Koha për të hequr iPad-ët? Tabletët dhe telefonat inteligjentë po ‘rigjenerojnë’ trurin e fëmijëve dhe i bëjnë ata më pak të aftë të shohin pamjen më të madhe

Ekspertët nga Hungaria testuan 40 fëmijë në një detyrë që përfshin zbulimin nëse një formë e veçantë shfaqet në ekran në shkallë të gjerë ose në shkallë të vogël transmeton Gazeta e Re.

Ata zbuluan se fëmijët që zakonisht përdorin pajisje inteligjente demonstruan stile më të përqendruara të vëmendjes në detaje, ndryshe nga fëmijët me më pak ekspozim të pajisjeve.

Njerëzit, të paktën deri në pajisjet që përdorin fëmijët e sotëm, zakonisht përqendrohen në pamjen e parë së pari, përpara se të zmadhojnë detaje specifike.

Truri i fëmijëve është më plastik sesa i të rriturve, tha ekipi, që do të thotë se ekspozimi i konsiderueshëm i hershëm në ekrane mund të ketë ndikime afatgjata.

Përfundimet sugjerojnë që fëmijët e së ardhmes do të përfshijnë më shumë detaje të orientuara, mendime shkencore dhe më pak mendje sociale dhe artistike, tha ekipi.

Në studimin e tyre, dr. Konok dhe kolegët e tyre rekrutuan 40 fëmijë, gjysma e të cilëve nuk kishin përdorur kurrë ose mezi ndonjëherë një tabletë ose smartphone dhe gjysma e tyre që kishin përdorur për të paktën një vit dhe mesatarisht rreth 15 minuta në ditë.

Secili fëmijë bëri një provë të sjelljes që përfshinte një ekran në të cilin ishin formuar modele të mëdha (një yll, një diell ose një burrë dëbore) ose forma më të vogla (të të njëjtave dizajne).

Atyre iu kërkua të shtypnin një nga dy butonat, varësisht nga fakti nëse ekrani para tyre shfaqte një formë dielli, qoftë në modelin e madh apo në ikonat e vogla.

Ekipi zbuloi se fëmijët që zakonisht përdorin smartphone ose tableta duket se përpunojnë detajet e para, duke reaguar më shpejt kur dielli u shfaq në ikonat e vogla, ndryshe nga fëmijët e tjerë ose të rriturit tipikë.

Për të eksploruar nëse pajisjet inteligjente ishin me të vërtetë përgjegjëse për këto ndryshime, ekipi zhvilloi një provë të dytë që përfshinte 62 parashkollorë për të parë nëse luajtja e një loje mobile ndryshoi stilet e vëmendjes në periudhën afatshkurtër në krahasim me një lojë fizike.

“ Në mënyrë Interesante, gjashtë minuta lojë me gjuajtje tullumbacesh ishin të mjaftueshme për të nxitur një stil vëmendjeje të përqendruar në detaje në një detyrë të njëpasnjëshme”, tha autori i letrës dhe etologu Ádám Miklósi, gjithashtu i Universitetit Eötvös Loránd.

“Stili atipik i vëmendjes te fëmijët që përdorin celularë nuk është domosdoshmërisht i keq, por i ndryshëm, sigurisht”, tha autori i letrës dhe psikologia Krisztina Liszkai-Peres./Gazeta e Re.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi