Inflacioni në eurozonë parashikohet të arrijë në 4.8% mes rritjes së çmimeve të energjisë

Inflacioni do të mbetet i lartë në të gjithë eurozonën deri të paktën deri në fund të verës, ka paralajmëruar Brukseli.

Dhe për këtë, sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, faji i është vënë rritjes së çmimeve të energjisë dhe ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit.

Sipas Euronews, në tremujorin e parë të këtij viti, inflacioni do të arrijë në 4.8% dhe do të qëndrojë mbi 3% deri në periudhën e tretë, sipas parashikimeve më të fundit ekonomike të Komisionit Evropian.

Kështu, bllokut do t’i duhet të presë deri në tremujorin e katërt të 2022 për të parë uljen e inflacionit në 2.1%.

Ky parashikim bazohet në supozimin se pengesat e furnizimit do të lehtësohen gradualisht dhe çmimet e gazit do të ulen ndërsa temperaturat bëhen më të ngrohta dhe tensionet gjeopolitike midis Ukrainës dhe Rusisë do të zgjidhen.

Lajmi vjen në fund të leximit të janarit, i cili tregoi se inflacioni arriti në 5.1% në bazë vjetore, një shifër e lartë e të gjitha kohërave e nxitur kryesisht nga furnizimet gjithnjë e më të shtrenjta të energjisë, të cilat shënuan një rritje mahnitëse të çmimit prej 28.6%.

Ushqimet e papërpunuara, si frutat dhe perimet e freskëta, po kontribuojnë gjithashtu në presionin mbi inflacion si pasojë e kostove më të larta për plehrat.

Në përgjithësi, Bashkimi Evropian do të duhet të përballet me një normë mesatare inflacioni prej 3.9% gjatë gjithë vitit, një ndryshim dramatik pas një dekade nën kufirin 2%.

Vendet që pritet të pësojnë rritjen më të theksuar të çmimeve janë Polonia (6.8%), Lituania (6.7%) dhe Sllovakia (6.4%). Nga ana tjetër, Malta (2.1%), Portugalia (2.3%) dhe Danimarka (2.5%) do të regjistrojnë rritje më të buta, por ende mbi standardin e BQE.

Paolo Gentiloni, komisioneri i BE-së për ekonominë ka theksuar se inflacioni në eurozonë mund të bjerë në 1.7% në vitin 2023.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme