Japonia kryen transplantimin e parë të mushkërive nga donatorët e gjallë te pacienti me Covid-19

Gruaja, e cila pësoi dëmtime të mëdha të mushkërive nga koronavirusi, mori ind nga djali dhe burri i saj dhe pritet të kthehet në jetën e saj normale pas dy muajsh në shërim transmeton Gazeta e Re.

Mjekët në Japoni kanë njoftuar kryerjen me sukses të transplantimit të parë në botë të indeve të mushkërive nga dhuruesit e gjallë te një pacient me dëmtime të mëdha të mushkërive nga Covid-19.

Marrësi, i identifikuar vetëm si një grua nga rajoni perëndimor i Kansai i Japonisë, po shërohet pas operacionit gati 11-orësh të mërkurën, tha Spitali Universitar i Kiotos në një deklaratë.

Është thënë se burri dhe djali i saj, të cilët dhuruan pjesë të mushkërive të tyre, janë gjithashtu në gjendje të qëndrueshme.

Universiteti tha se ishte transplantimi i parë në botë i indeve të mushkërive nga dhuruesit e gjallë te një person me dëmtime të mushkërive Covid-19.

Transplanti i mushkërive

Transplantimet nga dhuruesit me tru të vdekur në Japoni janë ende të rrallë dhe dhuruesit e gjallë konsiderohen si një mundësi më realiste për pacientët.

“Ne demonstruam se tani kemi një mundësi të transplantimit të mushkërive (nga dhuruesit e gjallë)”, tha Dr. Hiroshi Date, një kirurg torakal në spital që drejtoi operacionin, në një konferencë shtypi.

“Unë mendoj se ky është një trajtim që jep shpresë për pacientët” me dëmtime të mëdha të mushkërive nga Covid-19, tha ai.

Universiteti i Kiotos tha se dhjetëra transplantime të pjesëve të mushkërive të marra nga dhuruesit me tru të vdekur te pacientët me dëmtime të mushkërive të lidhura me Covid-19 janë kryer në Shtetet e Bashkuara, Evropë dhe Kinë.

Gruaja u mor me Covid-19 në fund të vitit të kaluar dhe zhvilloi vështirësi në frymëmarrje që u përkeqësuan me shpejtësi.

Ajo u vendos në një makinë mbështetëse të jetës që punon si një mushkëri artificiale për më shumë se tre muaj në një spital tjetër sepse mushkëritë e saj ishin dëmtuar shumë.

Edhe pasi ajo ishte e lirë nga virusi, mushkëritë e saj nuk ishin më funksionale ose të shërueshme, dhe e vetmja mundësi që ajo të jetonte ishte të bënte një transplantim të mushkërive, tha universiteti.

Burri dhe djali i saj dolën vullnetarë për të dhuruar pjesë të mushkërive të tyre dhe operacioni u krye në Spitalin Universitar të Kiotos nga një ekip prej 30 anëtarësh i kryesuar nga Dr. Date.

Burri i saj dhuroi një pjesë të mushkërive të tij të majtë, dhe djali dha një pjesë të mushkërive të tij të djathtë.

Ajo pritet të jetë në gjendje të largohet nga spitali në rreth dy muaj dhe të kthehet në jetën e saj normale në rreth tre muaj, tha universiteti./Gazeta e Re.

 

Kategoritë
BotaLajme