Izraeli dëbon izraelitët hebrenj të zinj

Pavarësisht se jetojnë në Izrael për dekada, izraelitët hebrenj të zi po gjykohen se nuk ishin vërtet hebrenj dhe përballen me deportimin si rezultat transmeton Gazeta e Re.

Izraeli po përgatitet të deportojë dhjetëra izraelitë hebraikë të zinj me leje qëndrimi të cilët kanë jetuar në jug të vendit për dekada.

Princi Immanuel Ben-Yehuda, zëdhënësi i izraelitëve hebraikë afrikanë, tha se Ministria e Brendshme e Izraelit u kishte njoftuar të paktën 46 familje, duke thënë se ata duhet të largoheshin nga vendi brenda 60 ditësh, duke e quajtur atë një “tronditje për sistemin”.

Hebrenjtë e zinj janë një bashkësi shpirtërore e Afrikano-Amerikanëve që identifikohen si pasardhës të një fisi të lashtë hebre dhe e shohin Izraelin si atdheun e tyre paraardhës. Me rreth 2,500-3,000 anëtarë, shumica e tyre jetojnë në qytetin jugor të shkretëtirës Dimona.

Komuniteti u themelua nga Ben Carter, një punëtor çeliku në Çikago, i cili e quajti veten Ben Ammi Ben Izrael pasi u zhvendos në Izrael së bashku me 30 pasuesit e tij më 1969. Ata ishin në gjendje të vendoseshin në vend ndërsa Ligji Izraelit i Kthimit u jep shtetësi automatike hebrenjve të cilët vendosen në tokat historikisht Palestineze.

Por Izraeli nuk ishte i sigurt se çfarë të bënte me të sapoardhurit që mbërritën në viza turistike, miratuan emra hebraikë dhe një stil të veshjes së Afrikës Perëndimore. Pastaj më 1973, anëtarëve të komunitetit iu mohua shtetësia izraelite pasi Izraeli arriti në përfundimin se ata nuk janë hebrenj etnikë.

Pasi iu mohua kujdesi shëndetësor dhe shërbime të tjera sociale për shkak të mungesës së statusit zyrtar, izraelitëve hebrenj të zinj u dha përfundimisht statusi i qëndrimit të përkohshëm në Izrael, në sajë të presionit nga Kongresi Amerikan në fillim të viteve 1990.

“Për mjaft kohë, ne kemi pasur një numër anëtarësh të komunitetit me nivele të ndryshme të statusit të imigracionit, disa prej nesh kanë shtetësi të plotë, disa kanë marrë qëndrim të përhershëm, disa kanë qëndrim të përkohshëm dhe disa nuk kanë asnjë status të çfarëdoshëm,” tha Ben-Yehuda. Ai tha se komuniteti ka punuar për vite me radhë me autoritetet izraelite për të zgjidhur statusin ligjor të atyre pa qëndrim të përhershëm.

Por Izraeli thotë se u dha statusin e qëndrimit rreth 1,200 dhe pretendon se ata, aplikimet e të cilëve u refuzuan nuk ishin anëtarë të komunitetit.

“Të gjithë ata që nuk u përfshinë në listën e anëtarëve të komunitetit dhe nuk i plotësuan kriteret morën një përgjigje negative dhe në fakt po banojnë ilegalisht në Izrael për një periudhë të gjatë dhe duhet të largohen në përputhje me ligjin”, Autoriteti i Popullsisë dhe Imigracionit i Izraelit tha në një deklaratë.

Ndërsektorialiteti i racës dhe besimit hebre ka qenë një debat i nxehtë në shoqërinë izraelite pasi çështja nëse etnia apo besimi e bën një hebre është ende e diskutueshme. Grupet e krahut të djathtë dhe ultra-ortodoks e kanë bërë presion prej kohësh qeverinë izraelite për të dëbuar migrantët afrikanë për të mbrojtur identitetin hebre të Izraelit. Debati së shpejti filloi të formonte qasjen e shtetit ndaj afrikanëve. Koinciduar me politikën anti-migrantë të Trump, qeveria Netanyahu ka qenë gjithnjë e më armiqësore ndaj migrantëve afrikanë.

Madje flitet për ‘kërcënimin afrikan’, një term i përdorur nga politikanët izraelitë të partive të ndryshme kur bëhet fjalë për afrikanët, pavarësisht nëse ata janë hebrenj apo jo.

Deri në fund të vitit 2018, rreth 40,000 migrantë afrikanë jetojnë në Izrael, sipas Autoritetit Izraelit të Imigracionit. Ata përbëjnë vetëm 0.5 përqind të popullsisë totale të Izraelit dhe organizatave të të drejtave të njeriut si Amnesty International dhe Human Rights Watch i konsiderojnë shumicën e migrantëve afrikanë si azilkërkues dhe refugjatë të ligjshëm.

Netanyahu i ka quajtur migrantët afrikanë “infiltrues”, të cilët kanë “ose zgjedhjen për të lënë vendin dhe për të marrë paratë e tyre ose për të kaluar pjesën tjetër të jetës së tyre në një burg izraelit”.

Mijëra afrikanë janë detyruar të largohen nga Izraeli për në Ugandë dhe Ruanda pavarësisht nga kombet e tyre për të shmangur burgun. /Gazeta e Re.

 

Kategoritë
BotaLajme