Koronavirusi shkakton panik, blehen armet në SH.B.A., me rritjen e shitjeve me 800%

Shitjet  e armëve kanë shpërthyer në Shtetet e Bashkuara në dy javët e fundit pasi përhapja e koronavirusit  përkeqësohet, me njerëz që grumbullojnë armë dhe municione nga frika e pandemisë mund të çojnë në trazira sociale.

“Ne kemi rreth një rritje prej 800% të shitjeve,” tha David Stone, pronar i Dong’s Guns, Ammo dhe Reloading në Tulsa, Oklahoma.

Stone i tha AFP-së se shumica e klientëve po nxitojnë të rezervojnë armë zjarri dhe municione duke qenë blerës për herë të parë që rrëmbejnë çdo gjë në dispozicion.

“Eshtë frika nga koronavirusi,” tha ai. “Unë nuk e kuptoj as vetë dhe mendoj se është e paarsyeshme.”

Disa pronarë të tjerë të dyqaneve në të gjithë Shtetet e Bashkuara thanë se gjithashtu panë rritje të shitjeve pasi njerëzit kishin frikë se një rend shoqëror do të zbulohej nëse kriza shëndetësore dhe ekonomike e shkaktuar nga virusi përshkallëzohet.

Tiffany Teasdale – pronare e Lynnwood Gun, e vendosur në shtetin e Uashingtonit, një nga shtetet e goditur më shumë nga virusi – tha që ajo pa një ngritje masive në shitje me klientët që rreshtuan një orë para se të hapet dyqani.

“Ne kemi pasur ato që do t’i quajmë ditë të ngarkuara, 20-25 armë zjarri po shiten”, tha Teasdale, i cili ka një zë të punësuar për t’i mbajtur të gjithë në kontroll. “Sot, ne po shohim lart 150.”

Ajo tha se pushkët ishin në mungesë në të gjithë vendin, së bashku me municione për ta si dhe municione për armë zjarri.

Shumica e klientëve të saj janë blerës për herë të parë që i nënshtrohen kontrolleve të sfondit dhe, nëse është nevoja, u jepet një kurs i shpejtë se si të merren me blerjet e tyre.

“Ne kemi burra, gra, të rinj, të moshës së mesme, të moshuar, të gjithë që blejnë armë,” tha ajo. “Dhe të gjitha prejardhjet etnike – të zeza, aziatike, indiane, spanjolle.”

Ajo tha se një klient që erdhi në dyqan kohët e fundit vendosi se ishte koha për të armatosur veten pasi ai ishte dëshmitar i dy grave që luftonin për rastin e fundit të ujit në shishe në një dyqan.

“Ne kemi klientë të cilët gjithashtu janë të frikësuar sepse zbatimit të ligjit po u thuhet të mos përgjigjen aq shumë, sepse ata janë kaq të shkurtër,” shtoi ajo. “Kështu që shumë njerëz janë të frikësuar se dikush do të depërtojë në shtëpinë e tyre … të vjedhin para, letër higjienike, ujë të tyre në shishe, ushqimin e tyre”.

Banori i Utah, Nick Silverri i tha stacionit lokal CBS se së fundmi ishte qëlluar me armë zjarri për mbrojtje, por ishte duke pasur një kohë të vështirë për të gjetur municion.

“Një armë gjahu dukej si armë e kujdesshme për vetëmbrojtje në çështjen e virusit COVID-19 i bëri njerëzit të gjithë të vrarë dhe të çmendur,” tha ai.

Jordan McCormick me qendër në Utah, drejtor i marketingut në Delta Team Tactical, tha se kompania e tij, e cila kryesisht bën komplete AR-15, po punon në mënyrë të ndaluar për të përmbushur kërkesat.

“Java e kaluar ishte kur gjërat u çmendën,” i tha AFC McCormick, produktet e të cilit shiten në internet dhe në dyqane. ”

Ai tha se frika për mbylljen e dyqaneve të armëve në të gjithë vendin pasi gjithnjë e më shumë shtete imponojnë bllokime kanë nxitur shitjet, së bashku me shqetësimet e avokatëve që shqetësohen për të drejtën e mbajtjes së armëve – siç përcaktohet në ndryshimin e dytë nga SH.B.A. kushtetuta – mund të kërcënohet.

“Shumë njerëz duan të mbrojnë veten e tyre,” tha ai. “Nëse njerëzit janë jashtë punës për një kohë dhe ata fillojnë plaçkitjen, ata duan të kenë aftësinë për të mbrojtur veten, pasuritë e tyre dhe familjen e tyre.”

Kategoritë
BotaLajme