Hipopotamët, shkak i vdekjes së Faraonit

Si vdiq ‘Faraoni Trim’ në një luftë për hipopotamët e zhurmshëm: hetimi CT zbulon se mbreti që sundoi në Egjipt 3,500 vjet më parë u zu rob, u gjymtua dhe u ekzekutua ceremonialisht pas grindjeve mbi kafshët e lumenjve transmeton Gazeta e Re.

Një studim zbulon se një faraon që sundoi Egjiptin jugor 3,576 vjet më parë u kap në betejë kundër një dinastie të huaj nga veriu dhe u ekzekutua brutalisht.

Ekspertët nga Egjipti skanuan mumjen e faraonit Seqenenre Tao, i njohur si ‘Trimi’ dhe zbuluan detaje të reja në lidhje me dëmtimet që çuan në vdekjen e tij.

Ai dukej se ishte vrarë nga të paktën pesë sulmues, ku prej secilëve kishin nga një armë të ndryshme, ndërsa duart e tij ishin të lidhura pas shpinës.

Mendohet se ai e priti fundin e tij të ndrojtur pasi humbi një betejë midis ushtrisë së tij nga Teba dhe armiqve Hyksos të veriut, të drejtuar nga Apophis.

Burimi i grindjes, sipas legjendës, është se Apophis donte të shkatërronte hipopotamët e zhurmshëm të cilët jetonin në Teba sepse ata po ia prishnin gjumin me ulërimat e tyre.

Faraoni Seqenenre Tao sundoi rajonin jugor, Teban të Egjiptit nga rreth 1560-1555 para Krishtit, gjatë Dinastisë së Shtatëmbëdhjetë.

Në këtë kohë, Egjipti i poshtëm dhe i mesëm u pushtua nga Hyksos – një dinasti me origjinë palestineze që sundonte nga qyteti i Avaris në deltën e Nilit.

Mendohet se saga hipopotamike çoi në një betejë të madhe në të cilën Seqenenre u përpoq të bashkonte vendin e tij, por planet e tij përfunduan në tragjedi kur ai u kap dhe u vra në përleshjen pasuese.

Sidoqoftë, sakrifica e tij nuk ishte e kotë pasi djali i tij, Ahmose I, arriti të kapte qytetin e Avaris – selia e njerëzve që vranë babanë e tij – 18–19 vjet nga mbretërimi i tij, duke u hakmarrë për humbjen e tij.

Mamia e Seqenenre u zbulua nga arkeologët në një kompleks varresh të njohur si Deir el-Bahri, brenda nekropolit Theban, përsëri në 1881.

Mënyra e vdekjes së tij ka qenë një temë debati që prej asaj kohe, pasi inspektimet vizuale dhe një ekzaminim me rreze X përsëri në fund të viteve 1960 të gjitha treguan se faraoni kishte pësuar një numër lëndimesh të rënda në kokë.

Në të kundërtën, trupi i mbretit nuk dukej se kishte pësuar ndonjë plagë, ndërsa gjendja përgjithësisht e dobët e mumjes kishte sugjeruar që Seqenenre ishte balsamuar me nxitim, jashtë punishtes mbretërore të mumifikimit.

Faraoni Seqenenre Tao sundoi rajonin jugor, Teban të Egjiptit nga rreth 1560-1555 para Krishtit, gjatë Dinastisë së Shtatëmbëdhjetë.

Në këtë kohë, Egjipti i poshtëm dhe i mesëm u pushtua nga Hyksos – një dinasti me origjinë palestineze që sundonte nga qyteti i Avaris në deltën e Nilit.

Mendohet se saga hipopotamike çoi në një betejë të madhe në të cilën Seqenenre u përpoq të bashkonte vendin e tij, por planet e tij përfunduan në tragjedi kur ai u kap dhe u vra në përleshjen pasuese.

Sidoqoftë, sakrifica e tij nuk ishte e kotë pasi djali i tij, Ahmose I, arriti të kapte qytetin e Avaris – selia e njerëzve që vranë babanë e tij – 18–19 vjet nga mbretërimi i tij, duke u hakmarrë për humbjen e tij.

Mamia e Seqenenre u zbulua nga arkeologët në një kompleks varresh të njohur si Deir el-Bahri, brenda nekropolit Theban, përsëri në 1881.

Mënyra e vdekjes së tij ka qenë një temë debati që prej asaj kohe, pasi inspektimet vizuale dhe një ekzaminim me rreze X përsëri në fund të viteve 1960 të gjitha treguan se faraoni kishte pësuar një numër lëndimesh të rënda në kokë.

Në të kundërtën, trupi i mbretit nuk dukej se kishte pësuar ndonjë plagë, ndërsa gjendja përgjithësisht e dobët e mumjes kishte sugjeruar që Seqenenre ishte balsamuar me nxitim, jashtë punishtes mbretërore të mumifikimit.

Në fakt, ekspertët kanë argumentuar se eshtrat e Seqenenre përfaqësojnë më të ruajturat nga të gjitha mumiet mbretërore të mbajtura në muzeun egjiptian në Kajro.

Egjiptologët James Harris dhe Kent Weeks, të cilët kryen një ekzaminim mjeko-ligjor të Seqenenre në vitet 1960, thanë se një ‘erë e keqe dhe me vaj e mbushi dhomën në momentin që u hap çështja në të cilën u ekspozua trupi i tij’.

Kjo erë i atribuohej lëngjeve trupore që kishin mbetur aksidentalisht në mumje në kohën e varrimit.

Një numër i teorive janë paraqitur për të dhënë llogari për këto zbulime, duke përfshirë atë që ai u vra në gjumë mes një intrige pallati, ose që u kap në betejë dhe më pas u ekzekutua, mbase nga vetë mbreti Hyksos./Gazetaere

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme