Kathleen Folbigg: A mundet shkenca ta lirojë nga burgu Australianen për vrasjen e foshnjave?

Imagjinoni për një moment se si duhet të ndiheni nëse, si nënë, lindni katër fëmijë, njëri pas tjetrit, secili prej të cilëve, si foshnje, vdes nga shkaqe natyrore për një periudhë 10-vjeçare transmeton Gazeta e Re.

Atëherë imagjinoni të akuzoheni gabimisht se i keni mbytur të gjithë dhe duke u dënuar me 30 vjet burg për katër krime të tmerrshme që nuk i keni kryer.

Ky rrëfim po shfaqet si potencialisht historia e vërtetë e Kathleen Folbigg, një nënë Australiane nga rajoni i Hunter Valley të New South Wales (NSW).

Etiketuar në gjyqin e saj më 2003 si “Vrasësja serial më e keqe e Australisë”, Folbigg ka kaluar tashmë gati 18 vjet në burg pasi u shpall fajtore për vrasjen e parëlindur të saj Caleb dhe vrasjen e tre fëmijëve të saj të mëvonshëm, Patrick, Sarah dhe Laura .

Por tani, prova të reja shkencore po e kthejnë këtë çështje në kokë.

Javën e kaluar një peticion i nënshkruar nga 90 shkencëtarë të shquar, mbrojtës të shkencës dhe ekspertë mjekësorë iu dorëzua Guvernatorit të NSW, duke kërkuar faljen për Folbigg dhe lirimin e saj të menjëhershëm.

Midis nënshkruesve ishin dy laureatë të Nobelit dhe dy australianë të vitit, një ish-shkencëtar kryesor dhe presidenti i Akademisë Australiane të Shkencave, profesor John Shine, i cili komentoi: “Duke pasur parasysh provat shkencore dhe mjekësore që tani ekzistojnë në këtë rast, nënshkrimi i këtij peticioni ishte gjëja e duhur për të bërë”.

Nëse Folbigg lirohet dhe bindjet e saj anulohen, kalvari i saj do të shihet si aborti më i keq i drejtësisë në historinë e Australisë, më keq edhe se çështja e Lindy Chamberlain, e cila vuajti tre vjet burg pasi u dënua gabimisht për vrasjen e foshnjës së saj, Azaria, në Uluru.

Peticioni ekspozon një hendek shqetësues në këtë rast midis shkencës dhe ligjit.

Mbi disa apelime dhe një hetim të hollësishëm që rishqyrtoi dënimet e Folbigg më 2019, gjykatësit e Australisë kanë hedhur poshtë me vendosmëri nocionin e dyshimit të arsyeshëm në çështjen e saj, duke i dhënë peshë më të madhe provave rrethanore të paraqitura në gjyqin e saj dhe shënimeve të paqarta që ajo bëri në ditarë bashkëkohorë.

“Mbetet që përfundimi i vetëm i hapur i arsyeshëm është se dikush qëllimisht u shkaktoi dëm fëmijëve dhe pirja e duhanit ishte metoda e dukshme”, tha Reginald Blanch, një ish gjykatës që drejtoi hetimin. “Provat nuk treguan për asnjë person tjetër përveç zonjës Folbigg”.

Qeveria e NSW më tej siguroi publikun dy vjet më parë “se asnjë gur nuk ka mbetur pa lëvizur”.

Por shkenca, gjithnjë e më shumë, tregon në përfundimin se duhet të ketë dyshim të arsyeshëm në lidhje me bindjet e saj. “Shkenca në këtë rast është bindëse dhe nuk mund të injorohet”, thotë gjenetisti dhe studiuesi njerëzor profesor Jozef Gecz.

Studiuesja për fëmijë dhe e shëndetit publik prof. Fiona Stanley thotë: “Është thellësisht shqetësuese që provat mjekësore dhe shkencore janë injoruar, në përparësi të provave rrethanore. Tani kemi një shpjegim alternativ për vdekjen e fëmijëve Folbigg.”

