Grupi muzikor e veshur me hixhab thyen të gjithë steriotipet

Zëri i Baceprot i Indonezisë së pari tërhoqi vëmendjen me këngë ‘cover’ por u bë më i madh pas single-it të tyre në vitin 2018 “School Revolution”, i cili synoi sistemin e rreptë arsimor të vendit.

VOB me veshje të hixhabit në Indonezi, numëron disa nga yjet më të mëdhenj të muzikës rock mes tifozëve të tyre, por grupi i të gjithë femrave heavy metal u përball me një betejë më të ashpër për të fituar mbi prindërit e tyre.

Treshja zvogëluese prapa Zërit të Baceprot (“Zëri i Zhurmshëm”) kanë kaluar vite duke ndrequr aftësitë e tyre në festivalet e muzikës rreth kombit më të madh në botë me shumicë myslimane pasi formuan VOB si adoleshentë të rinj më 2014.

Është një rrugë e gjatë nga qyteti konservator në provincën Java West ku ata u rritën, duke hequr dorë nga një reagim armiqësor nga fqinjët dhe anëtarët e familjes për të ndjekur pasionin e tyre.

“Për shkak të muzikës metal, unë kam guximin të flas mendjen time dhe besimin për të qenë ndryshe,” tha për AFP basistja 19-vjeçare Widi Rahmawati gjatë një seance të fundit të bllokimit.

“Kur jam në skenë, mund të shprehem pa u shqetësuar për normat që njerëzit presin nga unë”.

Respektimi i këtyre normave do t’i detyronte të tre gratë të martoheshin menjëherë pas shkollës së mesme.

“Prindërit e mi më thanë se leximi ishte i padobishëm, e lëre më të luante muzikë,” tha këngëtarja me sy në grup dhe kitaristja kryesore Firda Marsya Kurnia, 20 vjeç.

“Ata thanë që sapo të martohesha, burri im i ardhshëm nuk do më thoshte të lexoja libra, por të gatuaja ose pastroja shtëpinë në vend.”

Vendosmëria kokëfortë e treshes përfundimisht fitoi mbi prindërit e tyre skeptikë dhe ato u zhvendosën në kryeqytetin Xhakarta vitin e kaluar për të forcuar talentet e tyre.

“Muzika është një vend që ne të fitojmë lumturi dhe ta ndajmë atë me njerëzit e tjerë,” tha Kurnia.

“Ne jemi thjesht mirënjohëse nëse audienca merr diçka, si një mesazh, nga muzika jonë.”

‘Zonja të ashpra’

Zhvendosja në qytetin e madh vjen pas single-it të tyre të njohur në vitin 2018 “School Revolution”, i cili synoi sistemin e rreptë arsimor të Indonezisë.

Pjesa më e madhe e këngëve të tyre këto ditë përqendrohet tani në rolin e grave dhe çështjet e mjedisit.

Kritikat e VOB ndaj vlerave shoqërore konservatore rezonojnë përtej kufijve dhe mund t’i fitojnë ata një audiencë më të madhe ndërkombëtare, tha eksperti i muzikës Yuka Dian Narendra.

“Grupi është një reflektim i vajzave myslimane të zakonshme në Indonezi,” shtoi ai.

VOB së pari tërhoqi vëmendjen ndërkombëtare kur videot e tyre në internet duke nxjerrë ‘cover’ këngësh tërhoqën vëmendjen e basistit të Nirvana Krist Novoselic, Flea nga Red Hot Chili Peppers dhe kitaristit Rage Against the Machine Tom Morello.

Kategoritë
KulturëLajme

Të ngjajshmet