Hetim urgjent: Një rënie e frekuencës në rrjetin elektrik mund të shkaktojë errësirë ​​në të gjithë Evropën

Të premten pasdite kishte një rënie të frekuencës në rrjetin elektrik të Evropës kontinentale, e cila mund të kishte shkaktuar një ndërprerje të energjisë në të gjithë Evropën. Shkaku i rënies së frekuencës nuk është përcaktuar ende.

Shoqata Evropiane e Rrjeteve Elektrike ka konfirmuar se ka ndodhur një shqetësim i frekuencës.

Eksperti i “Swissgrid” Casper Hafner tha se problemi lindi pak pas orës 14:00.

“Bazuar në shpërndarjen e rrjetit në Evropën Juglindore, frekuenca e rrjetit shkurtimisht ra në 49,745 hertz,” shpjegoi ai.
Përndryshe, frekuenca në rrjetin elektrik evropian është 50 herc.

Operatorët evropianë të energjisë elektrike arritën të stabilizojnë rrjetin pas një ore.

ENTSO-E ka urdhëruar një hetim urgjent për shkaqet e ndërprerjeve të rrjetit.

Presidenti i Shoqërisë Austriake për Furnizimin me Krizë, Herbert Saurug, njoftoi lajmin e rënies së frekuencës në Twitter dhe vuri në dukje se ishte regjistruar një rënie e fuqisë prej 3.5 gigavat.
Sipas tij, kjo korrespondon me mbylljen e njëkohshme të disa termocentraleve.

Saurg pretendon se nuk kishte asnjë “qime të plotë” të ndërprerjes së plotë të furnizimit me energji elektrike në Evropë, krahasuar me situatën nga 2006, kur Gjermania shkëputi dy linjat më të mëdha të transmetimit, të cilat lanë deri në dhjetë milion familje pa energji elektrike.

Gjithashtu, në Shkurt 2018, u regjistrua një rënie e frekuencës, siç njoftoi Rrjeti Elektrik i Serbisë në atë kohë, sepse Operatori i Sistemit të Transmetimit dhe Tregut të Kosovës (KOSTT) vazhdimisht devijonte nga programi i punës, kështu që shumë orë në të gjithë Evropën ishin vonë.

Kategoritë
BotaLajme