Ibn al Jazzar identifikoi sëmundjet ngjitëse 1000 vjet më parë

Ndërsa koronavirusi mbyt botën, ne shikojmë pas në kohë, në zbulimet shkencore të Ibn Sina.

Me ekspertizë në shumë fusha, nga mjekësia dhe astronomia te matematika dhe teologjia, Ibn Sina ishte një polimat mysliman dhe babai i mjekësisë moderne të hershme. I njohur gjithashtu si Avicena në Perëndim, ai ishte një mendje e shkëlqyeshme shkencore që luajti një rol novator në frenimin e sëmundjeve më të frikshme një mijë vjet më parë.

Në një kohë kur bota moderne po lufton me pandeminë e koronavirusit, hapi i parë që Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ndërmori drejt rrafshimit të kurbës së infeksioneve pozitive të koronavirusit ishte të këmbëngulte për vendosjen e metodës së karantinës, e cila u shpik nga Ibn Sina që të trajtojë shpërthimet e transmetimit të sëmundjes nga njeriu në njeri.

Në kryeveprën e tij, ‘Kanuni i Mjekësisë’, i cili u botua më 1025, Ibn Sina argumentoi se një periudhë 40-ditore e karantinës ishte thelbësore për të dobësuar përhapjen e infeksioneve ngjitëse.

Në vitet e mëvonshme dhe deri më sot, ‘Kanuni i Mjekësisë’ i Ibn Sina është bërë themeli i mjekësisë moderne, aq sa komuniteti global mjekësor e përdori atë si librin kryesor të leksioneve për gati 600 vjet. Polymath mysliman u dha frymëzim shkencëtarëve mesjetarë dhe modernë dhe në epoka të ndryshme ata i dhuruan atij emra të tillë si Galena e Islamit, Princi dhe Shefi i Mjekëve, Mësuesi i Dytë i vetëm I Aristotelit dhe Aristoteli i Arabëve.

Nga 450 vepra që besohet se ka shkruar Ibn Sina, 240 kanë mbijetuar. Të paktën 40 dorëshkrime të tij kanë të bëjnë me mjekësinë. Përveç ‘Kanuni i Mjekësisë’, kryevepra e tij e dytë është ‘Libri i Shërimit’, e cila konsiderohet të jetë enciklopedia më e madhe e shkruar nga një njeri, një opsion i madh për shkencën, fenë dhe filozofinë.

Ibn Sina zbuloi i pari që mikrobet shkaktonin sëmundje, shpjegoi arsyet dhe proceset sesi njerëzit zhvillojnë verdhëzën dhe infeksionet serioze bakteriale si karboni. Ai përdori teknikën e qetësimit ndërsa shëronte disa sëmundje të brendshme të rrezikshme për jetën. Ai gjithashtu shpiku metodën e diagnostikimit të diabetit duke matur nivelin e sheqerit në mostrat e urinës. Pavarësisht aftësive të tij shëruese të frikësuese, shumë historianë thonë se ai kurrë nuk ka paguar për shërbimet e tij mjekësore.

Njohuritë e zakonshme thonë se mjeku norvegjez Gerhard Armauer Hansen ishte i pari që identifikoi shkakun kryesor të lebrës më 1973, por ishte Al Jazzar ai që identifikoi sëmundjen në librat e tij me emrin ‘Zad El Mousa Firwa’ dhe ‘Qaout el Hadhir’ (‘Masat për udhëtar’ dhe ‘Jetesa e Ditës’). Konstandinus Afrikanus, mjeku i shekullit të 11-të që kaloi gjysmën e parë të jetës së tij në Afrikë dhe pjesën tjetër në Itali, përktheu librat e Jazzar pa përmendur emrin e autorit, nën titullin ‘Viaticum’, i cili përfundimisht luajti një rol ndikues në formimin e rilindjes mjekësore të Evropës.

Edhe pse lebra nuk është më një sëmundje e pashërueshme, thuhet se aktualisht në botë vuajnë dy milion njerëz. Gjatë Kryqëzatave, lebra ishte në kulmin e saj, duke shkatërruar miliona jetë gjatë gjithë Mesjetës. Konsiderohej se ishte një nga sëmundjet më të këqija të asaj kohe.

Historianët gjurmojnë historinë e lebrës që në epokën e parë, me të gjetur në kartonë egjiptiane, një material i përdorur në maska ​​funerare. Gjurmët e tij të para u gjetën në Indi, Jug-Kinë dhe Mesopotami. Para erës sonë, mjekët e Aleksandrit të Madh filluan ta vëzhgonin atë dhe e quanin lebrën ‘elefantiazë’ për shkak të reagimit të saj në lëkurë, por ata nuk ishin në gjendje ta ndanin atë nga sëmundjet e tjera të lëkurës për shkak të karakterit të panjohur të lebrës.

Ndërsa Ibn al Jazzar, Ibn Sina dhe disa polimatë islamikë po e diagnostikonin atë si një sëmundje duke shpjeguar simptomat e saj kryesore, komunitetet evropiane po dëbonin njerëzit e infektuar me lebër pasi ata besonin se ishte zemërimi i Allahut (Zotit) deri në Shekullin 15.

