Humbja e habitatit: Elefantët afrikanë përballen me zhdukjen mes gjuetisë pa leje

Elefantët afrikanë që jetojnë në pyje dhe savana kërcënohen gjithnjë e më shumë me zhdukje, sipas Listës së Kuqe të specieve më të kërcënuara në botë, me ruajtësit që rrisin thirrjet për një fund urgjent të gjuetisë pa leje dhe shkatërrimit të habitatit të elefantëve transmeton Gazeta e Re.

Vlerësimet e reja nga Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN) të botuara të enjten nënvizojnë presionet e vazhdueshme me të cilat përballen dy speciet e elefantëve Afrikanë, të cilët tani renditen si “të rrezikuar në mënyrë kritike” ose “të rrezikuar”.

“Ne duhet t’i japim fund urgjencës dhe të sigurojmë që të ruhet një habitat i mjaftueshëm i përshtatshëm për elefantët pyjorë dhe savanë”, tha Bruno Oberle, drejtori i përgjithshëm i IUCN.

Oberle dha alarmin edhe pasi vlerësoi gjithashtu disa vende afrikane për punën e tyre në përpjekjen për të përmbysur rënien.

Sondazhi i fundit i trupit me bazë në Zvicër tha se elefanti i savanës ishte “i rrezikuar” dhe elefanti shumë më i vogël, më i lehtë, ishte “i rrezikuar në mënyrë kritike”, vetëm një hap larg nga zhdukja.

Para azhurnimit të fundit të Listës së Kuqe, elefantët afrikanë u trajtuan si një specie e vetme, të renditur si “të pambrojtur”. Por pas shfaqjes së provave të reja gjenetike, të dy speciet janë kategorizuar veçmas për herë të parë.

IUCN citoi të dhënat që tregojnë se popullatat e elefantëve savanë të Afrikës të gjetura në një shumëllojshmëri habitatesh kishin rënë me të paktën 60 përqind gjatë 50 viteve të fundit ndërsa numri i elefantëve pyjorë – të gjetur kryesisht në Afrikën Qendrore – kishte rënë me 86 përqind mbi 31 vjet

Kombinuar, vetëm rreth 415,000 elefantë afrikanë kanë mbetur, tha ai.

Rënie e mprehtë

Të dy speciet pësuan rënie të ndjeshme që nga viti 2008 për shkak të një rritje të konsiderueshme të gjuetisë pa leje, e cila arriti kulmin më 2011 por vazhdon të kërcënojë popullatat, tha raporti.

Pavarësisht nga rënia e përgjithshme, disa popullata të elefantëve pyjorë po tërhiqeshin për shkak të përpjekjeve për ruajtje nga vende të tilla si Gaboni dhe Republika e Kongos.

“Masat kundër gjuetisë pa leje në terren, së bashku me legjislacionin më mbështetës dhe planifikimin e përdorimit të tokës që synon të nxisë bashkëjetesën njerëzore-kafshë të egra, kanë qenë çelësi për ruajtjen e suksesshme të elefantëve”, tha raporti.

Në Zonën e Konservimit Ndërkufitar Kavango-Zambezi të Afrikës Jugore, numrat e elefantëve të savanës ishin gjithashtu të qëndrueshëm ose në rritje, tha IUCN.

“Ndërsa rezultatet e vlerësimit e vendosin popullsinë kontinentale të elefantëve të savanës në kategorinë e rrezikuar, është e rëndësishme të kihet parasysh se në një nivel vendi, disa nën-popullata po lulëzojnë”, tha Dave Balfour, vlerësuesi i IUCN për elefantët afrikanë .

Vlerësimi i fundit i IUCN – i pari nga tre azhurnimet vjetore – vlerësoi 134,425 specie bimësh, kërpudhash dhe kafshësh, nga të cilat më shumë se një e katërta kërcënohen me zhdukje.

Barney Long i Ruajtjes Globale të Kafshëve të Egra tha se vlerësimi i rregullt i statusit të specieve ndihmon në nxjerrjen në pah të “trendeve shqetësuese” përfshirë statusin e elefantëve.

“Shëndeti i planetit tonë varet nga shëndeti i elefantëve dhe ekosistemeve ku ata banojnë”, tha ai. /Gazeta e Re.

 

Kategoritë
BotaLajme