Harvard kërkoi që të heq projektin e errësirës së diellit

Popujt indigjenë nga e gjithë bota, shkencëtarët dhe ambientalistët bëjnë thirrje për ndalimin e një kërkimi amerikan për të provuar mënyrat për të zbehur rrezet e diellit si një mjet për ngrohjen globale.

Popujt indigjenë nga e gjithë bota e kanë nxitur Universitetin e Harvardit të braktisë një projekt për të provuar mënyrat për të zbehur rrezet e diellit si një mjet për ngrohjen globale, duke thënë se ai paraqet rreziqe të mëdha për “Nënën Tokë”.

Aktivistja suedeze e klimës Greta Thunberg, shkencëtarë dhe ambientalistë kundër “gjeoinxhinierisë diellore” vlerësuan ofertën për të ndaluar kërkimin në një hije globale dielli, të njoftuar në një konferencë në internet nga Këshilli Saami që përfaqësonte barinjtë e rerave në kombet nordike dhe Rusinë.

Studiuesit e Harvardit po studiojnë mundësinë e lëshimit të grimcave të imëta në atmosferë, nga aeroplanë ose tullumbace, për të reflektuar rrezet e diellit përsëri në hapësirë.

Do të imitonte se sa shpërthime të mëdha vullkanike si ajo e malit Pinatubo në Filipine më 1991 mund të ftohin përkohësisht planetin me një mjegull pluhuri.

“Ne nuk e miratojmë zhvillimin legjitim të teknologjisë gjeoinxhinierike diellore, as që ajo të kryhet në ose mbi tokat, territoret dhe qiellin tonë, ose në ndonjë ekosistem askund”, vuri në dukje një letër e hartuar nga Këshilli Saami në emër të grupeve autoktone, të vendosur që do të dërgohet në Harvard këtë javë.

Në mars, presioni nga njerëzit e Saamit dhe grupet mjedisore bënë që agjencia hapësinore e Suedisë të anulonte një provë të drejtuar nga Harvardi të një tullumbace me lartësi të lartë që mund të hapte rrugën për një eksperiment të mëvonshëm për të lëshuar një sasi të vogël të materialit reflektues të lartë 20 km në atmosfera.

 

Dhjetëra organizata nënshkruajnë letër

Asa Larsson Blind, nënkryetar i Këshillit Saami, tha se rreth 30 organizata indigjene nga e gjithë bota kishin nënshkruar draft letrën.

Gjeo-inxhinieria diellore “shkon kundër respektit” me të cilin Saami janë mësuar të trajtojnë natyrën dhe Nënën Tokë, tha ajo.

Ideja e kërkimit të gjeo-inxhinierisë po fiton terren në disa kombe, nën presionin e rritjes së temperaturave dhe intensifikimit të valëve të nxehtësisë, thatësirave dhe ngritjes së deteve.

Emetimet e karbonit për ngrohjen e planetit po rikthehen këtë vit pas një rënieje në vitin 2020 kur pandemia e koronavirusit goditi aktivitetin ekonomik.

 

A do të funksionojë gjeoinxhinieria diellore?

Në Mars, Akademitë Kombëtare të Shkencave, Inxhinierisë dhe Mjekësisë të SHBA-së bënë thirrje për një program kërkimi pesë-vjeçar me vlerë 100 milion deri 200 milion dollarë për të hetuar gjeoinxhinierinë diellore.

Frank Keutsch, një profesor i inxhinierisë dhe shkencës atmosferike në Harvard i cili drejton iniciativën gjeoinxhinierike diellore SCoPEx, shprehu zhgënjimin për lëvizjen e Këshillit Saami, duke theksuar se kërkimi kishte mbështetje midis shkencëtarëve të klimës dhe njerëzve nga vendet më të rrezikuara nga klima.

“Na vjen keq që Këshilli Saami zgjodhi të mos dëgjojë nga ekipi eksperimentues dhe të mos mbështesë një proces konsultativ brenda shoqërisë civile suedeze,” i tha ai Fondacionit Thomson Reuters.

Chris Field, kryetari i komitetit që shkroi raportin e Akademive Kombëtare të SHBA-së, tha se një program kërkimi “është mënyra më e fuqishme për të treguar nëse është një ide e mirë apo një ide e keqe për t’u ndjekur më tej”.

“Nëse gjeoinxhinieria diellore është thelbësisht e parealizueshme, nga një perspektivë teknike ose sociale, duke ditur që do të jetë jashtëzakonisht e vlefshme,” shtoi ai.

“Mënyra më e mirë për t’u marrë me ndryshimin e klimës është ulja e shpejtë e shkarkimeve – dhe gjeoinxhinieria diellore, edhe nëse do të funksiononte në mënyrë spektakolare, nuk do të adresonte të gjitha ndikimet e ndryshimit të klimës”, tha Field, drejtori i Institutit të Stanford Woods për Mjedisin.

 

Acidimi i oqeaneve

Një grumbullim i dioksidit të karbonit në atmosferë nën një mbrojtje dielli artificiale nuk do të bënte asgjë për të kufizuar acidifikimin e oqeaneve.

Field tha se shpenzimet e propozuara për kërkimin e gjeo-inxhinierisë ishin një pjesë e vogël e buxhetit të Programit të Kërkimit Global të Ndryshimit të SHBA, me vlerë 2.5 miliardë dollarë më 2019.

Por Thunberg, 18, tha se gjeoinxhinieria diellore rrezikonte dëmtimin e njerëzve më të prekshëm në vendet në zhvillim – të tilla si përçarja e shirave muson – dhe për brezat e ardhshëm.

“Natyra po bën gjithçka që mundet; po na bërtet të tërhiqemi, të ndalemi – dhe ne po bëjmë krejt të kundërtën,” tha ajo.

https://youtu.be/C8cbjMC2DZ0

 

‘Është si të marrësh vrasës të dhimbjeve’

Shkencëtarët që kundërshtojnë gjeoinxhinierinë diellore thanë se kjo mund t’u japë kompanive të karburanteve fosile një justifikim për të vazhduar prodhimin e qymyrit, naftës dhe gazit natyror, me perspektivën që një rregullim teknologjik të ishte rreth qoshes në një moment.

“Në vend që të trajtojë shkakun themelor, ai trajton simptomën. Është si të marrësh vrasës të dhimbjeve”, tha Raymond Pierrehumbert, profesor i fizikës në Universitetin e Oksfordit. “Kjo do të çonte në një të ardhme shumë të rrezikshme.”

Michael Mann, profesor i shkencës atmosferike dhe drejtor i Qendrës së Shkencës së Sistemit të Tokës në Universitetin Shtetëror të Penn, tha se bota do të duhet të shkaktojë ekuivalentin artificial të një shpërthimi Pinatubo çdo disa vjet për të mbuluar Tokën nga dielli.

“Me gjasë do të thante kontinentet tona, do të shkaktonte thatësirë…Mund të shkaktojë që disa zona të ngrohen edhe më shpejt në kurriz të ftohjes së zonave të tjera,” tha ai. “Është një gamë budallaqe”.

Konferenca në internet u organizua nga grupe mjedisore duke përfshirë Qendrën për të Drejtën Ndërkombëtare të Mjedisit, Grupin ETC, Fondacioni Heinrich Böll, Rrjeti Mjedisi Indigjen, Hands Off Mother Earth! Fushata dhe Rrjeti Suedez Stop SCoPEx.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme