Imami në Stamboll, i cili u bë ‘baba’ i narkomanëve

Kjo është historia e një imami turk i cili ka sjellë dhjetëra narkomanë nga pragu transmeton Gazeta e Re.

“Në këtë zonë kishte më shumë narkomanë sesa në komunitet. Pas orarit të lutjes, po kthehesha në shtëpi me shumë nervozizëm. Një ditë ata më prenë rrugën, më kërkuan para dhe unë ua dhashë atyre. Kur u ktheva në shtëpi, fola me gruan time se çfarë mund të bënim për këta njerëz. Sepse paga ime nuk do të më mjaftonte nëse i paguaja çdo ditë”, thotë Imam Emin Kir.

Kir është i njohur si baba për dhjetëra ish-të varur nga droga, dhe tani ata të gjithë kujdesen për një xhami së bashku dhe ofrojnë mbështetje për shumë të tjerë me të njëjtën gjendje. Ai ka dhënë një ndihmë në Stamboll për nevojtarët, duke siguruar strehim për të pastrehët dhe duke ndihmuar ata mbi 15 vjeç që ishin të varur nga droga të shërohen.

Kir është Imami i Xhamisë Kaab të Stambollit në lagjen historike Balat – ai i ka ndihmuar më shumë se 30 narkomanë të varurkur të gjithë dukeshin të humbur nga jeta. Çdo ditë ai ofron supë dhe çaj në xhami për njerëzit që jetojnë në rrugë.

“Kur ata vijnë këtu, ne nuk pyesim për fenë e tyre, ne nuk pyesim kush janë ata. Ata janë njerëz së pari, ne duhet të tregojmë mëshirë”, thotë Emin Kir.

“Kjo është shtëpia e Allahut (Zotit). Këto gjëra duhet të bëhen të gjitha në xhami sepse është vendi që përqafon njerëzit nga të gjitha sferat e jetës. ”

Në vitin 2006, Kir u emërua si imam i Xhamisë Kaab e cila ndodhet në anën perëndimore të Bririt të Artë në Stamboll.

Pasi mori detyrat e tij atje, ai u godit nga sasia e njerëzve që përdorin drogë dhe konsumonin alkool rreth vendit të adhurimit. Kir vendosi se mënyra më e mirë për të trajtuar situatën ishte me dhembshuri.

“Një ditë ata më përgjuan përsëri, njëri prej tyre quhej Ramazan. Unë u thashë atyre se do të bëj supë për ta në xhami dhe ata ranë dakord të bashkohen me mua. ”

Kir e bindi komunitetin të bashkohej dhe të mbështeste në sigurimin e supave, vakteve dhe çajit për të varurit.

Imami e kuptoi se mënyra më e mirë për të ndihmuar të vuajturit për të luftuar demonët e tyre ishte përmes ndjeshmërisë. Ai filloi të adresonte nevojat e përdoruesve të drogës me kusht që ata të mos sillnin drogë në xhami. Ndihma e tij nuk është e kufizuar vetëm në varësi, por ai gjithashtu ndihmon anëtarët e komunitetit të zgjidhin mosmarrëveshjet me njëri-tjetrin dhe siguron vakte, strehim, dushe dhe veshje për të pastrehët.

“Pas një periudhe kohe, Ramazan-i filloi të qëndrojë me mua në xhami. Unë ndërtova një kafaz për Ramazan-in, bleva pula, kemi ngrënë çdo mëngjes së bashku për ta ndihmuar atë të thyejë mendjen, dhe pastaj ai filloi të më thërriste baba”, tha Kir për TRT World.

“Asnjëherë nuk ia ktheva fytyrën. Ai ndaloi së përdoruri drogë, një ditë më kërkoi t’i gjeja një punë, ne gjetëm një punë, ai filloi të bënte para. Trembëdhjetë vjet më vonë, më 2019, ai më kërkoi ta ktheja në qytetin e tij të lindjes, Nigde. Tani ai është duke punuar, jo më i varur. Ne flasim çdo javë, ai ende më viziton kur vjen në Stamboll”, shtoi ai.

Frymëzuar nga jeta e re e Ramazan-it, në vitin 2019, hoxha, me mbështetjen e guvernatorit të rrethit, myftiut dhe filantropëvevendosi të ndihmojë edhe më shumë njerëz.

“Në dy vitet e fundit, ne kemi ndihmuar më shumë se 30 njerëz të mbijetojnë. Për të ndihmuar një të varur nga droga, duhet të përfitoni nga përvoja e ish-të varurit nga droga. Ata që ndihmuam gjithashtu filluan të na ndihmonin për t’u afruar me më shumë njerëz të varur në rajon pasi ata mund t’i kuptojnë më mire”, thotë Kir.

“Së pari, ne u japim këtyre të rinjve një shtrat të ngrohtë dhe ushqim kur të vijnë te ne. Kur ata kanë pushim, ne fillojmë të dëgjojmë historitë e tyre. Atëherë ne ndihmojmë nëse ata duan të heqin qafe varësinë.”

Një ish-i varur 24 vjeçar, Baris, e përshkruan hoxhën si babanë e tij.

“Ky njeri më kapi për dore, ai më ndihmoi. Unë u lirova nga varësia nga droga, u bëra me një punë dhe ndërtova jetën time, tani po bëj paratë e mia”, thotë Baris për TRT World.

Sipas hoxhës, pa prekur jetën e njerëzve, përparimi është i pamundur.

“Disa njerëz më kritikuan duke thënë se disa nga këta djem të varur kanë rekorde të gjata kriminale. Nuk mund të shikoj në sfondin e një personi që më kërkoi ndihmë. Feja ime më urdhëron të ndihmoj”, thotë hoxha.

“Profeti ynë i bukur dhe i çmuar thotë se feja është sinqeritet. Pra, të besosh do të thotë të jesh i sinqertë me të gjithë, të buzëqeshësh me ta, të jesh i mëshirshëm që të lejon të fitosh zemrat e njerëzve, kjo është ajo që po ndodh në xhaminë tonë. ”

“Këta djem më quajnë baba. Ata u kthyen në jetë. Ata thonë se Zoti ju bekoftë. A ka lumturi më të madhe se kjo?”

“Unë kam punuar në Turqi për 35 vjet, paguhem nga shteti, përse nuk bëj gjëra shtesë për shtetin tim? Të jesh imam nuk ka të bëjë vetëm me drejtimin e lutjeve, por edhe për të ndihmuar këta fëmijë dhe për të prekur jetën e njerëzve. Unë i kam rritur fëmijët e mi falë shtetit dhe tani po përpiqem të jem i dobishëm për shtetin tim, për presidencën e Çështjeve Fetare. ”

Duke folur për planet e tij të ardhshme, Kir tha se ai dëshiron të ndërtojë një fshat aktivitet pasi ka shumë të varur që duhet të mbahen të zënë dhe të kanalizojnë energjitë e tyre drejt aktiviteteve pozitive.

“Dua të hap punëtori bazuar në talentet e njerëzve të varur në fshat. Varësia nga droga nuk mund të trajtohet vetëm me ilaçe. Kështu e shpëtova Ramazan-in dhe të tjerët, u dhashë atyre detyra që i ndihmuan të heqin qafe varësinë”, thotë ai./Gazeta e Re

Kategoritë
BotaLajme