Ish-ambasadori britanik: Konflikti në Ukrainë do të jetë i gjatë, Perëndimi ta furnizojë me armë

Ish-ambasadori britanik në Ukrainë, Leigh Turner, thotë se konflikti në Ukrainë do të jetë i gjatë dhe e rëndësishme është që perëndimi ta furnizojë vendin me armë.

Duke folur për Sky News ai tha se ishte gjithashtu thelbësore të vazhdohej të bisedohej me Rusinë. “Duhet të mbahen rrugë të hapura për të parandaluar më shumë vdekje në këtë luftë tepër të përgjakshme”.

“Populli ukrainas ka vuajtur jashtëzakonisht shumë dhe po vazhdon të vuajë. Qindra njerëz po vriten çdo ditë,” tha ai.

“Familjet ruse në të gjithë vendin po humbasin edhe djemtë e tyre, megjithëse vuajtjet e tyre nuk janë të krahasueshme me atë që po ndodh në Ukrainë.

“Është jetike të mbash një hap të jashtëm. Vështirësia është se është pothuajse e pamundur të shihet ndonjë zgjidhje për këtë konflikt që mund të kënaqë të dyja palët”, theksoi ai.

Turner vazhdoi duke thënë se presidenti Vladimir Putin do ta kishte “të vështirë të pranonte” çdo rezultat që nuk i jepte Rusisë më shumë tokë sesa kishte në fillim të konfliktit.

“Megjithëse ne duhet të vazhdojmë të kërkojmë zgjidhje diplomatike, është shumë e vështirë për momentin të shohim diçka tjetër të ndodhë përveç një konflikti të gjatë,” shtoi ai.

Duke komentuar nëse Putin mund të përdorë armët bërthamore, Turner shtoi: “Është shumë e vështirë të vlerësosh gjasat që kjo të ndodhë.

“Nga njëra anë, armët bërthamore nuk janë përdorur në botë që nga viti 1945, kështu që ka një prag jashtëzakonisht të lartë që do të thotë se çdo forcë e armatosur do të mendojë jo një herë, jo dy herë por tre herë përpara se të ulë pragun.

“Kështu që do të shpresoja shumë që të mos ndodhte. Në të njëjtën kohë nuk mund të përjashtohet dhe nëse Rusia po humbet këtë luftë, mund të jetë që Putini do të autorizojë përdorimin e tyre”, u shpreh ai.

Kategoritë
BotaLajme