Intelektualët izraelitë paralajmërojnë ICC që të mos i besojë Tel Avivit në hetimin e krimeve të luftës

Më shumë se 180 izraelitë të shquar, përfshirë 10 laureatë të Çmimit Izraelit, kanë nënshkruar një letër duke këshilluar Gjykatën Penale Ndërkombëtare të punojë me grupe të të drejtave të njeriut, jo me shtetin.

Ndërsa Izraeli vazhdon të detyrojë palestinezët nga shtëpitë e tyre në lagjen e famshme të Jeruzalemit Lindor të Sheik Jarrah bazuar në një urdhër për dëbimin e gjykatës, disa anëtarë të shquar të elitës intelektuale të vendit kanë këshilluar Gjykatën Penale Ndërkombëtare (ICC) të mos mbështetet në Tel Aviv-in për hetimin mbi krimet e pretenduara të shtetit të luftës.

Në vendimin e saj historik, ICC vendosi më 5 shkurt që prokurori i gjykatës, Fatou Bensouda, një avokat Gambian, mund të hetojë krimet e mundshme izraelite të luftës të kryera gjatë Operacionit të Edge Protective të vendit të vitit 2014 të kryer në Gaza, një enklavë palestineze. Në mars, Bensouda deklaroi se do të nisë hetimin e saj mbi krimet e luftës izraelite në Palestinë.

Prokurori do të shikojë gjithashtu akuza të tjera për krime izraelite të luftës të kryera kur Tel Aviv përdori forcë disproporcionale në përgjigje të Protestave Palestineze të Gazës për Kthimin në vitin 2018. Vendimi i ICC shton rrugën për hetimin e zgjerimit të aktiviteteve të paligjshme të Izraelit territoret, si dhe sjellje të tjera problematike.

Në hetimet e tij, ICC zakonisht përpiqet të veprojë në koordinim me vendet, duke i lejuar ata të kryejnë hetimet e tyre. Por intelektualët izraelitë kanë thënë qartë në letrën e tyre se ICC nuk duhet të mbështetet në konkluzionet e Tel Aviv mbi atë çështje pavarësisht “respektit” të tyre për procedurat standarde të kërkuara nga gjykata.

“Ne dëshirojmë të pohojmë në këtë fazë të hershme dyshimin tonë të thellë, bazuar në përvojën e kaluar, se Shteti i Izraelit, përfshirë institucionet e tij hetimore dhe ligjore, nuk ka ndërmend të hetojë seriozisht ankesat e krimeve të luftës”, thuhet në letrën e nënshkruar nga 185 Israel personalitete, përfshirë 10 laureatë të Çmimit Izraelit, 35 profesorë, autorë, intelektualë dhe anëtarë të ushtrisë.

“Dyshimi ynë mbështetet nga një numër shumë i madh i rasteve të dokumentuara gjoja që përfshijnë krime lufte të kryera nga Izraeli në territoret e okupuara në shkelje të rëndë të ligjit ndërkombëtar. Shumica e këtyre çështjeve nuk janë hetuar fare, dhe disa janë përfunduar me pafajësi pas një hetimi sipërfaqësor dhe joadekuat,” shtoi letra.

Si rezultat, letra rekomandoi ICC të punojë me grupet izraelite të të drejtave të njeriut për të marrë një pamje më të mirë për krimet e mundshme të luftës të shtetit izraelit.

Zemërim në Sheik Jarrah

Ajo që po ndodh në Sheikh Jarrah mund të përbëjë gjithashtu një krim lufte, sugjeroi një deklaratë e fundit e BE, duke e parë atë si një zhvillim “alarmues”. “Veprime të tilla të njëanshme janë të paligjshme sipas ligjit ndërkombëtar humanitar dhe vetëm nxisin tensionet në terren,” tha ai.

Pavarësisht se u zbatua nga një vendim gjykate, shumë palestinezë dhe ekspertë e shohin dëbimin Shejh Jarrah si një tjetër zgjerim të vendbanimeve të paligjshme izraelite në territoret e okupuara palestineze, që përbën një krim lufte në sytë e tyre.

Intelektualët izraelitë gjithashtu e kanë konfirmuar atë pikëpamje.

“Mjerisht, pavarësisht nga imazhi i Izraelit si një shtet që mban një sistem të duhur dhe profesional ligjor, realiteti paraqet një pamje tjetër – të ashpër, diskriminuese dhe të egër”, theksoi letra.

“Ligji i vendosur në territoret e okupuara dhe mënyra në të cilën ai zbatohet nga agjencitë izraelite të zbatimit dhe të sigurisë lejojnë në mënyrë efektive veprime të vazhdueshme të padrejtësisë morale dhe krime të luftës bazuar në përshtypjen e parë (prima facie),” tha letra.

Shteti izraelit “me forcë” refuzon të pranojë kryerjen e ndonjë krimi të mundshëm të luftës nëpër territoret e okupuara. Por aktivitetet e saj të vendosjes në territoret palestineze janë njohur ndërkombëtarisht si akte të paligjshme, – kjo gjithashtu do të hetohet nga prokurori i ICC, veçanërisht nëse ato përmbushin kriteret e krimeve të luftës apo jo.

Izraeli nuk është anëtar i ICC dhe si rezultat, ai pretendon se gjykata nuk ka juridiksion mbi vendin. Sidoqoftë, ICC argumenton se ka juridiksion mbi territoret e okupuara, të cilat janë njohur ndërkombëtarisht dhe ligjërisht si pjesë e një shteti të ardhshëm palestinez.

“Në vlerësimin tonë, shumë akte të diskriminimit, kufizime të rënda mbi lirinë e lëvizjes, përvetësimin e tokave palestineze për qëllim të vendosjes izraelite, dënime kolektive arbitrare (të tilla si shtetrrethimi dhe bllokimet), arrestime të padrejta…dhe dështimi i madh i gjykatave ushtarake të sigurojnë madje një pamje të drejtësisë – të gjitha këto dhe më shumë janë jashtëzakonisht të denjë për t’u hetuar nga Gjykata juaj,” këshillonte letra e intelektualëve izraelitë drejt ICC.

 

 

Kategoritë
BotaLajme