Hej Greta! A do të bëheni motër për palestinezët?

Shkrimtarja myslimane Emine Secerovic Kaslı, e ​​cila ishte dëshmitare e gjenocidit të kryer nga ushtria serbe në Bosnjë si fëmijë, shpjegon: “Gjatë luftës në Bosnjë, unë kam menduar në mënyrë fëminore dhe të lehtë se bota nuk e dinte se çfarë po kalonim; Unë besoja se përndryshe ata do të kishin ndihmuar.”

Një çerek shekulli ka kaluar që nga gjenocidi në Ballkan, në të cilin mijëra civilë, përfshirë fëmijët u masakruan brutalisht. Sidoqoftë, bota është e njëjtë.

Sot, administrata e kryeministrit izraelit Benjamin Netanyahu po hedh bomba mbi fëmijët palestinezë, pavarësisht nëse ata luajnë jashtë apo fshihen në sigurinë e shtëpive të tyre. Justifikimet e dhëna nga izraelitët për krimin që po kryejnë kundër njerëzimit nuk janë të rëndësishme. Ata thonë se pleqtë e fëmijëve të vrarë shkuan në Xhaminë Al-Aqsa pa leje gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit ose se ata luftuan me ushtarë izraelitë, etj. Rezultati nuk ndryshon.

Sipas të dhënave të organizatave ndërkombëtare të të drejtave të njeriut, numri i fëmijëve që vdiqën në operacionin e nisur nga ushtria izraelite kundër civilëve në qytetet palestineze ka tejkaluar 50 dhe e gjithë bota është në dijeni të këtyre mizorive që po bëhen ndaj njerëzve të pafajshëm.

Për më tepër, falë mundësive të ofruara nga mediat sociale që nuk ishin të disponueshme gjatë gjenocidit në Bosnjë, ajo që po ndodh në Palestinë transmetohet drejtpërdrejt dhe arrin menjëherë në botë. Me fjalë të tjera, është e kotë që forca ajrore izraelite të godasë ndërtesën e shtypit në Gaza.

Sidoqoftë, “bota moderne”, e cila ka krijuar një numër organizatash globale për fëmijët, nuk ndërhyn në shkeljen e dhunshme të të drejtave të njeriut të fëmijëve palestinezë, për të cilën ata dëshmojnë nga afër.

Ata që e bënë veten të mjeruar duke fshirë lotët që Greta Thunberg derdhi për mjedisin, as nuk mund të thonë ndalojnë në Tel Aviv, i cili ka njoftuar se operacionet do të vazhdojnë për një kohë, duke deklaruar haptas se më shumë fëmijë do të vriten. Ka madje vende të tilla si Austria, e cila ngriti flamurin Izraelit mbi parlamentin e tyre (pastaj e uli atë për shkak të reagimit publik) për të mbështetur veprimet e shteteve aparteid.

Siç e keni parë, Netenyahu postoi fotografi të tij përpara avionëve luftarakë që vrasin fëmijë palestinezë në llogarinë e tij në Twitter dhe më vonë falënderoi vendet që e duartrokitën për azhurnimin e tij në Twitter. Ato shtete janë përkatësisht; SHBA, Shqipëria, Australia, Austria, Bosnja dhe Hercegovina, Brazili, Bullgaria, Kanada, Kolumbia, Qiproja Jugore, Republika Çeke, Gjeorgjia, Gjermania, Guatemala, Hondurasi, Hungaria, Italia, Lituania, Moldavia, Hollanda, Maqedonia e Veriut, Paraguai, Sllovenia, Ukraina dhe Uruguaji.

Aktivistja suedeze Greta, e cila ka qenë në rendin e ditës që nga mosha 15 vjeç, deklaroi në ditëlindjen e saj të festuar në të gjithë botën: “Faleminderit shumë për të gjitha urimet në ditëlindjen time të 18-të. Sonte mund të më gjesh në lokalin e lagjes duke zbuluar të gjitha sekretet e errëta për klimën dhe komplotet e grevës së shkollës. Zotërinjtë e mi të këqij nuk do të mund të më kontrollojnë më! Më në fund jam e lirë!”

Greta, meqenëse tani ju jeni një e rritur e lirë, e pavarur nga “pronarët e këqij”, bëhuni motër për vëllezërit e motrat tuaja palestineze. Zbuloni “sekretet e errëta të njohura nga të gjithë” të atyre që vazhdimisht marrin jetën e shumë fëmijëve. Të paktën, ju mund të dërgoni urimet tuaja më të mira për organizatat globale në emër të fëmijëve palestinezë, pasi ata krijojnë tituj nga çdo fjalë që thoni, apo jo?

Ndërsa ngrini zërin për një të ardhme të pandotur për fëmijët, shumë prej tyre aktualisht po luftojnë për jetën e tyre. Nuk e di nëse jeni në dijeni që ky është një kërcënim më urgjent sesa ndryshimi i klimës.

E dashur Greta, mbase je rritur më shumë sesa prisnim në moshën 18 vjeç. A mësove të anashkalosh mizoritë e kryera nga disa prej këtyre të rriturve për të cilët thatë se po demaskoni?

Kategoritë
BotaLajme