Ky shpjegim alternativ qëndron në zbulimin e fundit të një mutacioni gjenetik në Kathleen Folbigg dhe dy vajzat e saj, e cila, thonë shkencëtarët, ishte “e mundshme patogjene” dhe që ata besojnë se shkaktoi vdekjen e dy vajzave, Sarah dhe Laura.

Një mutacion i ndryshëm gjenetik është zbuluar në dy djemtë, Caleb dhe Patrick, megjithëse shkencëtarët pranojnë se këtu nevojiten hulumtime të mëtejshme.

Zbulimi fillestar i gjenit mutant të dy vajzave, CALM2 G114R, u bë në vitin 2019 nga një ekip i udhëhequr nga Carola Vinuesa, një profesoreshë e imunologjisë dhe mjekësisë gjenomike në Universitetin Kombëtar Australian dhe një forcë lëvizëse prapa peticionit që kërkon lirimin e Folbigg .

“Ne gjetëm një roman, mutacion të raportuar kurrë më parë te Sarah dhe Laura që ishte trashëguar nga Kathleen”, tha prof. Vinuesa.

“Varianti ishte në një gjen të quajtur CALM2 (që kodifikon për kalmodulin). Variantet e kalmodulinës mund të shkaktojnë vdekje të papritur kardiake”.

Në nëntor të vitit të kaluar, shkencëtarë nga Australia, Danimarka, Franca, Italia, Kanada dhe ShBA raportuan gjetje të mëtejshme në revistën prestigjioze mjekësore, Europace, botuar nga Shoqata Evropiane e Kardiologjisë.

Një ekip në Danimarkë, i udhëhequr nga Profesori i Universitetit Aalborg, Michael Toft Overgaard, zhvilloi eksperimente të dizajnuara për të provuar patogjenizmin e variantit CALM2.

Ata zbuluan se efektet e mutacionit Folbigg ishin po aq të rënda sa ato të varianteve të tjera të njohura CALM, të cilat shkaktojnë rregullisht arreste kardiake dhe vdekje të papritur, përfshirë këtu edhe te fëmijët e vegjël gjatë gjumit.

Shkencëtarët deklaruan: “Ne e konsiderojmë se varianti ka të ngjarë të përshpejtojë vdekjet natyrore të të dy fëmijëve femra”.

Të dy vajzat vuanin nga infeksione para se të vdisnin dhe shkencëtarët sugjeruan që: “Një ngjarje fatale aritmike mund të jetë shkaktuar nga infeksionet e tyre ndërkurrente”.

Shkencëtarët gjithashtu raportuan se Caleb dhe Patrick secili mbartte dy variante të rralla në BSN, një gjen që tregohet se shkakton epilepsi vdekjeprurëse të hershme në minj.

Zbulimet e fundit gjenetike ndjekin gjurmët e mendimeve të mëparshme të ekspertëve mjekësorë që mbështesin teorinë se të katër fëmijët vdiqën nga shkaqe natyrore.

Profesor Stephen Cordner, një patolog mjeko-ligjor me qendër në Melburn, rishqyrtoi autopsitë e fëmijëve më 2015, duke arritur në përfundimin se: “Nuk ka asnjë mbështetje pozitive të patologjisë kriminalistike për pohimin se ndonjë ose të gjithë këta fëmijë janë vrarë”. Ai shtoi: “Nuk ka shenja të mbytjes”.

Tre vjet më vonë, në 2018, patologu mjeko-ligjor, Matthew Orde, profesor i asociuar klinik në Universitetin e British Columbia, i tha Korporatës Australiane të Transmetimeve: “Në thelb, unë jam në marrëveshje me profesor Cordner, në atë që të katër këto vdekje të fëmijëve mund të shpjegohen me shkaqe natyrore”.

Tani, ashtu si bëri Lindy Chamberlain para saj, Kathleen Folbigg e vë kohën e saj në burg, duke pritur rezultatin e peticionit dhe një seancë të fundit në Gjykatën e Apelit të NSW. Ajo vazhdon të protestojë për pafajësinë e saj. /Gazeta e Re.

 

Kategoritë
BotaLajme