Harrojeni qiranë! Në Gjenevë të Zvicrës, qiramarrësve ju kërkohen “qindra franga” – vetëm për të parë banesën

Apartamentet me çmim të arsyeshëm janë të pakta në Gjenevë. Kur ndonjë dikush lihet i lirë, ai merret shpejt, edhe para se të reklamohet për qira.

Meqenëse kërkesa është shumë më e lartë se oferta, disa agjenci të zhvendosjes thuhet se po përfitojnë nga kjo prirje duke u ngarkuar kërkuesve të shtëpive 350 franga për të vizituar pronat e lira, shkruan The Local.ch, përcjell Telegrafi.

Dhe siç shkruan ky portal, kjo praktikë doli në dritë kur një klient i mundshëm rrëfeu përvojën e tij në transmetuesin publik RTS.

Burri tha se ai iu përgjigj një reklame të postuar nga një agjenci zhvendosjeje, e cila i tha atij se mund të vizitonte apartamentin vetëm pasi të kishte paguar tarifën 350 franga.

Punonjësi kishte pretenduar se pagesa do të rrisë shanset e burrit për të marrë banesën.

“Nuk mund ta imagjinoja të paguaj as një frangë për të vizituar një banesë”, ka thënë ai për RTS.

Transmetuesi ka hetuar pretendimin e burrit dhe zbuloi se banesa u reklamua për herë të parë në internet nga qiramarrësi që zuri lokalet dhe donte të dorëzonte qiranë e saj.

Ndërkohë, gruaja, e identifikuar si Carole, tha se brenda 15 minutash nga vendosja e reklamës, “Unë u afrova nga një agjenci e zhvendosjes. Ata më thanë se mund të gjenin një qiramarrës për mua”.

Por ajo reagoi kur mësoi për tarifën prej 350 frangash që agjencia ngarkoi për të vizituar banesën e saj.

“Unë u indinjova. Unë kontaktova këtë kompani dhe i urdhërova që të tërheqin reklamën”, ka rrëfyer ajo.

“Sipas hulumtimit tonë, qindra apartamente janë prekur nga kjo praktikë”, zbuloi RTS, shkruan The Local.ch, përcjell Telegrafi.

“Këto praktika skandaloze lulëzojnë në zonat ku ka një krizë strehimi”, tha Christian Dandrès, një avokat i shoqatës për të drejtat e qiramarrësve, ASLOCA.

RTS vuri në dukje se kontaktoi agjencinë në fjalë, si dhe të tjerët që merren me këtë praktikë, “por askush prej tyre nuk donte të fliste para kamerës”.

“Përmes telefonit, ata e bëjnë të ditur se nuk shohin ndonjë problem me mënyrën e të bërit biznes dhe se qiramarrësit janë të lirë të bien dakord për këto kushte ose jo”.

Sidoqoftë, RTS nuk dha emrat e agjencive që intervistoi dhe nuk tregoi nëse kjo praktikë është e zakonshme edhe në pjesë të tjera të Zvicrës.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme