë 30,000 dollarë nga Google më 2018 për një projekt kërkimor. Paratë e përfshira kanë pak pasoja për Google. Por pasoja e zgjeruar nga tensionet e Google me ekipin e tij etik AI tani paraqet një rrezik për reputacionin dhe shtatin e kompanisë në komunitetin e AI.

Në rënie në solidaritet

Pavarësisht nga prirja e tij fillestare, Stark nuk e refuzoi menjëherë çmimin e Google. Ai u foli kolegëve për atë që ai planifikonte të bënte. “Njerëzit ishin mbështetës të cilitdo vendim që unë të merrja”, tha ai, para se t’i dërgonte Google përgjigjen e tij të premten vijuese. Ai falënderoi kompaninë për “votën e besimit” në hulumtimin e tij, por shkroi se ai ishte “duke e ulur këtë çmim në solidaritet me Dr. Gebru dhe Mitchell, shokët e tyre të skuadrës dhe të gjithë ata që kanë qenë në situata të ngjashme”, sipas postës elektronike të shikuar nga CNN Business.

“Unë pres mundësinë e bashkëpunimit me Google Research përsëri, në kohën kur organizata dhe drejtuesit e saj kanë reflektuar në vendimin e tyre në këtë rast, adresuar dëmet që ata kanë shkaktuar, dhe kanë kryer, me fjalë dhe vepër, për nxitjen e kërkime kritike dhe produkte që mbështesin drejtësinë dhe paanësinë”, shkroi Stark.

Ai shkroi në Twitter në lidhje me vendimin e tij për të refuzuar çmimin, gjithashtu, për ta bërë atë publik, duke vënë në dukje se shumë njerëz nuk kanë mundësi të refuzojnë fonde të tilla nga Google ose kompani të tjera. Stark është në gjendje të heqë dorë nga paratë sepse departamenti i tij në Universitetin Perëndimor është financuar mjaftueshëm. Çmimi nga Google do të siguronte para shtesë kërkimore, tha ai.

“Gjithçka që mund të bëjmë është ajo që ne mund të bëjmë në mënyrë të arsyeshme dhe kjo ishte diçka që unë ndjeva se mund ta bëja”, shkroi Stark në Twitter.

Gebru tha se ajo e vlerësonte veprimin e Stark.

“Është një marrëveshje mjaft e madhe për dikë që të refuzojë sponsorizimin e Google”, i tha ajo CNN Business. “Sidomos dikush që është herët në karrierën e tyre”.

Një zëdhënës i Google tha se, gjatë 15 viteve të fundit, kompania ka furnizuar mbi 6,500 grante akademike dhe kërkimore për ata jashtë Google. Stark është personi i parë që refuzon një, sipas zëdhënësit.

“Ishte një dështim i vërtetë mënyra se si ata u trajtuan”

Megjithatë, vendimi i Stark është vetëm shfaqja e fundit e solidaritetit me Gebru dhe Mitchell.

Shenja e parë e dukshme e zemërimit erdhi menjëherë pasi Gebru u largua nga Google. Një post i mesëm që dënon largimin e saj dhe kërkon transparencë në lidhje me vendimin e Google në lidhje me letrën kërkimore fitoi shpejt nënshkrime të punonjësve dhe mbështetësve të Google brenda fushave akademike dhe AI; deri në fund të marsit, numri i mbështetësve të tij ishte rritur në gati 2,700 punonjës të Google dhe mbi 4,300 të tjerë.

Përpjekjet e Google për të kapur kufijtë në UA

Google është i vetëdijshëm se reputacioni i saj si një institucion kërkimor është dëmtuar muajt e fundit dhe kompania ka thënë se ka ndërmend ta rregullojë atë. Në një takim të bashkisë së Google së fundmi, për të cilin Reuters raportoi së pari dhe CNN Business gjithashtu ka marrë audio nga kompania, përshkroi ndryshimet që po bën në praktikat e saj të brendshme të kërkimit dhe botimit.

“Unë mendoj se mënyra për të rifituar besimin është të vazhdojmë të botojmë punë të përparuar në shumë, shumë fusha, duke përfshirë shtyrjen e kufijve në tema të lidhura me përgjegjësi të UA, botimin e gjërave që janë thellësisht interesante për komunitetin kërkimor, mendoj se është një prej mënyrave më të mira për të vazhduar të jesh një udhëheqës në fushën e kërkimit”, tha Jeff Dean, kreu i AI i Google. Ai po i përgjigjej një pyetje të punonjësve në lidhje me studiuesit e jashtëm duke thënë se ata do të lexojnë letra nga Google “me më shumë skepticizëm tani”.

Gebru shpreson që, ashtu si FAccT, më shumë konferenca do të rivlerësojnë marrëdhëniet e tyre me laboratorët kërkues të kompanive të teknologjisë. Historikisht, shumica e punës në zhvillimin dhe studimin e UA është kryer brenda mjediseve akademike. Por ndërsa kompanitë kanë gjetur përdorime gjithnjë e më komerciale të teknologjisë, linjat midis botës akademike dhe asaj të korporatave janë mjegulluar.

Google është vetëm një nga shumë kompani të teknologjisë që ushtron një sasi të madhe ndikimi mbi konferencat akademike që botojnë shumë nga punimet e studiuesve të saj; punonjësit e saj ulen në bordet e konferencave dhe sponsorizon konferenca të shumta çdo vit, ndonjëherë me shumën e dhjetëra mijëra dollarëve.

Për shembull, Google dhe disa filiale të kompanisë së saj mëmë, Alphabet, u renditën si sponsorë të nivelit $ 20,000 “platin” dhe 10,000 $ “ari” në Konferencën Ndërkombëtare për Mësimin e Makinës, ose ICML dhe Konferencën për Sistemet e Përpunimit të Informacionit Neural, ose NeurIPS, në vitin 2020 – të dy konferencat kryesore të AI. Dhe disa nga punonjësit e kompanisë ulen në komitetet e tyre organizuese.

Presidenti i ICML, John Langford tha se konferenca është “aktualisht e hapur për sponsorizim” nga Google për konferencën e saj 2021, e cila është caktuar për në korrik.

“Ka mjaft diskutime në vazhdim e sipër se si ICML si një konferencë duhet të inkurajojë kulturën dhe praktikat e mira të të mësuarit në makinë me politikën e ardhshme të sponsorizimit një pjesë të këtij diskutimi”, shtoi ai.

Drejtoresha ekzekutive e NeurIPS Mary Ellen Perry tha se konferenca nuk ka bërë ende thirrjen e saj vjetore për sponsorizime, por që kërkesat “do të vlerësohen përkundrejt një sërë udhëzimesh përzgjedhëse të vendosura nga karriget e sponsorizimit të këtij viti”; NeurIPS është planifikuar për në dhjetor.

Për Stark dhe të tjerët në komunitetin akademik të kërkimit, sidoqoftë, kriteret e tyre për të pranuar fonde nga Google tashmë kanë ndryshuar.

“Paratë shtesë për kërkime do të ishin të shkëlqyera”, tha Stark. “Por ishte diçka që unë ndjeva se thjesht nuk mund ta merrja”.

Kategoritë
BotaLajme