Ideja e parë e diagnostikimit të lebrës si një sëmundje në Evropë ishte në fillim të Shekullit 15 më 1403 në Venecia. Para kësaj date, njerëzit me sëmundje humbën të gjithë pasurinë e tyre përveç shëndetit të tyre pasi u dëbuan nga shoqëria, ata nuk u lejuan të hyjnë në vende publike dhe u ishte paraparë që të binin një zile për të mbajtur larg njerëzve të shëndetshëm.

Sipas disa burimeve, kishte më shumë se 2,000 burgje në Francë për pacientë me lebër ndërsa numri ishte më shumë se 19,000 në të gjithë botën e krishterë derisa përhapja e sëmundjes u ngadalësua në fund të Shekullit 15.

Origjina

Lindur në një fshat në Uzbekistanin e sotëm në verën e 980 pas Krishtit, Abu Ali Husayn Ibn Sina u rrit në një familje të begatë. Babai i tij ishte një guvernator dhe dijetar i famshëm në rajon. Ibn Sina mori arsimim të gjerë në fushën e shkencës dhe filozofisë. Ai ishte i njohur për kujtesën dhe inteligjencën e tij mahnitëse.

Në moshën 10 vjeç, ai mësoi përmendësh Kuranin Famëlartë. Shpejt pasi ai filloi të studionte veprat e Aristotelit, duke e tërhequr atë thellë në filozofi. Ndërsa Ibn Sina ishte dakord me zbulimin e atomeve nga Aristoteli, ai gjithashtu gjeti një defekt të madh në të. Ibn Sina argumentoi se një atom nuk mund të jetë statik, se ai gjithashtu mund të ndahet në shumë nënatome deri në momentin që ai të mos ekzistojë. Përvetësimi i tij i fortë i matematikës e ndihmoi atë të kundërshtonte teorinë atomike të Aristotelit.

Në 16 vjeç, Ibn Sina u kthye drejt mjekësisë dhe në dy vitet në vijim, ai u bë një mjek. Ai tha se të kuptuarit e mjekësisë nuk ishte një detyrë e vështirë për një matematikan të trajnuar.

Pasi u bë mjek, kontributi i tij në tema të tilla si qarkullimi sistemik dhe mikroqarkullimi është domethënës pasi ai ndau të dy mendimet, gjë që e çoi përfundimisht në përfundimin se mikrobet janë bartësit kryesorë të sëmundjes, fakt që 1000 vjet më vonë udhëhoqi mikrobin e Louis Pasteur teoria.

‘Kanuni i Mjekësisë’ i Ibn Sina luajti një rol vendimtar në udhëheqjen e botës në Epokën e Artë Islame, një periudhë e zhvillimit kulturor, ekonomik dhe shkencor midis shekujve 8 dhe 14. Shkencëtarët që morën famë në atë epokë bënë zbulime të rëndësishme shkencore nga të cilat përfitoi komuniteti shkencor i epokës moderne.

‘Libri i Shërimit’ i Ibn Sina u bë i disponueshëm në Evropë me përkthimin e tij të pjesshëm Latin gati 50 vjet pas përbërjes së tij nën titullin ‘Sufficia’.

Nga ana tjetër, si një mysliman i devotshëm, ai kërkoi të pajtojë filozofinë racionale me teologjinë islame. Qëllimi kryesor i Ibn Sina ishte të provonte ekzistencën e Allahut (Zotit) dhe krijimin e universit në aspektin e shkencës me retorikë të arsyeshme dhe logjike. Punimet e tij shkencore dhe filozofike ishin me ndikim në shkollat ​​islamike deri në Shekullin 19.

Sipas Ibn Sina, shpirti dhe trupi janë dy xeherore të cilat mund të kontraktojnë sëmundje bazuar në tiparet e tyre karakteristike. Ai ekzaminoi pacientët e tij me një sy të mprehtë në detaje të tilla si mosha, lloji i trupit, temperamenti, lloji i të ushqyerit dhe stili i jetës. Ai dinte metoda për të kontrolluar nëse mëlçia ose shpretka e pacientit ishin normale apo jo duke përdorur thjesht duart e tij të zhveshura.

Në moshën 32 vjeç, ai trajtoi mbretin e shtetit Buyid. Ndërsa mbreti rimori shëndetin dhe forcën e tij, ai e quajti vezirin e tij Ibn Sina. Por kur mbreti ndërroi jetë ai refuzoi ofertën e djalit të tij që donte që ai të vazhdonte me postin perandorak. Princi i zemëruar e dënoi me katër muaj burg. Falë ndihmësit të tij Jurjani, ai arriti të shpëtonte.

Poeti i famshëm italian Dante përmendi emrin e tij në dramën e tij ‘La Divina Commedia’. Portreti i Ibn Sina ende gjendet i varur në muret e shumë fakulteteve mjekësore në të gjithë Evropën.

Një krater në hënë është emëruar pas tij dhe disa vendeve kanë krijuar para, pulla dhe medalione në përkujtim të Ibn Sina.

Ibn Sina kaloi 12 vitet e fundit të jetës së tij me Abu Jafar, mbrojtësin e tij, dhe vdiq në 1037. /Gazeta e Re.

 

Kategoritë
FamiljeShëndetësi