Imazhe alarmuese zbulojnë se si vaksina Moderna kundër Covid-19 mund të shkaktojë reaksione të dhimbshme të lëkurës deri në 11 DITË pas vaksinimit

Vaksina Moderna Covid-19 po shkakton që një përqindje e vogël e njerëzve të kenë njolla të lëkurës së përflakur dhe skuqje rreth vendit të injeksionit, deri në 11 ditë pas vaksinimit transmeton Gazeta e Re.

Mjekët nga ShBA kanë shkruar një artikull ku përshkruhet reagimi i pazakontë dermatologjik në shpimin e lëkurës.

Ata raportojnë të paktën 12 incidente të pacientëve që paraqesin pjesë të mëdha të kuqe të lëkurës, të cilat mund të rriten, kruhen ose bëhen të dhimbshe.

Ekspertët besojnë se skuqjet e lëkurës janë shkaktuar nga një reagim imunitar alergjik i vonuar që zakonisht shihet në reagimet e ilaçeve.

Një grup prej 11 mjekësh i kanë shkruar një letër revistës prestigjioze New England Journal of Medicine me vëzhgimet e tyre mbi 12 pacientë që pësuan një skuqje nga shpimi me vaksinë.

Të gjithë u trajtuan dhe u zgjidhën, duke marrë një mesatare prej gjashtë ditësh për t’u pastruar. Të 12 u inkurajuan të merrnin vaksinën e tyre të dytë, dhe e bënë këtë, duke përfunduar imunizimin e tyre kundër Covid-19.

Tre pacientë patën të njëjtin reagim pas dozës së tyre të dytë, ndërsa tre patën një reagim me ashpërsi më të vogël. Gjysma e grupit nuk kishte asnjë reagim pas ndjekjes së tyre.

“Pavarësisht, nëse keni përjetuar një skuqje në vendin e injeksionit, menjëherë ose ky reagim i lëkurës është vonuar, asnjë prej kushteve nuk duhet t’ju ndalojë të merrni dozën e dytë të vaksinës”, thotë Dr. Kimberly Blumenthal, autori kryesor i letrës nga Spitali i Përgjithshëm i Massachusetts.

“Qëllimi ynë i menjëhershëm është t’i bëjmë të vetëdijshëm mjekët dhe ofruesit e tjerë të kujdesit për këtë reagim të mundshëm të vonuar, kështu që ata nuk janë të alarmuar, por përkundrazi të mirëinformuar dhe të pajisur për të këshilluar pacientët e tyre në përputhje me rrethanat”.

Dr. Esther Freeman, drejtor i Global Health Dermatology në MGH dhe bashkëautor i letrës NEJM, shpjegoi: “Për shumicën e njerëzve që po e përjetojnë këtë, ne besojmë se është e lidhur me sistemin imunitar të trupit që e merr vaksinën”.

Studiuesit paralajmërojnë që skuqjet nuk duhet të ngatërrohen me infeksionet e lëkurës.

“Këto lloje të reaksioneve, megjithatë, nuk janë infektive dhe kështu nuk duhet të trajtohen me antibiotikë.”

Dr. Adil Sheraz, Konsulent Dermatolog & Zëdhënësi i Fondacionit Britanik të Skin, tha: “Reaksionet e padëshirueshme të lëkurës janë mjaft tipike për një larmi vaksinash”.

“Për vaksinat më të njohura tradicionale (të tilla si MMR ose BCG) këto kanë tendencë të ndodhin disa orë deri në disa ditë më vonë dhe mund të rezultojnë në ndjeshmëri lokale, eritemë (skuqje) dhe ënjtje në vend.

Reagimi nuk është një infeksion dhe mund të trajtohet me steroid lokal dhe antihistaminë.

Vaksina Moderna është një vaksinë mRNA e ngjashme në model me atë të bërë nga Pfizer dhe BioNTech.

Kjo vaksinë aktivizon sistemin imunitar i cili mëson se si të luftojë virusin ndërsa vetëm mbron qelizat e veta të stolisura me një maskim të SARS-CoV-2.

Si rezultat, shumica e efekteve anësore nuk vijnë nga një rast i lehtë i koronavirusit, por për shkak të reagimit të vetë trupit dhe funksionimit të sistemit imunitar.

Vaksina e Moderna-s është aprovuar nga rregullatorët e ilaçeve në ShBA, MB dhe BE për aprovim emergjent dhe po administrohet në ShBA dhe BE, ndërsa MB do të marrë dozat e para të vaksinës së prodhuar në ShBA në javët e ardhshme.

Vaksinat e mRNA-së Moderna dhe Pfizer janë të parat në llojin e tyre që kanë marrë ndonjëherë miratim për përdorim te njerëzit. /Gazeta e Re.

 

 

Kategoritë
FamiljeShëndetësi