Italia heton infiltrimin mafioz në fushatën kombëtare të vaksinave

Komisioni italian antimafia po heton nëse sindikatat e krimit po ndërhyjnë në shpërndarjen e vaksinave të vendit.

Zyrtarët italianë kanë frikë se disa nga sindikatat kriminale shumë të organizuara të vendit kanë depërtuar në fushatën e vaksinimit të koronavirusit.

Disa raporte kanë dalë që tregojnë se të moshuarve në vend u është dashur të paguajnë çmime të larta për dozat e vaksinës Covid-19. Është bërë një ankesë e zakonshme mes njerëzve të moshuar që pritjet e gjata dhe shumat e majme janë bërë ‘modë’. Komisioni antimafia i parlamentit italian i është përgjigjur krizës duke hapur një hetim në disa grupe mafioze për të cilët ata dyshojnë se kanë infiltruar në linjat e furnizimit të vaksinave.

Jugu i vendit është vendi ku mafia zakonisht ushtron ndikimin e saj mbi punonjësit shëndetësorë dhe autoritetet.

Ndryshe nga shumë vende të tjera evropiane, numri i vdekjeve nga Covid-19 është përsëri në rritje në Itali ndërsa disa njerëz, përfshirë Kryeministrin Mario Draghi, fajësojnë brezat e rinj për të qenë në radhët e vaksinimit dhe duke shkaktuar vonesa për të tjerët.

“Ndaloni vaksinimin e njerëzve që janë nën 60 vjeç, ndaloni vaksinimin e të rinjve,” tha Draghi në një konferencë shtypi të enjten, duke ngritur zërin e tij në një lutje të apasionuar.

Vendi gjithashtu vuan nga një sistem shëndetësor i fragmentuar nën të cilin rajonet marrin shumicën e vendimeve të tyre dhe qeveria qendrore ka luftuar për të imponuar një strategji të qartë.

“Me çfarë ndërgjegje dikush hidhet në radhë, duke e ditur se ai ose ajo po ekspozon dikë që është mbi 75 vjeç ose i dobët ndaj rrezikut të vdekjes,” tha Draghi.

Italia ka numrin e dytë më të lartë të vdekjeve nga koronavirusët në Evropë dhe të shtatin më të lartë në botë. Aktualisht po sheh rreth 400 vdekje në ditë, pavarësisht kufizimeve të vështira në biznes dhe lëvizje që kanë qenë në vend për pjesën më të madhe të këtij viti.

Sipas Institutit për Studime Politike Ndërkombëtare (ISPI), gati 8,000 jetë mund të ishin shpëtuar që nga janari nëse të moshuarit do të kishin përparësi në marrjen e vaksinave të tyre kundër Covid-19.

Së bashku me debatet e vazhdueshme mbi joefikasitetin e sistemit shëndetësor italian, ka shqetësime në rritje rreth anëtarëve të mafies dhe miqve të tyre që vaksinohen para kohe.

Në Pulia, një rajon jugor i Italisë, numri i punonjësve të kujdesit shëndetësor që do të vaksinohen është rritur në mënyrë të diskutueshme.

Interpretimi i lirshëm i udhëzimeve të Ministrisë së Shëndetësisë hap rrugën për 20 rajonet e vendit për të alokuar dhe shpërndarë të shtëna Covid-19 për të mirën e individëve të lidhur mirë si politikanë, gjyqtarë, avokatë dhe të tjerë.

Në të gjithë Italinë, ka të paktën 1.000 të dyshuar për hedhjen e radhëve, 150 vetëm në Palermo, të cilët janë hetuar nga agjencitë e ndryshme të zbatimit dhe policisë.

Kjo situatë ka trazuar komisionet antimafia në parlament për të zbuluar emrat e atyre që kanë marrë vaksina.

“Njerëzit po vaksinohen që janë jashtë çdo kategorie prioritare të specifikuar nga qeveria, veçanërisht në disa rajone ku ka dendësi të madhe të mafies, dhe ne dyshojmë se mafia po menaxhon vaksinat,” tha Mario Giarrusso, një anëtar i komisionit.

Kryetari i Bashkisë së Corleone në Sicili dha dorëheqjen pasi u akuzua se ai dhe një anëtar tjetër i ekipit të tij abuzuan me fuqinë e tyre për të shtyrë përpara pjesën e radhës.

Më shumë se 110,000 njerëz kanë vdekur nga Covid-19 në Itali, numri i shtatë më i lartë në botë. Mosha e tyre mesatare ishte 81, dhe 86 përqind e tyre ishin 70 ose më shumë, tregojnë të dhënat nga instituti kombëtar shëndetësor ISS.

Shumë vende, përfshirë Britaninë dhe Shtetet e Bashkuara, vaksinuan fillimisht të moshuarit, duke njohur ndjeshmërinë e tyre në rritje./Gazeta e Re.

Kategoritë
BotaLajme