Helikopteri Ingeunity i NASA-s po funksionon shumë mirë

Helikopteri i parë në Mars ‘telefonon shtëpinë’ nga rover Perseverance, gjersa fillon të karikojë bateritë për t’u përgatitur për fluturimin e parë transmeton Gazeta e Re.

Helikopteri i quajtur Ingenuity, shkoi në Mars i lidhur në barkun e roverit të Perseverance-s me madhësi makine që do të rrokulliset përgjatë kraterit Jezero në kërkim të jetës së lashtë të huaj.

Ingenuity do të mbetet i ngjitur në barkun e Perseverance-s për midis 30 dhe 60 ditë para se të shkëputet dhe të bëjë fluturimin e tij të parë, duke supozuar se i mbijeton temperaturës mesatare brutale -90C brenda natës që shfaqet në Planetin e Kuq.

“Ekzistojnë dy artikuj të biletave të mëdha që ne po kërkojmë në të dhëna: gjendja e ngarkimit të baterive të Ingenuity-s, si dhe konfirmimi që stacioni bazë po funksionon siç është projektuar”, shpjegoi Tim Canham, drejtuesi i projektit Ingenuity në JPL.

Stacioni bazë punon për të komanduar ngrohësit të fiken dhe të ndizen dhe për të mbajtur elektronikën e helikopterit në proces punimi brenda një diapazoni të pritur, shtoi ai.

“Të dy duket se po punojnë shkëlqyeshëm. Me këtë raport pozitiv, ne do të ecim përpara me ngarkimin e nesërm të baterive të helikopterit.”

NASA më pas do të punojë për të siguruar që helikopteri është në gjendje të karikojë bateritë e tij përmes paneleve të tij diellorë dhe se mund të mbijetojë gjatë ngrirjes së netëve të Marsit.

Sigurimi që Ingenuity ka shumë energji të ruajtur në bord për të mundësuar vazhdimin e ngrohjes dhe funksionet e tjera themelore, është thelbësore për suksesin e Helikopterit Mars, shpjegoi agjencia hapësinore.

Fillimisht Perseverance do t’i japë Ingenuity-s një energji një-orëshe që do të rrisë bateritë e saj në rreth 30% të kapacitetit total që ka.

Disa ditë pas kësaj, ata do të ngarkohen përsëri për të arritur 35%, me seanca të ardhshme të karikimit të planifikuara çdo javë në kohën kur helikopteri është i bashkëngjitur në rover.

Pasi Perseverance vendos Ingenuity-n në sipërfaqe, helikopteri do të ketë një dritare provë eksperimentale të fluturimit 30-ditësh marsian (31-ditë-tokë).

Nëse Ingenuity mbijeton netët e para të Marsit që rrëqethin kockat, ku temperaturat bien deri në minus 90 gradë Celsius, ekipi do të vazhdojë me fluturimin e parë të një avioni në një botë tjetër.

Nëse Ingenuity arrin të ngrihet dhe të qëndrojë pezull gjatë fluturimit të saj të parë, mbi 90% e qëllimeve të projektit do të jenë arritur.

Duke supozuar që Ingenuity është i suksesshëm, misionet e ardhshme të Marsit ka të ngjarë të përfshijnë një komponent ajror në formën e një lloji të helikopterit, që është pasardhës i Ingenuity-s.

“Këto automjete të avancuara robotike fluturuese do të ofronin një këndvështrim unik që nuk sigurohet nga orbitat aktuale ajrore ose nga mjetet e ndryshme ulëse në tokë. Këto sigurojnë imazhe me rezolucion të lartë dhe zbulime për robotë ose njerëz dhe mundësojnë hyrjen në terren që është e vështirë të arrihet”, shpjegoi NASA.

Rover Perseverance dhe helikopteri shoqërues i NASA-s, 2.2 miliard dollarë, zbarkoi me sukses në Mars më 18 Shkurt, pas një udhëtimi 239 milion milje.

Rover mbijetoi shtatë minutat e terrorit kur duroi kushte të trazuara që goditnin anijen ndërsa hynte në atmosferën e Marsit dhe afrohej në sipërfaqe.

Sipërfaqja e Marsit është e mbushur me krate, por ajo që e bën kraterin Jezero kaq të veçantë është se ka një kanal hyrje-dalje, i cili sugjerohet se ishte i mbushur me ujë rreth 3.5 miliardë vjet më parë.

Të dhëna të reja, foto, video dhe audio po dërgohen përsëri në Tokë nga Perseverance gjatë gjithë kohës, me NASA, që janë të vendosur për të zbuluar më shumë rreth orës 19:00 GMT të datës 22 Shkurt 2021 /GazetaeRe

Kategoritë
BotaLajme