Hetimi në Francë: Priftërinjtë, pedofili me më shumë se 200 mijë fëmijë

Rezultatet e punës së një komisioni të pavarur që hetoi abuzimin seksual të fëmijëve të kryer nga priftërinjtë katolikë në Francë janë shpjeguar, raporton BBC.

Jean-Marc Sauve, i cili kryeson një komision të pavarur, tha se priftërinjtë katolikë kanë abuzuar seksualisht me rreth 216,000 fëmijë që nga viti 1950.

Një viktimë e quajti publikimin e raportit një “pikë kthese në historinë franceze”.

Duke folur në prezantimin e raportit, Sauve tha se Kisha Katolike “tregoi indiferencë mizore ndaj viktimave”.

Komisioni, sipas BBC -së, gjeti dëshmi për 2,900 deri në 3,200 abuzues të fëmijëve midis priftërinjve dhe klerikëve të tjerë, nga të cilët ka gjithsej rreth 115,000 në Francë.

Raporti bazohet në arkivat e kishës, gjykatës dhe policisë dhe intervistat me viktimat.

Hetimi është porositur nga Kisha Katolike Franceze në 2018 pas një sërë skandalesh të ngjashme në vende të tjera.

Shumica e rasteve të hetuara nga komisioni duket se janë të parashkruara sipas ligjit francez.

Sauve, një nëpunës i lartë civil francez, tha më herët se raporti prej 2.500 faqesh u përpoq të përcaktonte sasinë e autorëve dhe numrin e viktimave.

U kërkuan gjithashtu “mekanizma, veçanërisht institucionalë dhe kulturorë” që lejuan pedofilët të qëndrojnë brenda Kishës Katolike. /tesheshi.com/

Kategoritë
LajmeVendi