HDP dhe PKK: Dorë për dorë për terrorizëm të përgjakshëm

Herri Batasuna ishte një parti politike në rajonin Bask të Spanjës votat e së cilës varionin midis 15% dhe 18%. Zyrtarët e partisë mohuan akuzat për lidhje me organizatën separatiste ETA, një shkurtesë për Euskadi ta Askatasuna ose “Atdheu dhe Liria e Baskëve”. Sidoqoftë, nga përfaqësuesit e saj të zgjedhur te ligjërimet, marrëdhënia organike u zbulua në shumë raste transmeton Gazeta e Re.

Fillimisht, gazeta e lidhur me ETA ishte mbyllur pas udhëzimeve të gjyqtarit të Gjykatës së Lartë Spanjolle Baltasar Garzon. Më pas, u ngrit një proces gjyqësor kundër Batasuna duke kërkuar dënim për 23 artikuj për shkak të mos kualifikimit të ETA si një organizatë terroriste, emërimit të të burgosurve politikë si kandidatë, mos dënimit të sulmeve terroriste të ETA në raste të ndryshme, varjes së posterave në mbështetje të terrorizmit, si dhe provokimit publiku kundër qeverisë përmes deklaratave të zëdhënësit të partisë si: “Ne do të vazhdojmë kontestimin tonë në çdo mënyrë të mundshme, ligjore apo jo”.

Si pasojë, Batasuna u pezullua për herë të parë për tre vjet më 2002, u ndalua më 2008 dhe nuk mund të hynte në zgjedhjet e 2009.

Kur çështja u paraqit para Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut (KEDNJ), ajo mori një vendim që dha një precedent. KEDNJ-ja unanimisht hodhi poshtë kundërshtimin e Batasuna-s. Kështu, Herri Batasuna u klasifikua si një pjesë e ETA nga BE.

 Bashkëpunimi HDP-PKK

Kur shikoni të dhënat e Partisë Demokratike të Popujve (HDP), krahu politik i PKK, i cili njihet si një grup terrorist nga BE dhe ShBA, bëhet e qartë se krimet e lidhura me HDP tejkalojnë shumë atë të Batasuna-s. Në fakt, anëtarët e Parlamentit nga HDP kurrë nuk kanë mohuar as lidhjet e tyre me PKK.

Për shembull, ata pranuan lidhjet e tyre me PKK në deklarata në Parlament, duke thënë gjëra të tilla si: “Ne jemi të gjithë Kemal Pir (një nga themeluesit e PKK)” ose “(udhëheqësi i burgosur i PKK Abdullah) Öcalan është udhëheqësi ynë”.

Ish-bashkëkryetari i arrestuar i HDP-së Selahattin Demirtaş jo vetëm pohoi liderin si udhëheqësin e tyre, ai shkoi një hap më tej gjatë fjalës së tij në Institutin Brookings ku ai pohoi: “Ne nuk e shohim PKK si një organizatë terroriste, përkundrazi, është një grup civil i armatosur “. Në mënyrë të ngjashme, ligjvënësi i HDP-së Abdullah Zeydan fyeu dhe kërcënoi kombin turk duke thënë: “PKK do t’ju mbyste në pështymën e tyre!”

Propaganda e HDP-së për PKK-në ka tejkaluar metodat relativisht “të pafajshme” si posterat dhe parullat. Ata kryen çdo veprim të mundshëm që mund të bëhej në emër të propagandës terroriste, të tilla si pjesëmarrja në funerale dhe urimi i ngushëllimeve për terroristët e PKK, në një mënyrë që do të raportohej nga media.

Për më tepër, ndërsa propaganda nënkupton më shumë mbështetje indirekte, dihet që deputetët e HDP kanë ndihmuar personalisht dhe mbështetur PKK. Kohët e fundit, një deputet i HDP me emrin Nuran Imir u kap në kamerat e policisë ndërsa vidhte telefonin celular të një të dyshuari nga PKK në polici, me fjalë të tjera, dëshmi errësuese.

Rreth dy vjet më parë, një terrorist i kërkuar nga PKK u kap në makinën e ligjvënësit të HDP-së Murat Sarısaç dhe u zbulua se i njëjti terrorist kishte qëndruar edhe në shtëpinë e Sarısaç. Në vitin 2017, Zëvendësi i HDP-së Faysal Sarıyıldız u kap duke i dhënë armë PKK-së duke përdorur automjetin e tij personal.

Me të gjitha këto shenja të dukshme, si mundet që një shtet demokratik të lejojë një parti që i është drejtuar dhunës dhe papërshtatshmërisë të mbështesë jetën e saj politike, sikur të mos paraqiste ndonjë rrezik të madh? /Gazeta e Re.

Kategoritë
BotaLajme