Konflikti Ukrainë-Rusi, Vuçiç: Paqja në rajon e rëndësishme, na pret një krizë e rëndë

Presidenti i Serbisë, Aleksandër Vuçiç në një intervistë të dhënë për mediat në Sarajevë, ka komentuar situatën e krijuar nga lufta ku ka theksuar se është e rëndësishme  ruajtja e paqes sepse tashmë ka shumë çmenduri në botë.

Vuçiç në intervistën e tij është ka thënë se i pret një krizë e madhe dhe e vështirë, si dhe se popujt tanë nuk janë të vetëdijshëm se çfarë është, prandaj ne të gjithë do të duhet të bashkëpunojmë në rajon.

“Do ta shihni si do të duket në verë, në vjeshtë, e për të mos thënë dimrin. Prandaj është e rëndësishme që të jemi pranë njëri-tjetrit. Siç e shihni, ne fjalë për fjalë heshtim për të gjitha deklaratat politike. Ne heshtim dhe nuk përmendim asgjë sepse njerëz të ndryshëm që do të luanin me deklarata të gabuara në politikë nuk e kuptojnë se një gjë e gabuar mund të çojë në çmenduri. Dhe çmenduria në bota është shumë. Sfida jonë është të ruhemi nga çdo lloj çmendurie në rajon”, ka thënë ai.

Sipas tij e rëndësishme është që serbët, boshnjakët, kroatët dhe gjithë të tjerët të mendojnë për lehtësirat që duhet të bëjmë ne, për këtë krizë që do të jetë më e rënda që nga Lufta e Dytë Botërore.

Të gjithë njerëzit tanë, serbët, kroatët dhe boshnjakët, duhet të mendojnë se atë që na duhet të  bëjmë për të krijuar lehtësisht, për pasojat që do të jenë pas kësaj krize më të rënda që nga Lufta e Dytë Botërore. Ata nuk janë të vetëdijshëm. Do ta shihni se si do të duket në verë, në vjeshtë dhe në dimër. Nuk po flas. Prandaj është e rëndësishme që të jemi pranë njëri-tjetrit. Serbisë do t’i shihni krahët e shtrirë plotësisht. Sepse ne nuk kemi zgjidhur asgjë nëse fqinjët tanë kanë ndonjë problem“, shtoi ai. .

Ai iu referua edhe ndalimit të eksportit të grurit nga Serbia dhe komentoi se çfarë do të thotë kriza në Ukrainë për të gjithë botën, si dhe nëse vendet e rajonit do të kenë ushqim të mjaftueshëm.

Natyrisht, ne kemi grurë mjaftueshëm për Serbinë, dhe më shumë se sa mjafton, por është e kotë të thuhet se na mjafton diçka dhe se njerëzit e lagjes nuk e kanë, sa për këtë Serbia do të jetë e hapur. Tashmë ka marrë kërkesat e para nga Shqipëria dhe ne po punojmë për to. Por nëse thoni se Serbia do të ketë bukë dhe Bosnja dhe Hercegovina jo, kjo do të thotë se as Serbia nuk do të ketë”, tha Vuçiç.

Problemi, beson ai, është se si Ukraina ashtu edhe Rusia kanë ndaluar burimin e grurit dhe të misrit, dhe kjo është fuqia e dytë dhe e katërt në botë në prodhimin e këtyre drithërave.

“Kriza do të jetë aq e madhe jo vetëm për këtë por edhe për shumë çështje të tjera, sepse situata nuk do të qetësohet, përkundrazi do të jetë më e vështirë dhe më e keqe që do të duhet të bashkëpunojmë me njëri-tjetrin për çdo çështje. Serbia është e gatshme të bisedojë dhe ne do të shohim se si mund ta përballojmë atë. patjetër të shkojmë në Bosnje dhe Hercegovinë”, tha Vuçiç.

Kategoritë
LajmeRajoni